Ο Κινέζος πρεσβευετής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζανγκ Μινγκ, έχει το τελευταίο διάστημα συνεχείς επαφές με εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., προκειμένου να προωθήσει το μήνυμα του προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, για μία «νέα εποχή ανοίγματος». Αυτό, όπως εξηγεί, μεταφράζεται σε νέες ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της περιβαλλοντικής συνεργασίας.

«Ορισμένοι Ευρωπαίοι φίλοι λένε ότι το τρέχον σύστημα δεν δουλεύει, ότι δεν είναι αρκετά δίκαιο» είπε ο Ζανγκ ενώπιον της Εμπορικης Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου και διαβεβαίωσε: «Η Κίνα είναι πάντα έτοιμη να ακούσει τις ευρωπαϊκές προτάσεις για το πώς θα βελτιώσει το σύστημα».

Η Κίνα δεσμεύτηκε να ανοίξει πόρτες στις ξένες επιχειρήσεις στο περσινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου έδωσε το «παρών» ο ίδιος ο Σι. Ωστόσο ήταν η όξυνση της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ ο παράγοντας, που έδωσε ώθηση στις προσπάθειές της να αποκαταστήσει σχέσεις και να ενισχύσει δεσμούς με άλλες μεγάλες εμπορικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων η Ινδία, η Ιαπωνία και η Ινδονησία.

Η διάθεσή της να προσεγγίσει την Ευρώπη εκπλήσσει περισσότερο, δεδομένου ότι η Ε.Ε. προσέφυγε πρόσφατα στον ΠΟΕ κατά του Πεκίνου για παράβαση δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, δεν έχει προς το παρόν αναγνωρίσει ευθέως στην κινεζική οικονομία καθεστώς «οικονομίας της αγοράς» (αν και έχει αναθεωρήσει το σύστημα υπολογισμού για τους δασμούς αντι-ντάμπινγκ κατά τρόπο, που καθιστά πιο δύσκολη την επιβολή τους στα κινεζικά προϊόντα), ενώ έχει σπεύσει να δημιουργήσει πανευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από επιθετικές προσφορές εξαγοράς ξένων εταιρειών- έχοντας σαφώς στραμμένο το βλέμμα στις κινεζικές.

Φαίνεται ότι το Πεκίνο ελπίζει πως μπορεί να βρει πιο εύκολα κοινό τόπο με τους Ευρωπαίους, αφού ήδη έχει αποκτήσει τον έλεγχο καίριων υποδομών στη γηραιά ήπειρο και έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της Ευρώπης στα project του Νέου Δρόμου του Μεταξιού. Αντιθέτως με τις ΗΠΑ μία συμφωνία αποδεικνύεται πολύ δύσκολη. Μόλις χθες οι κινεζικές αρχές προειδοποίησαν ότι όλες οι συμφωνίες με την αμερικανική πλευρά θα τιναχθούν στον αέρα, εάν η Ουάσιγκτον επιβάλει δασμούς.

Πηγή: naftemporiki.gr 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.