Μπορεί το μέγαρο Μαξίμου να πανηγυρίζει για τη συμφωνία που επετεύχθη για την ονομασία των Σκοπίων και το Severna Makedonija να παρουσιάζεται ως επιτυχία της διπλωματίας, οι αντιδράσεις όμως είναι έντονες.

Τα Σκόπια αποδέχθηκαν το erga omnes, όμως αρκετοί είναι αυτοί που αμφισβητούν αν αυτό θα ισχύσει και στην πράξη, ενώ το γεγονός ότι η γλώσσα και η εθνότητα των Σκοπιανών αναγνωρίζεται ως «μακεδονική», έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα.

Οι άνθρωποι που δεν συμφωνούσαν με την χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας, κάνουν λόγο για εκχώρηση των όρων στους Σκοπιανούς και αναίρεση του erga omnes, καθώς θα υπάρχει η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», αλλά οι κάτοικοι της χώρας θα ονομάζονται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «Μακεδονική», έστω και με τις πολλές αγκύλες και παρενθέσεις.

Από την άλλη, όπως υποστηρίζουν, ένας κάτοικος της βόρειας Ελλάδας είναι Έλληνας πολίτης και μιλάει την Ελληνική γλώσσα, οπότε οι όροι «Μακεδόνας» και «Μακεδονικός» θα παραπέμπουν πλέον στα Σκόπια.

Μακεδονικές ενώσεις ήδη ετοιμάζουν συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις το ερχόμενο Σάββατο στις Πρέσπες με στόχο να ματαιώσουν τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ για την υπογραφή της συμφωνίας.

Έντονες όμως είναι οι αντιδράσεις και από τα πολιτικά κόμματα. Η ΝΔ χαρακτήρισε απαράδεκτη την υποχώρηση στη γλώσσα και την εθνότητα, ενώ το Κίνημα Αλλαγής προτίμησε να κρατήσει στάση αναμονής μέχρι να πάρει στα χέρια του το κείμενο της συμφωνίας.

Ο Πάνος Καμμένος πάλι, αν και κυβερνητικός εταίρος, διεμήνυσε ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συμφωνία και έθεσε και θέμα κομματικής πειθαρχίας, ενώ τόσο το ΚΚΕ όσο και η Ένωση Κεντρώων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συμφωνία.

Τα επόμενα βήματα

Η συμφωνία αναμένεται να έρθει στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη ή την Παρασκευή, με την ατμόσφαιρα μέσα στο κοινοβούλιο να προβλέπεται να είναι ηλεκτρισμένη.Στα Σκόπια πάλι ο Ζόταν Ζάεφ θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία και κατόπιν αναμένεται η ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή και η συνταγματική αναθεώρηση βάσει αυτής.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.