Ντήν Άτσεσον

Το πρώτο σχέδιο που θεωρείται ιδιάιτερα ευνοϊκό για τον Ελληνισμό, προέβλεπε παραχώρηση στην Τουρκία της χερσονήσου της Καρπασίας για τη δημιουργία κυρίαρχης στρατιωτικής βάσης. Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλιζόταν ότι δε θα χρησιμοποιηθεί η Κύπρος ως εφαλτήριο για επίθεση εναντίον της από τους Έλληνες. Παράλληλα θα παραχωρούνταν προνόμια αυτοδιοίκησης σε ορισμένες περιοχές στους Τουρκοκύπριους. Το σχέδιο αυτό απέρριψε ο Μακάριος, θεωρώντας το διχοτόμηση και εμμένοντας στην άνευ όρων Ένωση, ενώ ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν πρόθυμος να το συζητήσει.

Το δεύτερο σχέδιο προέβλεπε απλή εκμίσθωση της Καρπασίας στην Τουρκία και παραχώρηση του Καστελλόριζου από την Ελλάδα στην Τουρκία. Και αυτό το σχέδιο το απέρριψε ο Μακάριος, ενώ στη συνέχεια το απέρριψε και η Τουρκία, η οποία συζητούσε μόνο παραχώρηση κυρίαρχης βάσης ως αντάλλαγμα.

Υποστηρίζεται ότι, μεγάλη ευθύνη για την ιστορική ευκαιρία που προσέφερε το πρώτο απο τα δύο σχέδια Άτσεσον έχει ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος γιατί το τορπίλισε επειδή επιθυμούσε να παραμείνει ο ίδιος ως Πρόεδρος της Κύπρου, κάτι το οποίο δεν θα ίσχυε αν η τελευταία όδευε σε ένωση με την Ελλάδα.Από τότε η Κύπρος υφίσταται συνεχείς ήττες και σήμερα ένα μεγάλο μέρος της βρίσκεται υπο τουρκική κατοχή, με ελάχιστες ελπίδες αυτό να αλλάξει στο μέλλον.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.