Με τον όρο «ενσωματωμένοι» δημοσιογράφοι αποκαλέσθηκαν οι ρεπόρτερ που ακολουθούσαν τις αμερικανικές δυνάμεις εισβολής στο Ιράκ, παρέα με τους εφορμούντες φαντάρους.Είχαν τότε διατυπωθεί πολυάριθμες αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορούσαν οι «ενσωματωμένοι» να ασκήσουν αντικειμενική δημοσιογραφία. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αμφιβολίες δικαιώθηκαν, σε κάποιες άλλες συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Επειδή, λοιπόν, το Πεντάγωνο δεν κατόρθωσε να ελέγξει (όσο θα ήθελε τουλάχιστον…) τους δημοσιογράφους, παρήγγειλε σε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων, την «Rendon Group», να καταγράψει και να βαθμολογήσει τις ανταποκρίσεις τους. Ετσι προέκυψαν τρεις κατηγορίες: «θετική», «αρνητική» και «ουδέτερη», ανάλογα με το πώς εκτιμήθηκε η δουλειά κάθε ρεπόρτερ. Κι έτσι βρήκαν αφορμή οι κατά τόπους διοικητές να απορρίψουν τις αιτήσεις ανυπάκουων δημοσιογράφων για «ενσωμάτωση».

Το σκάνδαλο έσκασε όταν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν πως δεν ήξεραν τίποτε. Ωσπου συσσωρεύθηκαν οι αποκαλύψεις, ομολογήθηκε η ενοχή και αναγκάσθηκε το Πεντάγωνο να τερματίσει το ύψους 1.500.000 δολαρίων συμβόλαιο με την «Rendon».

Λεπτομέρεια με σημασία: Στα τέλη του 2002, η «Rendom» πρόσφερε τα μέγιστα στην παραπλάνηση της αμερικάνικης κοινής γνώμης για την αναγκαιότητα της εισβολής.

Σας θυμίζουν τίποτα όλα αυτά;

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.