Γράφει ο Μ. Ροζάκος

Οπως και η Κομισιόν, κρατάει… μικρό καλάθι και εκφράζει φόβους για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του!

Δεύτερο «χαστούκι» για το χρέος και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα έρθει, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, όταν το ΔΝΤ δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για τη χώρα μας. Προηγήθηκε το χθεσινό «χαστούκι» από την Κομισιόν, που ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία του Eurogroup δεν αρκεί για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, γιατί δεν αντιμετωπίζει τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις υπό το δυσμενές σενάριο.

Τεχνοκράτες του ΔΝΤ βρίσκονται στην Αθήνα από προχθές και επισκέπτονται υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας κ.ά.), το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να συντάξουν την έκθεση που προβλέπει το άρθρο 4 του καταστατικού του ΔΝΤ για τα κράτη-μέλη του. Στην έκθεση αυτή θα περιλαμβάνεται και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που περιμένουν οι αγορές.

Σε αυτήν αναμένεται το ελληνικό χρέος να κρίνεται μεσοπρόθεσμα (έως το 2032) βιώσιμο, αλλά μακροπρόθεσμα θα εκφράζονται επιφυλάξεις, κυρίως λόγω της χαμηλής μακροπρόθεσμης μέσης ανάπτυξης, της προβλεπόμενης αύξησης των επιτοκίων στις αγορές διεθνώς, του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα κ.λπ.

Τα στελέχη του Ταμείου θα «ξεσκονίσουν» έως αύριο την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού (ιδίως τα έσοδα), την αποδοτικότητα των παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό, την πρόοδο στη μείωση των «κόκκινων» δανείων και στις αποκρατικοποιήσεις και τα εργασιακά θέματα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, όπως η (μικρή) αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πηγή:www.dimokratianews.g

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.