Κυνικά ειλικρινής η “σωματοφύλακας’ της Νέας Τ’αξης  Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ. Κατ΄αυτήν, η δήθεν Ευρώπη της αλληλεγγύης και της μείωσης των ανισοτήτων ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες, που αποτελούσε και το θεμέλιο λίθο της ιδρυτικής διακήρυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ένα κενό γράμμα άνευ ουσίας.

Στην πραγματικότητα η κυρία Κριστίν μας λέει ότι, οι πλούσιες χώρες πρέπει να γίνονται πλουσιότερες και οι φτωχές φτωχότερες. Αυτό το ξεκαθάρισε σε πρόσφατες δηλώσεις της,  τονίζοντας πως, “ο προτεινόμενος κοινός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη θα πρέπει να σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μη γίνει ένα μέσο μεταφορών πόρων πλούσιων χωρών σε φτωχότερα μέλη” !

Σύμφωνα με το Reuters, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν πριν από έναν μήνα επί μιας πρότασης για έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα αξιοποιηθεί για να εξομαλύνει τις οικονομικές διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και να σταθεροποιεί τις οικονομίες τους όταν αντιμετωπίζουν κρίσεις.

Η γαλλο- γερμανική ιδέα, στο πλαίσιο των σχεδίων του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν για βαθύτερη ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, βρίσκει αντίθετες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής τις Κάτω Χώρες που ανησυχούν πώς θα αντληθούν και θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα.

“Χρειάζεται να ληφθούν υπόψη δημοσιονομικές προϋποθέσεις” υποστήριξε η επικεφαλής του ΔΝΤ, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στη γαλλική πόλη Aix-en-Provence.

Η Γαλλία και η Γερμανία πρότειναν να λειτουργήσει ο κοινός προϋπολογισμός από το 2021 και να χρηματοδοτηθεί από έναν φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.