Τι άλλο μας περιμένει αναρωτιόμαστε μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην εδώ Γερμανική αποικία. Μετά τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χάν και ο Αλέξης Τσίπρας συζητά θέμα συνόρων με την Αλβανία, όπως προκύπτει από σχετική του δήλωση του σε συνέντευξη Τύπου  μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες, όπου η Ελλάδα έδωσε το πράσινο φως στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Όταν ρωτήθηκε για τις συνομιλίες της Αθήνας με τα Τίρανα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα : «Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων, το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία, όμως, ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει».

Και συνέχισε, αναφέροντας τι θα συζητηθεί με την αλβανική κυβέρνηση στα εναπομείναντα θέματα της άρσης του εμπολέμου μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και των συνόρων. «Έδωσα λοιπόν, συμφώνησα μάλλον με τον Αλβανό ομόλογό μου, το επόμενο διάστημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να εντείνουν τις προσπάθειές τους, χωρίς να έχουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση, για να δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν».

Στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας, με δική του δήλωση, αποκαλύπτει ότι η Αθήνα συζητά με τα Τίρανα ζήτημα συνόρων. Από το πρωθυπουργικό γραφείο μπορεί να ισχυριστούν ότι ο κ. Τσίπρας δεν εννοούσε αλλαγή των ελληνοαλβανικών συνόρων, αλλά ότι η σχετική δήλωση αναφέρεται στην ΑΟΖ ή στο πρωτόκολλο της Φλωρεντίας. Όμως, η συγκεκριμένη  δήλωση αναφέρεται σε σύνορα και όχι σε ΑΟΖ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν σχέση με την θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.