Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία, η Κίνα είναι οι εχθροί των Ηνωμένων Πολιτειών”, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Στη συνέντευξη αυτή, ι μεταδόθηκε σήμερα, παραμονή της πρώτης συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας, ο Τραμπ είπε ότι η Ρωσία, η ΕΕ και η Κίνα είναι, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, οι «εχθροί» των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών με «αυτά που μας κάνουν στο εμπόριο» και πρόσθεσε πως «αυτό δεν σημαίνει πως είναι κακοί», σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από την ειδησεογραφική εκπομπή του CBS, Face the Nation. Απαντώντας σε ερώτηση ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των ΗΠΑ παγκοσμίως, ο Τραμπ είπε: «Λοιπόν, πιστεύω πως έχουμε πολλούς εχθρούς. Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας εχθρός, με αυτά που μας κάνουν στο εμπόριο. Φυσικά, δεν θα σκεφτόταν κανείς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι εχθρός.

«Η Ρωσία είναι εχθρός από ορισμένες πλευρές. Η Κίνα είναι ένας οικονομικός εχθρός, προφανώς είναι εχθρός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακές. Δεν σημαίνει τίποτα. Σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστές», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς ότι,  πρώτο “εχθρός” για τον Ντόναλντ Τράμπ είναι η ΕΕ.Και είναι γνωστό ότι ο ίδιος θεωρεί επικεφαλής της ΕΕ την Γερμανία προς την οποία πολλές φορέ έχει στρέψει τα βέλη του.

Η αντίδραση του Ντόναλντ Τουσκ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι καλύτεροι φίλοι και το να πει κανείς πως είναι εχθροί είναι «ψεύτικες ειδήσεις», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε την ΕΕ εχθρό σε εμπορικά θέματα.«Η Αμερική και η ΕΕ είναι οι καλύτεροι φίλοι. Όποιος λέει ότι είμαστε εχθροί διαδίδει fake news [ψεύτικες ειδήσεις]», έγραψε στο Twitter ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Οι συνέπειες για την Ελλάδα

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τράμπ  όπως και παρόμοιες αλλά και η γενικότερη πολιτική που ακολουθεί ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου,αναδεικνύουν τη σύγκρουση του με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων που εξέφραζε η προηγούμενη ηγεσία των ΗΠΑ, σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ και ειδικότερα με τη Γερμανία. Είναι περισσότερο από σαφές, τονίζεται και πάλι ότι, ο Τράμπ, θεωρεί τη Γερμανία τον υπ’ αριθμό ένα εχθρό της χώρας του και αυτό το έχει καταστήσεις γνωστό με δηλώσεις και πράξεις.Υπενθυμίζεται ότι,έχει τονίσει πως “η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ και τα χρέη της να τα πληρώσει η Γερμανία”. Είναι επίσης γνωστή η υποστήριξη που παρέχει σε κυβερνήσεις που βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο όπως αυτές της Ιταλίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας.

Η ενεργός αντιπαλότητα του Ντόναλντ Τράμπ με τη Γερμανία, ανεξάρτητα με το τι σκέφτεται ο καθένας για τον ίδιο, αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από τις αλυσσίδες με τις οποίες την έχει δέσει η σύγχρονη Γερμανική κατοχή. Όσο δυσάρεστο και αν ακούγεται, στην πράξη η συμμετοχή Αμερικάνικων οικονομικών συμφερόντων στις ελληνικές τράπεζες,στην ενέργεια και αλλού, μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της χώρας μας.Βασικής σημασίας είναι να υπάρξη προσέγγιση των Ελληνικών κυβερνήσεων με το στενό περιβάλλον του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ όπου υπάρχουν και πολλοί Έλληνες ομογενείς ικανοί να αποτελέσουν έναν αποτελεσματικό δίαυλο επικοινωνίας.

Αλλά το ερώτημα είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας, που έχει ανοήτως επιτεθεί προσωπικά στον Τράμπ πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, είναι αρκούντως κατάλληλος για το σκοπό αυτό, παρ’ όλες τις ακραία φιλικές προς τις ΗΠΑ ενέργειες της κυβέρνησής του, με πρωτομάτορα τον πρώην κουμουνιστή Νίκο Κοτζιά.Παρόμοιες αμφιβολίες υπάρχουν και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από οικογενειακή παράδοση και όχι μόνο, είναι προσκολημένος στο άρμα του Βερολίνου.

Κατά συνέπεια, υπάρχει έδαφος για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα με πρώτιστο στόχο και σκοπό την υπεράσπιση των συμφερόντων της πατρίδας μας με κύριο μέσο την έξοδο από τη νέα Γερμανική κατοχή.

ΟΔΟΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.