Πριν την ώρα του ξεθώριασε το μνημόνιο της “γραβάτας”,αφού  ως πρώτο δείγμα γραφής,η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έσπασε το φράγμα του 4% μετά από ένα μήνα και διαμορφώνεται πλέον στο 4,040% Αναλυτές εκτιμούν ότι η δυσμενής πορεία των ελληνικών ομολόγων, αποτυπώνει το κλίμα που κυριαρχεί απέναντι στη χώρα μας, ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ.

Έτσι, τα επιτόκια των ομολόγων αυξάνονται τη στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για δήθεν έξοδο από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου. Οι επιφυλάξεις που διατύπωσε το Ταμείο για τη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα, αλλά και για το ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές δεν έχει διασφαλισθεί, δημιούργησε κλίμα αβεβαιότητας.

Το κλίμα αυτό επιτείνεται και από το μήνυμα του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προσβλέπει στο QE. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η υποτιθέμενη μεταμνημονιακή περίοδος της αυξημένης εποπτείας δεν σηματοδοτεί έξοδο από τα μνημόνια και ανάπτυξη για τη χώρα.

Ο Βορράς κερδίζει σε βάρος του Νότου

Την ίδια ώρα, ο εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ – Κίνας πιέζει συνολικά τα επιτόκια των ομολόγων μόνο του ευρωπαϊκού νότου, ενώ αντίθετα, οφέλη στην αγορά ομολόγων παρουσιάζει ο ευρωπαϊκος Βορράς και ιδιαίτερα η Γερμανία ως σταθερά κερδισμένη σε περιόδους κρίσης της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ανησυχίες για εντάσεις στο κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας μαζί με το γενικότερο κλίμα της διαμάχης των γιγάντων όπως έχει ονομαστεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας οδήγησαν την απόδοση του 10ετούς ομολόγου γείτονος Ιταλίας στο υψηλότερο επίπεδο των πέντε τελευταίων εβδομάδων, δηλαδή στο 2,9%, της Ισπανίας στο 1,46% .

Η ευμεταβλητότητα στις αγορές στο πλαίσιο των εξελίξεων αυτών δεν αποκλείεται να συνεχιστεί όμως δε δείχνει προς το παρόν τουλάχιστον να δημιουργεί άμεσες ανησυχίες, σημειώνουν χρηματοοικονομικοί παράγοντες που διευκρινίζουν πως το κλίμα κερδοσκοπίας είναι πάντα παρόν σε παρόμοιες καταστάσεις, με θύματα χώρες όπως η Ελλάδα που παραμένει εγκλωβισμένη σε σκληρή εποπτεία και μνημονιακές υποχρεώσεις.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.