Συνάντηση είχε πριν λίγη ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με την με την Eιδική Απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ  για το Κυπριακό, Jane Holl Lute.

Ο Ν.Κοτζιάς αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για τη λύση του κυπριακού, εντύπωση όμως προκάλεσε ότι στη δήλωσή του ανέφερε πρώτους του τουρκοκύπριους και τα δικαιώματα που θα πρέπει να έχουν και μετά τους… Ελληνοκύπριους.

Η δήλωση Ν.Κοτζιά:

«Είχαμε μια συνάντηση με την εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, την κα Lute. Η κα Lute δεν είναι διαμεσολαβητής. Έρχεται περισσότερο για να πάρει μια εικόνα γύρω από τις απόψεις που έχουν όλες οι πλευρές που συμμετέχουν για την εν δυνάμει λύση του Κυπριακού.

Της εξέθεσα τις απόψεις μας. Της υπογράμμισα ότι το Κυπριακό είναι πριν απ’ όλα ζήτημα κατοχής.

Της εξέθεσα τις απόψεις μας για τα δικαιώματα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, καθώς και των τριών μικρών μειονοτήτων.

Της είπα ότι το κύριο θέμα για τους Ελληνοκύπριους είναι να νιώθουν ασφαλείς στο νησί τους και κατά συνέπεια, την ανάγκη να καταργηθούν οι δύο μικρές συνθήκες, η λεγόμενη «Συνθήκη Συμμαχιών» και η λεγόμενη «Συνθήκη Εγγυήσεων».

Παραπέρα, συζητήσαμε για το πώς εμείς βλέπουμε και το χρονοδιάγραμμα και τη μεθόδευση για μία συζήτηση για το Κυπριακό και υπογράμμισα την ανάγκη ότι οποτεδήποτε αποφασίσει ο Γενικός Γραμματέας να πάμε για μία ουσιαστική συζήτηση και διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, να έχει προηγηθεί μία ουσιαστική και αποτελεσματική προεργασία. Να έχουμε δει αν πράγματι υπάρχει η θέληση, η ικανότητα και η δυνατότητα για ουσιαστικές και παραγωγικές λύσεις στο Κυπριακό.

Ευχαριστώ».

Πηγή:http://www.pronews.gr/

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.