Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς διαπραγματεύεται και να σταματήσει τη μυστική διπλωματία, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κοτζιάς είχε υποστηρίξει μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ότι, μέχρι να πάει διακοπές, θα έχει διευθετηθεί και το θέμα με την Αλβανία. Αυτό δεν έγινε, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έκρινε ότι το κλίμα ήταν βαρύ και οι αντιδράσεις έντονες με το ξεπούλημα της «Μακεδονίας» για να ανοίξει ακόμη ένα εθνικό θέμα, που θα μπορούσε να αποβεί σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. Τ

ι ακριβώς συμβαίνει, λοιπόν; Τι συζητά η κυβέρνηση με την Αλβανία; Οπως είπε χθες ο κ. Κοτζιάς, «μια δέσμη 10 θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η οριοθέτηση των συνόρων και των θαλάσσιων ζωνών». Κατά τον κ. Τσίπρα, συζητιούνται οι θαλάσσιες ζώνες, τα σχολικά εγχειρίδια, τα κοιμητήρια, τα δικαιώματα της μειονότητας και επ’ ουδενί υπάρχει ζήτημα νέας χάραξης των συνόρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε χθες στη «δεξαμενή σκέψης» της Νορβηγίας, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, ενώπιον πολιτικών, ακαδημαϊκών και διπλωματών, υπογράμμισε τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σκιαγράφησε το πλαίσιο της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής -μιας εξωτερικής πολιτικής «πολυδιάστατης», όπως είπε- και υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας ότι «δεν είναι ούτε το αποτέλεσμα των περιστάσεων ούτε το αποτέλεσμα “εξωτερικών πιέσεων”, όπως συχνά υποστήριζαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Αντίθετα, ήταν δική μας επιλογή να υιοθετήσουμε μια ενεργητική προσέγγιση». Τη χαρακτήρισε δε «επιτομή ενός δομημένου και δίκαιου συμβιβασμού στην περιοχή». Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τη Νορβηγίδα ομόλογό του Ινε Ερικσεν Σοράιντε και σήμερα θα συναντηθεί με την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λούτε.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.