Στην τελευταία του ομιλία στην Ευρωβουλή, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Πωλ Γιούγκερ,έβαλε φωτιά στον εμπορικό – οικονομικό πόλεμο της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, προτείνοντας να αναγορευθεί το ευρώ σε διεθνές ανταλλαγματικό και αποθεματικό νόμισμα, υποκαθιστώντας έτσι το δολάριο. Το ευρώ είπε οφείλει να παίξει σπουδαιότερο ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα: «Υπάρχει ανάγκη εμβάθυνσης της ΟΝΕ. Μπορούμε και πρέπει να πάμε παραπέρα» σημείωσε

Ο Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη να ισχυροποιηθεί η Ευρώπη, εν όψει και του «εμπορικού πολέμου» που είναι σε εξέλιξη. «Να γίνουμε ένας παγκόσμιος πρωταγωνιστής. Δεν θα στρατιωτικοποιήσουμε την ΕΕ, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε πιο ισχυροί, γιατί μόνον μια ισχυρότερη ΕΕ μπορεί να προστατέψει τους πολίτες της από την τρομοκρατία και άλλους κινδύνους» υπογράμμισε.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του Γιούνκερ αφιερώθηκε και στο «καυτό» για την ΕΕ ζήτημα των προσφύγων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε κατά των εσωτερικών συνόρων, καλώντας το Συμβούλιο να κάνει βήματα για μια ισορροπημένη προσέγγιση στο μεταναστευτικό.

«Τα ευρωπαϊκά σύνορα θα πρέπει να φυλλάσσονται αποτελεσματικά. Χρειάζονται στήριξη οι υπηρεσίες ασύλου και κάνουμε πρόταση για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών. Θέλουμε νόμιμη μετανάστευση στην ΕΕ, χρειαζόμαστε μετανάστες με προσόντα και οι προτάσεις της Κομισιόν είναι στο τραπέζι εδώ και καιρό και πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν» υπογράμμισε.

«Προτείνουμε την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλάκων και Ακτοφυλακής για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων με 10.000 συνοριοφύλακες» μέχρι το 2020, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την τελευταία του ομιλία για την κατάσταση της Ενωσης.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλάκων και Ακτοφυλάκων (νέα ονομασία της Frontex από το 2016) ενισχύθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ενωση για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες προσφυγικές ροές. Τα μέλη της πέρασαν από 300 το 2014 σε 1.300 μέχρι το τέλος του 2018, με μία επιπλέον εφεδρική δύναμη 1.500 εθνικών φυλάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει πλέον στα κράτη μέλη να συγκροτήσουν μία πραγματική «ευρωπαϊκή αστυνομία των εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ, με «ένα μόνιμο σώμα 10.000 μελών μέχρι το 2020», στο οποίο θα περιλαμβάνονται ειδικοί σε θέματα επαναπροώθησης μεταναστών προς τις χώρες καταγωγής τους.

Ο συνολικός αριθμός των φυλάκων που θα απαρτίζουν το ευρωπαϊκό σώμα περιλαμβάνει το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας (1.500 φύλακες μέχρι το 2020, 3.000 το 2027, σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν), καθώς και φύλακες αποσπασμένους για μικρές ή μεγάλες περιόδους από τα κράτη μέλη (8.500 συνολικά το 2020, 7.000 το 2027, όταν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία θα διαθέτει περισσότερους ευρωπαίους φύλακες).

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ο Γιούνκερ εξέφρασε προβληματισμό για το επίπεδο συζήτησης -ο Ορμπάν σχεδόν τσακώθηκε στην Ευρωβουλή ένα 24ωρο νωρίτερα.«Αυτό ισχύει και για τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι προσπαθούν να αποκλείσουν κάθε δημόσια συζήτηση στοχεύοντας ΜΜΕ και δημοσιογράφους, που υφίστανται εκφοβισμούς, επιθέσεις ή ακόμη και δολοφονούνται.

Η Κομισιόν θα συνεχίσει να αντιτίθεται στις επιθέσεις κατά του κράτους Δικαίου. Ο αντιπρόεδρος Τίμερμανς κάνει πολλή δουλειά στην υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μόνος του» είπε

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.