Συνεχίζονται οι πρωτόγνωρες προκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα του δυτικόδουλου ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά απέναντι στη Ρωσία. Το τελευταίο κατόρθωμά του είναι, η πρωτοφανής διεθνώς απαγόρευση χορήγησης βίζας εισόδου στην Ελλάδα για τον μητροπολίτη Μητροπολίτη της Αγίας Πετρούπολης Βαρσανούφιο.

“Κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει από μια ορθόδοξη χώρα, η οποία είναι η Ελλάδα να μεταχειρίζεται έναν κληρικό με αυτό τον τρόπο”, δήλωσε ο διευθυντής  του Πατριαρχείου Μόσχας με αφορμή το εξωφρενικό αυτό γεγονός.

“Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύει ότι η άρνηση των ελληνικών αρχών να εκδώσουν θεώρηση στον Μητροπολίτη Αγίας Πετρούπολης είναι άσεμνη και αναμένει σχόλια για το θέμα”, σύμφωνα με τον διευθυντή του Πατριαρχείου Μόσχας.

«Η κατάσταση με τον Μητροπολίτη Βαρσανούφιο ξεπέρασε το πλαίσιο όλης της ευπρέπειας και συζητείται ευρέως ακόμη και στην Ελλάδα. Εάν ένας ιεράρχης τέτοιου βαθμού δεν μπορεί να εισέλθει στη χώρα, ενώ είναι σε θέση να εισέλθει σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος, είναι σκάνδαλο», ανέφερε ο αρχιερέας Ιγκόρ Γιακίμτσουκ, γραμματέας των Διορθοδόξων Σχέσεων στο Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, του ρωσικού πατριαρχείου.

Νέες ρωσικές δηλώσεις για σχίσμα – Η Μόσχα ετοιμάζεται για απάντηση

Παρόμοιες ενέργειες όπως ενάντια στο πατριαρχείο της Μόσχας όπως και η  αναγνώριση απο το Φανάρι του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής εκκλησίας, μπορούν να οδηγήσουν σε σχίσμα στην Ορθοδοξία, υπερβαίνοντας το Μεγάλο Σχίσμα του 1054, επανέλαβε για πολλοστή φορά ένας ακόμη Ρώσος αξιωματούχος της εκκλησίας

«Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι πολύ περισσότερα άτομα από ό, τι στον XI αιώνα θα συμμετάσχουν στο σχίσμα, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο πληθυσμός έχει μεγαλώσει έκτοτε. Έτσι, η κλίμακα και το δράμα αυτού του σχίσματος θα είναι πολύ πιο έντονο« γράφει ο Γραμματέας των Διορθοδόξων Υποθέσεων από το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Αρχιεπίσκοπος Ιγκόρ Γιακίμτσουκ.

«Η ιστορία αποδεικνύει ότι μετά τη διάλυση της ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών, αυτή η άβυσσος τείνει να αναπτύσσεται. Γεγονότα τόσο της παγκόσμιας όσο και της εγχώριας ιστορίας μαρτυρούν: το παλιό σχίσμα του 17ου αιώνα δεν θεραπεύεται, κανείς δεν ξέρει πώς να το θεραπεύσει. Τέτοιες αποσπάσεις εμφανίζονται εύκολα, αλλά είναι δύσκολο να τις ξεπεράσουμε και εδώ μπορεί να αντιμετωπίσουμε ένα βαθύ σχίσμα καθώς υπάρχουν εκατομμύρια πιστοί, χιλιάδες εκκλησίες και ενορίες στην Ουκρανία”, δήλωσε ο ιερέας.

Υπενθύμισε ότι το 1054 η υπάρχουσα Χριστιανική Εκκλησία χωρίστηκε σε δύο.

«Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί σήμερα, καθώς η ρωσική εκκλησία δεν είναι λιγότερο από το ήμισυ του συνόλου του Ορθοδόξου Χριστιανισμού”, τόνισε.Σύμφωνα με τον ίδιο, το Πατριαρχείο της Μόσχας «δεν θα χαριστεί καμία προσπάθεια για να προστατεύσει τους ενορίτες του», καθώς «η βία και το χάος είναι πραγματικότητα».

Επίσης η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία παροτρύνει τους πιστούς του UOC να ενωθούν γύρω από τον Μητροπολίτη Ονούφριο και τονίζει πως η απάντηση του Πατριαρχείου Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη δεν θα είναι μετριοπαθής.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει επικεφαλής ένα  θαυμάσιο ανθρώπο, ο οποίος έχει μεγάλη πνευματική εξουσία στον ορθόδοξο κόσμο. Σήμερα πρέπει να ενωθούν όλοι γύρω του, γύρω από κληρικούς και επισκόπους.Η εξουσία της Ορθοδοξίας βρίσκεται στην ενότητα », δήλωσε ο Yakimchuk.

Δεν ανέφερε συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να πάρει το Πατριαρχείο της Μόσχας ως απάντηση στις ενέργειες της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, λέγοντας μόνο ότι δεν θα ήταν μετριοπαθείς.

«Επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια, δεν θα διευκρινίσω ποια από αυτά · όμως, με τις ενέργειές του, το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης εγκαταλείπει το κανονικό πεδίο, οπότε δεν μπορεί να περιμένει ότι οτιδήποτε θα εμποδίσει τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στις ενέργειες αντίδρασης της”, υπογράμισε χαρακτηριστικά.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.