Σε μυστικές συνομιλίες φαίνεται πως βρίσκονται Ισραήλ και Τουρκία για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους σε μια προσπάθεια του Ερντογάν να κλείσει όσα πιο πολλά «μέτωπα» μπορεί πριν ξεκινήσει να κινείται επιθετικά  στην Κύπρο.

Μετά την (ταπεινωτική μάλιστα) απέλαση του Ισραηλινού πρεσβευτή από την  Άγκυρα, οι δύο χώρες βρίσκονται σε μυστικές διαπραγματεύσεις, καθώς όπως αναφέρεται ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Λίμπερμαν και ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν βρέθηκαν τις ίδιες ημέρες στο Αζερμπαϊτζάν, όπου και  είχαν συνάντηση μεταξύ τους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, Ισραηλινούς αλλά και Τούρκους οι δυο χώρες είναι αποφασισμένες να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με ανταλλαγή πρεσβευτών ,ενώ το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ήδη αναζητά το νέο του πρεσβευτή στην Άγκυρα για τα καλοκαίρι του 2019.

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στο Τελ Αβίβ νέο οικονομικό ακόλουθο ο οποίος ήδη εργάζεται για την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ισραηλινών οι παράγοντες που έχουν επισπεύσει την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, είναι το διαφαινόμενο τέλος του πολέμου στη Συρία, ο Μπασάρ Αλ Άσσαντ όπου τον θεωρούν εχθρό  και οι δύο χώρες, αλλά και η ιρανική διείσδυση στη Συρία.

Μάλιστα το γεγονός ότι η Άγκυρα απέφυγε να καταδικάσει τις πρόσφατες αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία, συνιστά ένα ακόμη επιπλέον παράγοντα στην ομαλοποίηση των σχέσεων.

Θέση του Τούρκου προέδρου εκτιμάται πως είναι καιρός για ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ εν μέσω κρίσης με τις ΗΠΑ αλλά και κρίσης στην τουρκική οικονομία, θεωρώντας ότι το Ισραήλ μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία σε αυτή την περίοδο.

Εκτός από τη φερόμενη συνάντηση Ερντογάν-Λίμπερμαν στο Αζερμπαϊτζάν, τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι δύο κυβερνητικά αεροσκάφη, ένα ισραηλινό και ένα τουρκικό, απογειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα από το αεροδρόμιο Ben Gurion με κατεύθυνση τα ΗΑΕ κάνοντας όμως και τα δύο μια σύντομη στάση στο Ομάν.

Και τα δύο αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο Αμπού Ντάμπι στις 14:30 της 16ης Σεπτεμβρίου και αναχώρησαν την επομένη 17 Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να δίνεται καμία άλλη λεπτομέρεια για το περιεχόμενο  της μυστηριώδους αυτής διπλής πτήσης.

Η επίσκεψη Λίμπερμαν πάντως στο Αζερμπαϊτζάν έγινε καθώς η χώρα είναι από τους μεγαλύτερους πελάτες ισραηλινών οπλικών συστημάτων.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας συζήτησε με τον Αζερμπαϊτζανό ομόλογό του την περαιτέρω σύσφιξη των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και την περιφερειακή συνεργασία, κυρίως έναντι του «φαντάσματος» του Ισραήλ  το Ιράν.

Ο Ερντογάν βρέθηκε στο Μπακού για την 100η εθνική επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας.

Πηγή:http://www.pronews.gr

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.