Οι επιδόσεις της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνουν υποτονικές, κυρίως λόγω της συνέχισης της λιτότητας, “χτυπώντας” έτσι τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εκτιμά η Citigroup σε νέα έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια από το ήδη “μέτριο” 1,9% που εκτιμά ότι θα βρεθεί φέτος, ενώ οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα αποδειχθούν – πιθανότατα– ανέφικτοι.

Η Citi εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί σε μέτριους ρυθμούς και θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2018, ενώ θα επιβραδυνθεί και πάλι στο 1,5% περίπου τα επόμενα δύο χρόνια (2019-2020). Για το διάστημα 2021-2022 εκτιμά πως θα κινηθεί στο 1,4%, από τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική λιτότητα (για την επίτευξη των μεταμνημονιακών δημοσιονομικών στόχων).

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Citi εκτιμά ότι βασίζεται ξεκάθαρα πλέον στην πολιτική. Η υποτονική εικόνα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι αυτό που εξακολουθεί να καθιστά αμφίβολη τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο, με το 80% του δημόσιου χρέους να βρίσκεται στα “χέρια” των πιστωτών και το μερίδιο αυτό να αναμένεται να μειωθεί πολύ αργά την επόμενη δεκαετία, περισσότερο η πολιτική παρά η οικονομία θα καθορίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης τράπεζας, το χρέος προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 187% φέτος, στο 184% το 2019, στο 179% 2020 και στο 173% και 167% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα το “βλέπει” στο 3,8% φέτος και κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ενώ για το 2019 εκτιμά ότι θα βρεθεί εκτός στόχου και στο 3,3%.

Οι εκτιμήσεις αυτές της Citigroup έρχονται να επιβεβαιώσουν πολλές σχετικές μελέτες του ΟΟΣΑ αλλά και του ίδιου του ΔΝΤ που αναφέρουν ότι, οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να επιφέρουν ετήσια ανάπτυξη άνω του 1-2%. Και σε συνθήκες ύφεσης της οικονομίας, οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να έχουν ακόμα και αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη. ( βλ. σχετικά άρθρα στην ΟΔ)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.