Saturday, October 19, 2019
Home απόψεις Ξεπουλάνε τα πάντα : δρόμους, λιμάνια, δημόσια κτήρια και κτήματα, σχολεία, νοσομοκεία,αστυνομικά...

Ξεπουλάνε τα πάντα : δρόμους, λιμάνια, δημόσια κτήρια και κτήματα, σχολεία, νοσομοκεία,αστυνομικά τμήματα κλπ

470
1

Στο βωμό του “πάση θυσία στο ευρώ”, συνεχίζεται η υφαρπαγή της Ελληνικής δημόσιας περιουσίας από τους ξένους άρπαγες μέσω της υπαγωγής της στο Υπερταμείο. Η αρχή του κακού έγινε μετά την άνευ όρων παράδοσης της χώρας το καλοκαίρι του 2015, ύστερα από την κωμικοτραγική διαπραγμάτευση των Βαρουφάκη-Τσίπρα που κατέληξε σε φιάσκο αφού μας χρέωσε και με πολλές δεκάδες δις. Δύο χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 2017, και αφού μεσολάβησαν καταστροφικές για τη χώρα μας αποφάσεις του Eurogroup, με Υπουργική Απόφαση, δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 1997/9-6-2017, ο Υπ. Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποφάσισε ότι :

«Συγκροτούμε στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (Γ.Γ.Δ.Π.) του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) Ομάδα Εργασίας για τον εντοπισμό στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ) της Γ.Γ.Δ.Π. ακινήτων, που πληρούν κριτήρια τα οποία τα καθιστούν κατάλληλα για αξιοποίηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 196, παρ. 6 του ν.4389/2016 (Α΄ 94), όπως ισχύει, και ορίζουμε τα μέλη της ως εξής…».

Πριν ένα χρόνο είχε συγκροτηθεί η ομάδα εντοπισμού και επεξεργασίας αυτών των ακινήτων, η οποία μάλιστα ήταν και πολυάριθμη, αφού αποτελούνταν από 39 μέλη, μεταξύ των οποίων υπήρχαν υπηρεσιακά στελέχη, αλλά κυρίως στελέχη των γραφείων των Υπουργών, ΟΛΩΝ των Υπουργείων.Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας, με βάση το ΦΕΚ 1997/2017, είχε οριστεί ο Ειδικός Σύμβουλος στο Γραφείο της τότε Γενικής Γραμματέως της Γ.Γ.Δ.Π.

Στο σημείο Δ. του επίμαχου ΦΕΚ, δίνονται και λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα επεξεργαστεί η Ομάδα Εργασίας τα ακίνητα ενδιαφέροντος του Υπουργείου, και τα στοιχεία αναζήτησής τους. Αντιγράφουμε από το ΦΕΚ:

«Ως προς το επίπεδο ωριμότητας του ακινήτου, μπορούν να αναζητούνται στοιχεία που αφορούν τους τίτλους ιδιοκτησίας, πολεοδομικά στοιχεία, αρχαιολογικές και περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, πράξεις χαρακτηρισμού δασαρχείου, υπάρχον ΚΑΕΚ, ύπαρξη καθορισμού αιγιαλού, κατοχή από άλλους, ιδιοκτησιακές αμφισβητήσεις. Για από τα στοιχεία που περιγράφονται ανωτέρω και δεν είναι καταχωρημένα στο Μ.Α.Π., εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον για συγκεκριμένα ακίνητα, καθώς επίσης και για στοιχεία τα οποία προσδιορίζουν το δημόσιο ή ιδιωτικό σκοπό του ακινήτου, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Υπουργείου, θα απευθύνει αίτημα προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου του για ηλεκτρονική συμπλήρωση του Μητρώου ή για παροχή στοιχείων από το φυσικό αρχείο που τηρείται στην Υπηρεσία».

Και η ιστορία δεν κλείνει εδώ, ναι, υπάρχει και κάτι χειρότερο, βάζουν χέρι στα Ταμεία!Από το 3ο Μνημόνιο του 2015 είχε συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει όλα τα κρατικά ακίνητα στην Εταιρεία Κρατικών Ακινήτων (ΕΤΑΔ) που ελέγχεται από το Υπερταμείο. Μάλιστα, ακόμα και στην περίπτωση που η ΕΤΑΔ δεν αναλάβει την κυριότητα κάποιων ακινήτων, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση πως θα συμβεί με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, μπορεί να αναλάβει τη διαχείρισή τους και τα έσοδα να πηγαίνουν στο Υπερταμείο (και συνεπώς για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους). 

Η κυβέρνηση καθυστέρησε τρία χρόνια να αρχίσει τις διαδικασίες μεταβίβασης των ακινήτων και τον περασμένο Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί όπως όπως ακόμα ένα προαπαιτούμενο της συμφωνίας με τους δανειστές, μεταφέρθηκαν στην ΕΤΑΔ, με δύο αποφάσεις, 10.119 ακίνητα. Χρειάστηκαν δύο μήνες προκειμένου να αποκαλυφθεί πως στον κατάλογο περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία. Ολα άρχισαν από τα Χανιά όπου έγινε γνωστό πως μεταξύ των ακινήτων που μεταβιβάζονται είναι μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των ενετικών οχυρώσεων, ο προμαχώνας Μοnigo, o ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκάκαι το τουρκικό χαμάμ.

Στη συνέχεια έγινε γνωστό πως στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνεται πλήθος μουσείων (όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα, ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη κ.ά.). Στον  νόμο μάλιστα του 2016 αναφέρεται  πως η ΕΤΑΔ μπορεί να μην έχει την κυριότητα ενός ακινήτου (π.χ. ενός αρχαιολογικού χώρου ή μνημείου), αλλά μπορεί να το διαχειρίζεται ώστε τα έσοδα να οδεύουν προς το Υπερταμείο 

Πρόκειται για κάτι που  κάνει σήμερα η ΕΤΑΔ, η οποία ήδη διαχειρίζεται ή/και έχει την κυριότητα σε 538 αρχαιολογικούς χώρους, συνολικής επιφάνειας 6.200.000 τετραγωνικών μέτρων.Και θα συνεχίσει να τους διαχειρίζεται μαζί με πρόσθετους αρχαιολογικούς χώρους ή μνημεία που, όπως φαίνεται, θα αναλάβει με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές. Συνεπώς, κάποια από τα 10.119 ακίνητα που μεταφέρθηκαν όπως όπως, με απλούς κωδικούς, στο Υπερταμείο (χωρίς να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ποια είναι αρχαιολογικοί χώροι και ποια όχι) δεν θα μεταβιβαστούν οριστικά στην ΕΤΑΔ.

Η τελευταία μπορεί να μην έχει την κυριότητα, αλλά πιθανότατα θα έχει τη διαχείριση και συνεπώς θα εισπράττει τα έσοδα. Ο πρόχειρος κατάλογος του ΥΠΟΙΚ δεν ξεκαθαρίζει την κατάσταση, αφού δεν υπήρξε ούτε στοιχειώδης επεξεργασία της λίστας, παρά όσα υποστηρίζουν οι αρμόδιοι. Αλλωστε, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «αρχική λίστα» ακινήτων, που παραδέχεται ότι πρέπει να επαναελεγχθεί, «με την υποστήριξη όλων των αρμοδίων Αρχών και φορέων».

Οι δανειστές έχουν λόγο για τα ακίνητα που θα εξαιρεθούν, καθώς, όπως αναφέρεται στο συμπληρωματικό Μνημόνιο του 2016, «έχει γίνει κατανοητό πως οι εξαιρέσεις από τη συνολική ακίνητη περιουσία και τις κρατικές εταιρίες του Ελληνικού Δημοσίου θα γίνουν σε στέρεες βάσεις και αφού συμφωνηθούν από κοινού από τους θεσμούς και τις ελληνικές Αρχές».

Η δημιουργία του καταλόγου με τα ακίνητα που θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο μέσω ΕΤΑΔ καθώς και ο καθορισμός σαφούς χρονοδιαγράμματος σταδιακής μεταφοράς, υποτίθεται έπειτα από έλεγχο ώστε να μην παραβιάζεται ο νόμος 4389, ήταν προαπαιτούμενο από το 2016. 

Στο Υπερταμείο και το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης
Μετά τους αρχαιολογικούς χώρους η κυβέρνηση παραχωρεί στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.) και Δημόσια Νοσοκομεία.
Το 6.152 ακίνητο από τα 10.119 συνολικά που παραχωρήθηκαν με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2317 19 Ιουνίου 2018 είναι το Δημόσιο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης». Φέρει Κωδικό Αριθμό Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) 190442650001-0-0.

Σχολεία και αστυνομικά τμήματα μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο
1. Η Παλαιά Αγορά Βύρωνα (254,18 τ.μ.)
2. Προσφυγικά Στενά (περίπου 400 τ.μ.)
3. Το Στρατόπεδο Σακέτα (123.129,23 τ.μ)
4. Το κτήριο του Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα (Α.Τ. Αγίου Δημητρίου)
5. Το κτήριο του πρώην ΙΘ’ Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα (οδός Αλατσάτων)
6. Τα σχολεία του Καρέα (λεωφ. Ελλήνων Αξιωματικών)
7. Το Σχολικό Συγκρότημα της Εργάνης (3ο, 4ο, 5ο Γυμνάσιο – Λύκειο Βύρωνα καθώς και τα όμορα δημοτικά σχολεία)
8. Τα δημοτικά γήπεδα επί της Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου (4.127,73 τ.μ)
9. Τα δημοτικά γήπεδα της Εργάνης (γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδα 5Χ5), το δημοτικό αναψυκτήριο «ΤΑ ΑΣΤΡΑ» και όμορος ακάλυπτος χώρος πολλών στρεμμάτων.
10. Γεωτεμάχια πλησίον της οδού Γρανικού (εντός των οποίων βρίσκονται και οικίες ιδιωτών!)
11. Εκτάσεις πολλών στρεμμάτων στην περιοχή του Καρέα
12. Έκταση 66.052,35 τ.μ. κάτω από τη Λ. Κατεχάκη, δίπλα στο Νεκροταφείο Βύρωνα.
13. Έκταση 1.848.254,52 τ.μ., πάνω από τη Λ. Κατεχάκη (παλιό λατομείο δίπλα στον Καρέα).

Σκοπός της μεταβίβασης των παραπάνω ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο του «Υπερταμείου», είναι η διαχείριση και εκμετάλλευση τους (μέσω μίσθωσης, πώλησης κλπ). Όλα τα πιθανά έσοδα που θα υπάρξουν από την εκμετάλλευση αυτή, θα κατατίθενται απευθείας για την αποπληρωμή του δημοσιονομικού χρέους της Χώρας προς τους δανειστές.

1 COMMENT

  1. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΑ η πωληση-ξεπουλημα κρατικων περιουσιακων στοιχειων που ωφελουν και προαγουν ΚΑΘΟΛΙΚΑ την Ελληνικη κοινωνια και οικονομια. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΑ η πωληση- ιδιωτικοποιηση των ιδιων περιουσιακων στοιχειων ΟΤΑΝ τα στοιχεια αυτα ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ απιστευτα και υπερμετρα στον φορολογουμενο λαο για την ευρυθμη και κοινωφελη λειτουργια τους. Σχεδον ολες οι ΔΕΚΟ και ολες οι εξωφρενικες νομικες οντοτητες του δημοσιου και οι Κωπαιδες ηταν και ειναι ελειμματικες και απιστευτα υπερχρεωμενες. Η ελειμματικοτητα ηταν και ειναι το αλλοθι και το προσχημα της κοινωνικης αποστολης του κρατους.Πατωντας πανω σαυτο το καθεστως “συντηρουσε”πλουσιοπαροχα τους διορισμενους κρατικοδιαιτους και κατα συστημα κομματικους πολυπληθεις πελατες με την απεχθεστερη και αποκρουστικοτερη σχεση εξωνησης μεταξυ αχυρανθρωπων πολιτικων και ολιγαρχικων συντεχνειων συμμοριων. Πολυ περαν και εξω εντελως απο την Ηθικη το Συνταγμα αλλα και τα Ανθρωπινα Δικαιωματα!!!Πληρωνε γιαυτο σχεδον ΜΟΝΟ και ΠΑΝΤΑ ο ιδιωτικος παραγωγικος τομεας που καθυβριζεται εμμεσως και αμεσως απ ολους…..Για παραδειγμα των παραπανω:Τι οφελος ειχε ο λαος απο τον εντελως απαρχαιωμενο και λειτουργικα απαραδεκτο της Ολυμπιακης η του ΟΣΕ που κοστιζαν δισ€ και καθε τοσο ο υπουργος οικονομικων διεγραφε δισεκατομμυρια € ζημιες??? Τι οφελος ειχε επισης ο ευρυτερος λαος απο την υπαρξη των κρατικων αερολιμενων με τους χρυσοκανθαρους διορισμενους που αμοιβονταν ελεω κομματων????.ΚΑΙ, ΚΑΙ, ΚΑΙ!!! … ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΟ ΕΥΚΤΑΙΟ θα ηταν ολοι αυτοι οι στρατηγικου τυπου οργανισμοι και ΔΕΚΟ να μπορουσαν να λειτουργησουν υπο κρατικη ιδιοκτησια, διοικηση και επιβλεψη προς οφελος του ευρυτερου λαου. Αυτο ομως δεν συνεβει ποτε αν και χρησιμοποιηθηκε ως αλλοθι για την συνεχιζομενη και ασταματητη κανιβαλλικη διαφθορα! Και ιδου πως προβαλλει η ιδιωτικοποιηση ως αναγκαστικη ηθικη επιλογη, ως ΝΕΜΕΣΙΣ και ως το ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ!!!!

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com