Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το χρέος που δημιουργήθηκε μέσα στα 16 χρόνια της ευρωζώνης ( περίπου 240 δις) είναι πολύ μεγαλύτερο μεγαλύτερο  από το χρέος που έχει δημιουργηθεί στα 170 προηγούμενα χρόνια της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους (158 δις), μεταξύ των ετών 1832-202.

Στην πραγματικότητα, το τεράστιο ελληνικό δημόσιο χρέος, όπως και αυτό άλλων χωρών κυρίως της ευρωπαϊκής περιφέρειας, έχει υπερδιπλασιαστεί μετά το 2008 μέσα στην περίοδο της ευρωζώνης.Το 2002 που μπήκαμε στο ευρώ, το χρέος  ανερχόταν σε 158 δις και σήμερα ξεπερνά τα 340 δις και συνεχώς αυξάνεται με ποσά άνω των 10 δις ετησίως. Με συνυπολογισμό και του κουρέματος του PSI του 2012 σε βάρος κυρίως ελληνικών ιδιωτικών και δημόσιων ομολόγων, το χρέος σήμερα αγγίζει τα 400 δις.

Στα 170 χρόνια απο τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, από το 1832 μέχρι το 2002, το δημόσιο χρέος ανήλθε σωρευτικά σε 158 δις. Και από το 2002, έτος ένταξής μας της ευρωζώνης, μέχρι το 2018, μόλις σε 16 χρόνια, το χρέος αυξήθηκε κατά 240 δις! Απίστευτο και όμως αληθινό, αφού αυτό προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Βέβαια στο παρελθόν, το ελληνικό χρέος έχει κουρευτεί και αναδιαρθρωθεί σε διάφορες ιστορικές περιόδους με στάσεις πληρωμών έναντι των δανειστών, όπως έχει συμβεί με εκατοντάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις άλλων χωρών που χρησιμοποιούν το εθνικό τους νόμισμα. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι, βρέθηκαν βιώσιμες λύσεις όπως η στάση πληρωμών, οι οποές δεν προσφέρονται μέσα στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς αλλά και την πολιτική που ακολουθείται με την ηγεμονεύουσα θέση της Γερμανίας, το κούρεμα του χρέους αποκλείεται μέσα στην ευρωζώνη, μέσα στην οποία διογκώθηκε και διευρύνεται με διάφορα χρηματιστηριακά κόλπα, με swaps,τοξικά ομόλογα,επιτόκια κλπ. Το υποχρεωτικό  ετήσιο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό σε επίπεδα άνω του 3,5% του ΑΕΠ απλούστατα σκοτώνει την ελληνική οικονομία.

Το ίδιο γίνεται και με υποχρέωση της χώρας να καταβάλλει ετησίως συνολικά ποσά της τάξης του 15-20% ( 27 – 36 δις ) στους ανελέητους δανειστές με υφαρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής μας περιουσίας, όπως έχει αποφασιστεί Eurogroup της 16ης Ιουνίου 2017. Όλο αυτό το σκηνικό είναι εντελώς παρανοϊκό.

Είναι καιρός να καταλάβουμε επιτέλους ότι, οι δανειστές μας εγκλώβισαν σε μια τεράστια «παγίδα χρέους» από την οποία μόνο με έξοδο από τη γερμανική οικονομική κατοχή, υπάρχει ελπίδα να σωθεί η χώρα μας που κινδυνεύουμε να τη χάσουμε. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα και αυτοκαταδίκη μας μέσα στην ευρωκαταστροφή.

1 COMMENT

  1. Περαν των γνωστων συντελεστων της παραγωγης(εργασια, εδαφος, κεφαλαιο, τεχνογνωσια κλπ) υπαρχουν ως υποδιαιρεσεις και τα θεμελιωδη μεγεθη της οικονομιας που ειναι σχεδον αναριθμητα!!!Και καθε ενα με την δικη του ιδιαιτερη συνεισφορα στην συναρτηση της οικονομικης ευημεριας αν μπορουσε να υπαρξει κατι τετοιο!!!!!!!! Προσφορα-ζητηση εργασιας, μορφωτικο επιπεδο, επαρκεια η οχι πρωτων υλων, δαπανες κρατικης μισθοδοσιας αλλα και εξοπλισμων, δαπανες κοινωνικης πολιτικης κατα κωδικους και ομαδες λογαριασμων, εσοδα απο αμεσους και εμμεσους φορους, εισαγωγες, εξαγωγες, επιπεδο τοκων ως ποσοστο στο ΑΕΠ, και, και, και, και!!!!….. ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΑ αλλα μεγεθη υπαρχουν οπως προειπα ΕΝΑ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ!!!! Ειναι ενας παραγων σημαντικος μεν αλλα σιγουρα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ τοσο οσο να ΧΡΩΜΑΤΙΖΕΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΡΟΠΟ την οικονομια. Την επηρρεαζει μειψηφικα αλλα δεν την καθοριζει!!!!! Συνεπως ειναι φαινακη, ειναι επιστημονικο ψευδος να οριζονται οι οικονομικοι κυκλοι ΕΠΙ ΔΡΑΧΜΗΣ, η ΕΠΙ ΕΥΡΩ!!!!! Για παραδειγμα ο παραγων ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ (στο στενο και ευρυτερο κομματικο κρατος) ΕΞΩ απο καθε οικονομικη λογικη, εξω απο τον φυσικο οσο και επιστημονικο νομο της προσφορας και της ζητησης δημοσιων εργατικων υπηρεσιων ειναι ΜΑΚΡΑΝ πολυ-πολυ πιο καθοριστικος απο το νομισμα αυτο κατ αυτο!!!! Θα ηταν λοιπον πολυ πιο ευστοχο και περιγραφικο να πουμε επι ΤΟΥ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ – ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΤΥ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΠΙ μεταπολιτευσης!!!!!! απο το να ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ…… Νομιζω!!

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.