Στον εξαιρετικά χαμηλό βαθμό ικανοποίησης των Ελλήνων πολιτών από την προσωπική τους κατάσταση αναφέρεται το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται τις απαντήσεις που έδωσαν οι ίδιοι οι πολίτες στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνας που διενεργείται για την έκδοση του «Άτλαντα Ευτυχίας» για λογαριασμό των Γερμανικών Ταχυδρομείων.

Σύμφωνα με τον «Άτλαντα Ευτυχίας 2018», που θα παρουσιαστεί στις 11 Οκτωβρίου στο Αμβούργο, «οι Έλληνες βρίσκονται σε ό,τι αφορά τον βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, πίσω ακόμη και από τον φτωχό τους γείτονα, την Αλβανία»,αναφέρει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι «η κρίση έχει αφήσει σοβαρά ίχνη στην Ελλάδα».

Η συντάκτρια του άρθρου μίλησε για το θέμα με τον οικονομολόγο Σταύρο Δρακόπουλο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «έχει ερευνήσει επιστημονικά τις δραματικές επιπτώσεις (σ.σ. της κρίσης) στο αίσθημα ευτυχίας των συμπατριωτών τους». Σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή, «το ΑΕΠ και το ποσοστό ανεργίας είναι αποφασιστικοί παράγοντες για το επίπεδο ευτυχίας μιας χώρας». Ο Σταύρος Δρακόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «μια τόσο ραγδαία επιδείνωση των σημαντικών οικονομικών δεικτών αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτό μπορεί να συγκριθεί στην πραγματικότητα μόνο με εξελίξεις σε εμπόλεμες περιόδους».

Σύμφωνα με παρόμοιες έρευνες του παρελθόντος, οι Έλληνες στην περίοδο πριν την ένταξή μας στην ευρωζώνη το 2002 και ειδικότερα μετά την κρίση του 2008-2009, βρίσκονταν στις κορυφαίες κλίμακες του “Ατλαντα της Ευτυχίας”. Η διαπίστωση αυτή, συμβαδίζει με την μεγάλη αύξηξη των αυτοκτονιών και των ατόμων σε βαριά κατάθλιψη μετά το 2010, καταστάσεις που συνδέονται άμεσα με την οικονομική κρίση, την ανεργία, την αδυναμία πληρωμής των αυξανόμενων υποχρώσεων, τη γενικότερη φτωχοποίηση που έχει επιβληθεί από τη Γερμανική κατοχή της χώρα μας. Εκεί κατάντησαν τους Έλληνες, τον ποιο χαρούμενο και ζωντανό λαό της Ευρώπης, οι ξένοι εισβολής με τους εδώ τποτηρητές τους.

1 COMMENT

  1. Από τα χειρότερα που μπορούσαν να συμβούν και το κακό συνεχίζεται

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.