Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη

 

Της έδωσαν παράταση έτσι ώστε να… ευθυγραμμιστεί με τα «θέλω» και τους κανόνες των Βρυξελλών

Με την Ιταλία -κι όχι την Ελλάδα- να βρίσκεται αυτή τη φορά στο «μενού» των συζητήσεων συνεδρίασε χθες το Eurogroup, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να παρουσιάσει τους λόγους για τους οποίους πριν από δύο εβδομάδες απέρριψε τον προϋπολογισμό που κατάρτισε η Ρώμη, αψηφώντας τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατούσε χθες σε βάρος της Ρώμης ήταν η ατάκα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος -κατά πληροφορίες-, βλέποντας τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία, σχολίασε: «Τhat used to be me» (Κάποτε ήμουν εγώ στη θέση του)!

Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προέτρεψαν τον Τρία και, κατ’ επέκταση, την ιταλική κυβέρνηση να προβούν στις απαιτούμενες από την Κομισιόν αλλαγές ώστε η χώρα να συμμορφωθεί τελικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι υπουργοί της ευρωζώνης «ενεθάρρυναν την Ιταλία να αναθεωρήσει τη θέση της, να ανταποκριθεί στις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να σεβαστεί τους συμπεφωνημένους κανόνες» δήλωνε χαρακτηριστικά στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Συμβιβασμός

Από την πλευρά του, και σύμφωνα με Ιταλό αξιωματούχο, ο υπουργός Οικονομικός της Ιταλίας, Τρία, τόνισε στους συναδέλφους του ότι η χώρα του εργάζεται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης ενός συμβιβασμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί των διαφωνιών που υπάρχουν.
Νωρίτερα, πάντως, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι η ιταλική κυβέρνηση θα απαντήσει έως τις 13 Νοεμβρίου στο αίτημα της επιτροπής να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της.

Πηγή:δημοκρατία

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.