Thursday, July 18, 2019
Home απόψεις Φρανσουά Ολάντ: Ο κίνδυνος του Grexit δεν ήταν μπλόφα

Φρανσουά Ολάντ: Ο κίνδυνος του Grexit δεν ήταν μπλόφα

139
0

Οι προεργασίες άρχισαν μετά το δημοψήφισμα, που είχε γίνει στις αρχές του ίδιου μήνα, όταν- όπως είπε ο κ. Ολάντ- η Γερμανία αποφάσισε ότι πρέπει τουλάχιστον να εξεταστεί το ενδεχόμενο Grexit ως «plan Β». Κατάληξη αυτής της μελέτης ήταν κατά πάσα πιθανότητα η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της χώρας μας από το κοινό νόμισμα.

«Μετά το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα η Γερμανία άλλαξε σημαντικά την θέση της», δήλωσε ο Γάλλος, σημειώνοντας ότι η Ανγκελα Μέρκελ του είπε πως πρέπει να προετοιμαστεί κάποια λύση για την περίπτωση αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. «Άρα, ναι, η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ζώνη του ευρώ», συμπληρώνει ο κ. Ολάντ.Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε τη συνεισφορά της καγκελαρίου προκειμένου να βρεθεί λύση τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου, αναφέροντας ότι εκείνη επέμεινε με υπομονή στις διαβουλεύσεις, αρνούμενη να δεχτεί την λύση του Grexit.

Ο κ. Ολάντ μίλησε και για τη δραματική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ το δημοψηφίσματος.«Ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μπορούσε να είναι περήφανος που έπεισε τους Έλληνες να τον στηρίξουν, αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη ημέρα», αναφέρει ο κ. Ολάντ και σημειώνει ότι συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για το αποτέλεσμα, αλλά του ανέφερε ότι θα αντιμετώπιζε πολύ μεγάλες δυσκολίες.Του συνέστησε μάλιστα πως αν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, θα πρέπει να το πει σύντομα. «Βοήθησε με να σε βοηθήσω, βοήθησε με να σε βοηθήσω», του είπε, θυμάται ο κ. Ολάντ.

Οι λόγοι που επέβαλλαν οι ΗΠΑ την παραμονή μας στη ευρωζώνη

Ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε υποστηρίξει επανειλημμένα στην Ο.Δ. Ότι, δηλ.,η παραμονή μας στην ευρωζώνη οφείλεται στην εμονική πίεση της τότε Αμερικάνικης κυβέρνησης υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, με τη συνηγορία της Γαλλικής κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ. Ο Αλέξης Τσίπρας και η “ροζέ αριστερά”, δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να υπακούσουν στις υπερατλαντικές αυτές εντολές των μεγάλων “αφεντικών” σε βάρος του συμφέροντος της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι, όπως έχει αποκαλυφθεί, τις κρίσιμες ώρες του Ιουνίου 2015, εκτός των άλλων, επιστρατεύτηκε από την τότε κυβέρνηση Ομπάμα εσπευσμένως ακόμα και ο Μπιλ Κλίντον για να πιέσει τον Τσίπρα για τον ίδιο σκοπό.

Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ και κατά δεύτερο λόγο η Γαλλία, των Ομπάμα- Ολάντ ήθελαν μια αρκετά ισχυρή Γερμανία  ως ανάχωμα απέναντι στη Ρωσία, αλλά όχι πανίσχυρη, σε βαθμό που θα αμφισβητηθεί η διεθνής πρωτοκαθεδρία της Ουάσιγκτον από το Βερολίνο. Από την άλλη μεριά, ο κύριος στόχος της σημερινής ηγεσίας της Γερμανίας ήταν και είναι η δημιουργία μιας πανίσχυρης γερμανικής ευρωζώνης με αυστηρούς κανόνες και υπερτιμημένο νόμισμα, με στόχο την απόλυτη κυριαρχία και επεκτατική δυναμική του Βερολίνου.

Στα μεταμοντέρνα αυτά σχέδιά του νέο-γερμανικού ιμπεριαλισμού, δεν χωράει σήμερα η Ελλάδα. Αν ανατραπούν οι αυστηροί κανόνες της γερμανικής ευρωζώνης για την Ελλάδα, τότε θα πρέπει να γίνει το ίδιο για την Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και την ίδια τη Γαλλία. Και τα σχέδιά της για τη γερμανική υπερκυριαρχία θα ανατραπούν πλήρως.

Το σχέδιο Σόϊμπλε

Ο Βόλφαγκ Σόϊμπλε επεδίωξε το Grexit για αυτούς τους λόγους που συντάσσονται με τη Γερμανοποίηση της βορειοκεντρικής Ευρώπης, κάτι που σε τελευταία ανάλυση δεν είμαστε εμείς που μπορούμε να ανατρέψουμε. Το τραγικό είναι  ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη χειρότερη επιλογή για τη χώρα μας, υπακούοντας στις βουλές της Ουάσιγκτον των Ομπάμα-Κλίντον, οι οποίοι του προσέφεραν αόριστες όσο και ανεκπλήρωτες μέχρι σήμερα υποσχέσεις υποστήριξης.

Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι, το Αμερικανοκρατούμενο ΔΝΤ, πίεζε και πιέζει τη Γερμανία για μερική ελάφρυνση και αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας. Φτάσαμε στο σημείο όπου το ΔΝΤ,το Πρυτανείο του νεοφιλελευθερισμού, να εγκαλεί το Βερολίνο από τα αριστερά !

Θα το πούμε ξανά.Η έξοδος από την ευρωζώνη, προσωρινή ή μόνιμη, με στήριξη για το νέο εθνικό νόμισμα από τους δανειστές, όπως προτάθηκε από το Βερολίνο, μπορεί να μην αποτελεί την άριστη λύση, αλλά είναι αναμφίβολα μια πολύ καλύτερη εναλλακτική διέξοδος απ’ αυτήν που υποχρεώθηκε να επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας, ακολουθώντας τις εντολές της Ουάσιγκτον. Να επιλεξει δηλ. το τρισχειρότερο μνημόνιο του «πάση θυσία στο ευρώ» που έχει οδηγήσει σε μια πορεία απόλυτης φτωχοποίησης και υποτέλειας της χώρας.

Το γενικό συμπέρασμα είναι θλιβερό όσο και παράδοξο. Η Ουάσιγκτον των Ομπάμα-Κλίντον και όχι το Βερολίνο των Μέρκελ-Σόϊμπλε, μας καταδίκασε στα αδιέξοδα των ευρωμνημνημονιακής κόλασης. Αλλά η Γερμανία είναι εκείνη που μαστιγώνει και οφελείται από τον εξανδραποδισμό της χώρας μας.

Βέβαια, το δράμα δεν έχει τελειώσει. Τα θεμέλια της ευρωζώνης τρίζουν συνθέμελα. Η νέα Ιταλική κυβέρνηση συγκρούεται σκληρά με το Βερολίνο και πολύ δύσκολα θα ακολουθήσει την πρακτική της κολοτούμπας των δικών μας γιαλαντζί αριστερών. Ο Μακρόν, στυλοβάτης του ευρώ και της Νέας Τάξης, καταρρέει πολιτικά και ήδη οι αντι-ευρώ δυνάμεις στην Γαλλία έχουν υπερκεράσει το φιλο-ευρωκατεστημένο, κάτι που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τράμπ είναι και αυτή αντίθετη στο 4ο Ράϊχ της Γερμανίας.

Η οικονομία της ευρωζώνης παραπαίει και πολλαπλασιάζονται  οι τραγικές επιπτώσεις της προσκόλλησης στο καταστροφικό ευρωμνημόνιο. Ελπίζουμε  ότι, στο κοντινό μέλλον θα υπάρχει και στην χώρα μας εναλλακτική δημοκρατική, πατριωτική  έκφραση μέρους έστω του 62% του αντιμνημονιακού όχι. Η ιστορία θα χτυπήσει και πάλι την πόρτα της χώρας μας σύντομα.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com