Θεόδωρος Κατσανέβας

Οι παραδοσιακοί πολιτικοί διαχωρισμοί ανάμεσα στην αριστερά και στη δεξιά έχουν σήμερα αλλοιωθεί και χάσει την ιστορική τους ταυτότητα. Οι εκπρόσωποι της κατ’ όνομα  σύγχρονης αριστεράς συναγελάζονται με την πλουτοκρατία. Συμπλέουν με τις ελίτ απέναντι στους πολίτες. Πορεύονται με τους κατέχοντες απέναντι στους λιγότερα έχοντες. Με τους πλούσιους απέναντι στους φτωχούς. Με την παγκοσμιοποίηση απεναντι στην πατρίδα. Στηρίζουν την πολυπολιτισμικότητα απέναντι στην εθνική ταυτότητα. Την παρασιτική οικονομία του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, απέναντι στην πραγματική οικονομία. Την ψευτοδημoκρατία της διαπλοκής και του κατεστημένου, απέναντι στην πραγματική δημοκρατία.

Αυτή η αριστερά δεν είναι αυτή που ξέραμε. Είναι κάλπικη αριστερά. Καπηλεύεται αρχές, αξίες,θέσεις της αριστεράς, του σοσιαλισμού, της δημοκρατίας, απαξιώνοντας τις ιερές αυτές έννοιες.

Οι πραγματικοί αριστεροί ήταν, είναι και θα είναι με τους φτωχούς και τους αδύνατους. Αλλά πολλοί αν όχι οι περισσότεροι σημερινοί αριστεροί δεν είναι. Για αυτό, ας μη μιλάμε πια για αριστερά και δεξιά. Αρκεί να μιλάμε για πατρίδα και δημοκρατία, απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και στην πλουτοκρατία. Αρκεί αυτό.