Πέτρος Καράκης

Οι εκπρόσωποι του κατοχικού καθεστώτος υποστηρίζουν ότι αν γυρίσουμε στη δραχμή θα έρθει Αρμαγεδών.Η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη. Τώρα μέσα στην ευρωκόλαση ζούμε μέσα στην κόλαση του Αρμαγεδώνα. Συντάξεις και μισθοί πείνας, 1,5 εκ. άνεργοι, 80-100.000 νέοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό  κάθε χρόνο, ‘Έλληνες πολίτες τρώνε από σκουπίδια, 700.000 οικογένειες τρέφονται από συσσίτια, ανελέητη φοροκαταιγίδα,κατασχέσεις σπιτιών, επιχειρήσεων,τραπεζικών λογαριασμών, λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις ή δραπέτευσή τους στο εξωτερικό, υφαρπαγή και κλοπή ελληνικών τραπεζών και ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας,αυτοκτονίες, φτώχεια,απελπισία,πείνα. Αυτά και  πολλά άλλα τραγικά παρόμοια και πρωτοφανή για τη χώρα μας είναι τα δώρα του “ευρωπαράδεισου” και του ευρωραγιαδισμού.

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα ζει μέσα σε μια κολασμένη φτώχεια και δυστυχία, η  “σύμμαχός” Τουρκία, μας βομβαρδίζει με μάζες παράνομων μουσουλμάνων μεταναστών, απειλεί την εδαφική μας ακεραιότητα και κατέχει παράνομα την μισή Κύπρο. Για όλα αυτά, η Ευρωπαίκή Ένωση στην οποία είμαστε μέλη Ελλάδα και  Κύπρος, σφυρίζει αδιάφορα, αποδεικνύοντας περίτρανα στην πράξη ότι, η πολυδιαφημισμένη  Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι λόγια κούφια χωρίς ουσία.

Στον αντίποδα της σημερινής τραγωδίας, η Ελλάδα στην περίοδο της δραχμής μεγαλούργησε,αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς σε όλη τη μεταπολεμική εποχή μέχρι την ένταξή της στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2002. Όπως φαίνεται από τα δύο ιστογράμματα  1 και 2 που προέρχονται αυτούσια από τους πίνακες του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας ( Pen Tables), στην μεταπολεμική διαδρομή της, η Ελλάδα με τη δραχμή, ακολουθεί μια συγκριτικά ικανοποιητική ή και καλύτερη πορεία σε σχέση με αναπτυγμένες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ.

Μετά την ένταξή μας στο ευρώ, η Ελληνική οικονομία συρρικνώνεται, με μια κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ που δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία της. Αλλά και στο σύνολό της η οικονομία της ευρωζώνης, σέρνεται στην ουρά της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Εκτός από αυτό της Ελλάδας και το ΑΕΠ των περιφερειακών οικονομιών (GIPSI), μειώνεται σημαντικά.( Βλ. Ιστόγραμμα 4). Μόνο η οικονομία της Γερμανίας πηγαίνει περήφημα, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι, η Ευρωπαίκή ένωση έχει μετεξελιχθεί σε ΕΕ της Γερμανίας.

Όσο για το κορυφαίο παραμύθι ότι το χρέος μας το κληρονομήσαμε από το παρελθόν, αυτό το διαψεύδει περίτρανα το Ιστόγραμμα 5 που προέρχεται από στοιχεία της Eurostat, δηλ. της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας όπως παρατίθεται εδώ, όπως και στοιχεία του ΔΝΤ για τη διαχρονική εξέλιξη του χρέους.  

Στην αρχική περίοδο της ένταξής μας στην ευρωζώνη, υπήρχε μια πλαστή ευημερία η οποία οικοδομήθηκε πάνω στον εξωτερικό και εσωτερικό τραπεζικό δανεισμό που πιεστικά επέβαλλαν οι Εταίροι και οι εδώ εντολοδόχοι τους, ενώ παράλληλα, οι πολιτικές της ευρωζώνης υπέσκαπταν τις παραγωγικές βάσεις της ελληνικής οικονομίας. Με την κρίση του 2008, η χώρα κατρακύλησε στα Τάρταρα, με το ΑΕΠ και τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών να κάνουν βουτιά και να χάνουν πάνω από το 1/3 της αξίας τους πριν από την ένταξή  μας στο «σωτήριο» ευρώ.( Ιστόγραμμα 3) 

ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ 1

Αύξηση ΑΕΠ Ελλάδας,Μ. Βρετανίας, Γαλλίας,Γερμανίας, ΗΠΑ μεταξύ των ετών   1951-1979

ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ 2

Αύξηση ΑΕΠ Ελλάδας,Μ. Βρετανίας, Γαλλίας,Γερμανίας, ΗΠΑ μεταξύ των ετών 1981-1999

Πηγή :  The Pen World Tables, University of Pennsylvania

ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ 3

Πορεία ΑΕΠ  Ελλάδας, Γερμανίας,Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ιρλανδίας μετά την κρίση του 2008

  

Πηγή :  The Pen World Tables, University of Pennsylvania

ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ 4

Μέση όροι ανάπτυξης των ΑΕΠ 1)της Ελλάδας, 2)των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας ( GIPSI),3)της ευρωζώνης,4)της ΕΕ χωρίς την Ευρωζώνη 5) της ΕΕ, 6) όλων των χωρών διεθνώς χωρίς την Ευρωζώνη και 7)όλων των χωρών διεθνώς

Στοιχεία από World Bank

ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ 5

 

Πορεία ελληνικού χρέους από τη δεκαετία του 1960 μέχρι το έτος 2016

 

Πηγή :  Eurostat

Το συμπέρασμα είναι αυτονόητο. Ο Αρμαγεδών είναι εδώ τώρα στην τραγική Ελλάδα της ευρωκόλασης. Σήμερα με το ευρώ και όχι με τη δραχμή υποφέρουν και οι άνθρωποι αλλά και οι αριθμοί.Αυτή είναι η αλήθεια που κρύβουν τα ελεγχόμενα κατοχικά ΜΜΕ που ψεκάζουν τον κόσμο με ψέματα, ψέματα, ψέματα έτσι ώστε στο τέλος κάτι μένει,σύμφωνα με τον Γκέμπελς, τον οποίο έχουν ξεπεράσει κατά πολύ οι σημερινοί του απόγονοι.

 

https://odosdrachmis.gr/wp-admin/post.php?post=24989&action=edit

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.