Η αντισυστημική κυβέρνηση της Ιταλίας, επέβαλλε τις θέσεις της και υποχρέωσε τον άξονα Βρυξελών-Βερολίνου να κάνει “κολοτούμπα” καταπίνοντας τις μέχρι πρότινος αγριάδες που εξαπέλυε ενάντια στη Ρώμη. Τα κατοχικά ΜΜΕ λησμόνησαν να μας ενημερώσουν για το γεγονός ότι, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δεν θα κινήσει πειθαρχική διαδικασία εναντίον της Ιταλίας, σχετικά με τον προϋπολογισμό της.

Τελικά, για να σωθούν κάπως τα προσχήματα, συμφωνήθηκε να μειωθεί ελάχιστα  ο στόχος για το έλλειμμα του επόμενου χρόνου στο 2,04% του ΑΕΠ από το 2,4% που ήταν η αρχική πρόταση της Ρώμης.Και αυτό χωρίς να υπογραφεί ο λεγόμενος “κόφτης”, δηλ. οι όποιες συνέπειες που θα προκύψουν αν τελικά ο απολογισμός του προϋπολογισμού ξεπεράσει αυτόν το στόχο.

Η εξέλιξη της μάχης ανάμεσα στη Ρώμη και το Βερολίνο, αποτελεί έναν πρώτο μεγάλο θρίαμβο των Ιταλών, αναδεικνύοντας την αδυναμία του Ευρωϊερατείου να επιβάλλει τις ταπεινωτικές και καταστροφικές αποφάσεις του στα κράτη – μέλη της ΕΕ. που μπορούν και θέλουν να αντιστέκονται. Και όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρας, εισπράτει ένα μεγάλο χαστούκι για τις συμβουλές που έδωσε στους Ιταλούς για να κάνουν πίσω και αν ακολουθήσουν το δικό του παράδειγμα της  “kolotoumpas”.

Υπενθυμίζεται ότι, σε αντίθεση με την περίπτωση της Ιταλίας, η Ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρεωθεί να προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του προύπολογισμού της. Σε περίπτωση μάλιστα που το πλεόνασμα δεν επιτευχθεί στο τέλος της χρονιάς που αφορά ο προϋπολογισμός, τότε επιβάλλεται ο λεγόμενος “κόφτης”. Επιβάλλονται δηλ. περικοπές σε μισθούς, συντάξεις κλπ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Μια τέτοια πρόβλεψη δεν έχει συζητηθεί στην περίπτωση της Ιταλίας.

Επι πλέον η χώρα μας είναι υποχρεωμένη, σύμφωνα με αποφάσεις του Eurogroup, να καταβάλλει ετησίως ποσά της τάξης του 15%- 20% του ΑΕΠ ( 27-36 δις) τα οποία θα αντληθούν από τη δήμευση ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας του ελληνικού κράτους από το Υπερταμείο, τα έσοδα του οποίου διοχετεύονται στους “δανειστές”. Παρ’ όλες τις υπέρογκες πληρωμές για τα τεχνητά λογιστικά χρέη που μας έχουν επιβάλλει οι “Εταίροι”, το έλλειμμα συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμό της τάξεςη των 15 δις ετησίως.

Όσον αφορά την αντισυστημική κυβέρνηση της Ιταλίας, η  πρώτη μάχη ενάντια στην Ευρώπη της Γερμανίας, έληξε με νίκη της πρώτης. Αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται και κορυφώνεται στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαίου 2019.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.