Η ανάγκη ενός μεγάλου κινήματος εναντίον των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών ζήτημα επιβίωσης για νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οικονομία.

Χρονιά περισσότερων κατασχέσεων και πλειστηριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες αναμένεται να είναι το 2019. Μια σειρά από παρεμβάσεις που ήδη έχουν αργήσει καθώς και βελτιώσεις στην “εισπρακτική δεινότητα” του Δημοσίου εναντίον όσων του χρωστούν αναμένεται να αυξήσουν κατακόρυφα τα λεγόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί.

Δυο είναι οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που έρχονται και αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών ακινήτων. Πρόκειται για:

-την εκπνοή στο τέλος Φεβρουαρίου της αυξημένης προστασίας της κύριας κατοικίας των φορολογούμενων από τον νόμο Κατσέλη. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με δικαστική προστασία παρατάθηκε έως το τέλος Φεβρουαρίου. Προστατεύεται η κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας από 180.000 έως 260.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και με εισοδηματικό όριο από 13.906  έως 35.087 ευρώ, επίσης ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Από τον Μάρτιο και μετά αναμένεται να τεθεί σε ισχύ νέο πλαίσιο προστασίας αλλά με πιο αυστηρά κριτήρια αξίας κατοικίας και εισοδήματος. Αυτό σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των πλειστηριασμών ακινήτων για την ανάκτηση πόρων από το τραπεζικό σύστημα

-την περαιτέρω αυτοματοποίηση και επιτάχυνση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από τη πλευρά της φορολογικής διοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ψηφιστεί διάταξη στη Βουλή με την οποία δίνεται η δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να αποστέλλει μαζικά αιτήματα παροχής πληροφοριών στις τράπεζες για τους ελεγχόμενους και τους οφειλέτες.

Η διαδικασία αυτή σε συνδυασμό με την αυτοματοποίηση των κατασχέσεων αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των κατασχέσεων και των φορολογούμενων που θα ζουν υπό το βάρος των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που αφορούν στον Οκτώβριο (πιο πρόσφατα στοιχεία) οι οφειλέτες εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα να επιβάλλει κατασχέσεις ανέρχεται σε 1.790.740.

Πρόκειται για φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 500 ευρώ και δεν έχουν εξυπηρετήσει την οφειλή τους για περισσότερους από δυο μήνες. Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και κατασχέσεις εισοδημάτων στα χέρια τρίτων, έχουν επιβληθεί σε 1.155.649 φορολογούμενους. Δηλαδή στη σειρά για την επιβολή κατασχέσεων βρίσκονται επιπλέον 635.091 οφειλέτες.

Ρεκόρ κατασχέσεων το 2018

Μπορεί η οικονομία να βρίσκεται σε δειλή φάση ανάκαμψης, μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι ξεκίνησαν οι πρώτες μειώσεις φόρων, όμως η κατάσταση για τους φορολογούμενους δεν δείχνει να έχει βελτιωθεί. Τα στοιχεία από την φορολογική διοίκηση μόνο βελτίωση δεν δείχνουν για την κατάσταση των φορολογούμενων και τον αγώνα τους έναντι της υπεροφορολόγησης. Ο αριθμός των φορολογούμενων εναντίον των οποίων επιβάλλονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μήνα με τον μήνα αυξάνεται και τον Σεπτέμβριο έφτασε σε ύψος ρεκόρ.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί κατασχέσεις ανήλθαν τον Σεπτέμβριο στους 1.148.583 παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον Αύγουστο κατά 5.275. Και αν αυτή η αύξηση μοιάζει μικρή, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σε σχέση με το τέλος του 2015 ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά 453.509!

Και όσο και αν αυτή η αύξηση μπορεί να αποδοθεί στη βελτίωση των λειτουργιών της φορολογικής διοίκησης  για την επιβολής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, είναι βέβαιο ότι οφείλεται και την δραματική αύξηση της φορολόγησης, καθώς αυτό ήταν το βασικό μέσο που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αντί της μείωσης των δημοσίων δαπανών.

Ο αριθμός των φορολογούμενων που ζουν πλέον υπό το βάρος των κατασχέσεων είναι δραματικός αφού ο αριθμός των φορολογούμενων ανέρχεται σε περίπου 7,5 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια, περίπου ένας στους επτά φορολογούμενους έχει ουσιαστικά μπει στη μαύρη λίστα της εφορίας και ζει υπό το βάρος των κατασχέσεων, όπως είναι η δέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών.

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

Η φορολογική διοίκηση επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που περιλαμβάνουν:

-Την κατάσχεση του υπολοίπου των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, με ακατάσχετο ποσό 1250 ευρώ για έναν λογαριασμό που δηλώνεται στο taxisnet.

-Την κατάσχεση μισθών και συντάξεων. Ισχύει ακατάσχετο 1.000 ευρώ μηνιαίως. Για ποσό από 1.000 έως 1.500 ευρώ κατάσχεται το 50% και για ποσό πάνω από 1.500 ευρώ κατάσχεται το σύνολο.

-Τη δέσμευση και πώληση με πλειστηριασμό ακινήτων του οφειλέτη.

-Την κατάσχεση εισοδημάτων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, όπως είναι τα ενοίκια και οι απαιτήσεις από πελάτες.

Πηγή:ΙΣΚΡΑ

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.