Έχει χυθεί πολύ μελάνι για το πώς θα είναι ο κόσμος το 2030, ποιες θα είναι οι ισχυρότερες χώρες με τους πιο πλούσιους πολίτες και με το μεγαλύτερο ΑΕΠ. Στην κούρσα του ΑΕΠ, όπως όλα δείχνουν βάσει νέας έρευνας, η Κίνα και η Ινδία θα πρωταγωνιστήσουν στην παγκόσμια οικονομία ξεπερνώντας τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες χώρες του σήμερα θα είναι οι ισχυρότερες οικονομίες του 2030, καθώς και με τη μεγαλύτερη οικονομική παραγωγικότητα και το καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Μάλιστα η Κίνα, με βάσει της κατάταξης του Standard Chartered Plc με γνώμονα το ΑΕΠ και την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, θα βρεθεί στην πρώτη θέση της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι το 2020

Στην κατάταξη των χωρών με βάση το ΑΕΠ τους, η Ινδία θα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά την Κίνα και πριν τις ΗΠΑ. Ενδεικτικά ο ρυθμός ανάπτυξης της Ινδίας θα επιταχυνθεί κατά 7.8 μέχρι το 2020.

Στην τέταρτη θέση με τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου θα βρίσκεται και η Ινδονησία σημειώνοντας τη μεγαλύτερη έκπληξη.

Στο top 5 των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών κατοχυρώνει μια θέση και η Τουρκία, ενώ στην έκτη και στην έβδομη θέση βρίσκονται η Βραζιλία και η Αίγυπτος. Ακολουθεί η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Γερμανία.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως και μια πρόσφατη έρευνα της PwC είχε καταλήξει στο ότι η Ινδία και η Βραζιλία θα απειλήσουν την οικονομική ηγεμονία των ΗΠΑ καθώς θα τρέχουν με εκρηκτικούς ρυθμούς. Οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης των χωρών αναμένεται να προκαλέσουν γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Ποιες θα είναι άραγε οι συνέπειες αυτών των μεταβολών στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα; Μένει να δούμε…Το βέβαιο είναι πως ο κόσμος αλλάζει.

Πηγή:Economistas.gr

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.