Προθεσμία σε όλες τις τράπεζες για πλήρη κάλυψη με προβλέψεις, οργή στην Ρώμη. Βουτιά τραπεζικών μετοχών στην Αθήνα.

Αναστάτωση σε τραπεζίτες και πολιτικούς της ευρωζώνης προκαλεί το νέο “φιρμάνι” που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων, με τον αντιπρόεδρο της Ιταλίας να μιλά για επίθεση της ΕΚΤ στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα με πολιτική σκοπιμότητα.

Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγή της ΕΚΤ που είναι σε θέση να γνωρίζει το θέμα, ο εποπτικός μηχανισμος της Φρανφκούρτης θα θέσει προθεσμία σε όλες τις τράπεζες που καλύπτει (δηλαδή και στις τέσσερις συστημικές της Ελλάδας) για να καλύψουν πλήρως με προβλέψεις τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.

Νωρίτερα, η ιταλική Monte dei Paschi di Sienna, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση, παρά τις διαδοχικές προσπάθειες διάσωσης από τις αρχές, είχε ανακοινώσει ότι έχει προθεσμία από την ΕΚΤ να αυξήσει τις προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια ως το 2026,  με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η μετοχή της στο Μιλάνο, με απώλειες της τάξεως του 10%.

Με τη “διαρροή” στο Reuters διευκρινίζεται ότι οι στόχοι που θα τεθουν σε όλες τις τράπεζες θα είναι διαφορετικοί για καθεμιά, ανάλογα με την εκτίμηση που θα γίνει από τον SSM. Οι στόχοι θα έχουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ανέφερε η ίδια πηγή.

Ο Ιταλός αντιπρόεδρος, Ματέο Σαλβίνι, επιτέθηκε αμέσως στην ΕΚΤ με μια γραπτή ανακοίνωση, όπου τονίζει ότι πρόκειται για “επίθεση της εποπτείας στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα”, ενώ υπαινίσσεται ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες, που κρύβονται πίσω από τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.

Ο Σαλβίνι τονίζει ότι θα είναι καταστροφικές οι επιπτώσεις στις ιταλικές τράπεζες, κάνοντας λόγο για πλήγμα 15 δισ. ευρώ, χωρίς να εξηγεί πάντως πώς καταλήγει σε αυτό τον υπολογισμό. Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι η ΕΚΤ ξεπερνά τα όρια που έχει θέσει η πρόσφατη οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θέτει χρονοδιαγράμματα για την πλήρη κάλυψη των προβληματικών δανείων με προβλέψεις, ανάλογα με το βαθμό κινδύνου της κάθε κατηγορίας δανείων (με εξασφαλίσεις ή χωρίς).

Μεγάλη πτώση, της τάξεως του 5% λίγο πριν το κλείσιμο, σημείωνε ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών και στην Αθήνα, με αφορμή το δημοσίευμα του Reuters, που θέτει ένα νέο παράγοντα στην ήδη δύσκολη εξίσωση της αντιμετώπισης των προβληματικών ανοιγμάτων.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η ΕΚΤ επιχειρεί να επιταχύνει την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών στην ευρωζώνη, ώστε να ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με την καθιέρωση και ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων και όχι για να πλήξει πολιτικά την “εχθρική” κυβέρνηση της Ρώμης.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν, η επιβολή χρονοδιαγραμμάτων σε κάθε τράπεζα για την πλήρη κάλυψη των NPE’s με προβλέψεις δεν αλλάζει πολλά στο ήδη αυστηρό πλαίσιο εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζικών ισολογισμών, που μορφοποιείται στην Φρανκφούρτη από τα μέσα του περασμένου χρόνου.

Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά πιεστικά χρονοδιαγράμματα για τη μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων, που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τους… ράθυμους ρυθμούς του παρελθόντος και η υιοθέτηση χρονικών στόχων για πλήρη κάλυψη όσων κακών δανείων μείνουν στα χαρτοφυλάκια με προβλέψεις απλώς ενισχύει ακόμη περισσότερο την πίεση για δράση στις διοικήσεις και στις ελληνικές αρχές.

Πηγή:Sofokleousin

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.