Πιο κοντά στα μάτια των μανάδων τα μοναχοπαίδια

Έρευνα από 77 μαμάδες!

paidi-ypsos-mitera

Θύματα αυταπάτης πέφτουν οι μαμάδες που βλέπουν τα μοναχοπαίδια τους ή τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά τους πιο κοντά από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Αντίθετα, μπορούν με ευκολία να υπολογίσουν το σωστό ύψος των άλλων παιδιών τους.

Αυστραλιανή έρευνα αποδίδει αυτή την ψευδαίσθηση στο ότι οι μητέρες νιώθουν είναι υπερπροστατευτικές απέναντι σταμικρά ή τα μοναδικά παιδιά τους, με συνέπεια να τα βλέπουν πιο κοντά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζόρντι Κάουφμαν του Κέντρου Ερευνών Εγκεφάλου και Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Τεχνολογίας Σουίμπερν της Αυστραλίας έκαναν πειράματα με 77 μητέρες που είχαν παιδιά ηλικίας δύο έως έξι ετών, από τις οποίες ζήτησαν να σημειώσουν στον τοίχο με μία γραμμή το ύψος που θεωρούν ότι έχουν τα παιδιά τους. 

Αφού πρώτα μέτρησαν το πραγματικό ύψος κάθε παιδιού, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μητέρες συστηματικά υποεκτιμούν το ύψος του πιο μικρού στην ηλικία παιδιού τους κατά 7,5 εκατοστά κατά μέσο όρο.

Αντίθετα, συνήθως εκτιμούν με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια το ύψος κάθε άλλου παιδιού που έχουν (ιδίως του πρωτότοκου).

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κάουφμαν, «για τους γονείς, το “μωρό” της οικογένειας παραμένει πάντα “μωρό”». Το φαινόμενο, μεταξύ άλλων, εξηγεί γιατί οι περισσότεροι γονείς ξαφνιάζονται που βλέπουν το πρώτο τους παιδί σαν να μεγάλωσε και να ψήλωσε ξαφνικά, μόλις γεννιέται το μικρότερο αδελφάκι του.

Η άφιξη του νέου παιδιού αυτομάτως «σπάει την μαγεία» στα μάτια των γονιών και το πρώτο τους παιδί εμφανίζεται μπροστά στα μάτια τους στις πραγματικές του διαστάσεις, τις οποίες ως τώρα ενστικτωδώς υποεκτιμούσαν. Όλα αυτά, κατά τους ψυχολόγους, δεν είναι παρά «παιχνίδια του νου».

«Δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε την ακρίβεια της αντίληψής μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δείξαμε ότι τα αισθήματά μας για τα παιδιά μας επηρεάζουν το πώς τα βλέπουμε», πρόσθεσε ο Κάουφμαν.

Πηγή: ΑΜΠΕΔεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.