Βασίλης Πολυμένης

Σήμερα η χώρα έχει κατασκευάσει ένα αφήγημα που σχετίζεται περισσότερο με ευχές και προσδοκίες, και το έχει μετουσιώσει σε κυρίαρχη πολιτική παρά το ότι αυτό εναντιώνεται στην λογική. Η εθελοτυφλία σε σχέση με την αποδοχή ανέφικτων στοχεύσεων όπως τα πλεονάσματα στο διηνεκές δεν μπορεί πλέον να εκλαμβάνεται ως κάτι φυσιολογικό. Εάν κάτι θα πρέπει να μάθαμε από την επώδυνη εμπειρία μας μέχρι τώρα είναι πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι να επιλέξουμε μεταξύ αριστεράς και δεξιάς αλλά μεταξύ λογικής και παραλογισμού. Η μόνη πυξίδα που μπορεί να μας βγάλει από τη βαθιά κρίση που διανύουμε είναι η Λογική. Με απλά λόγια, αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι ένα “Κίνημα Λογικής” που θα κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις:

Πρώτον, χωρίς φόβο θα αναδείξει τα αδιέξοδα της τρέχουσας πορείας,

Δεύτερον, χωρίς πάθος θα απορρίψει τις παράλογες λύσεις και τα ευχολόγια περί ανάπτυξης και

Τρίτον, με τόλμη θα προτείνει  ρεαλιστικές λύσεις στα καίρια προβλήματα που μαστίζουν την καθημερινότητα του πολίτη και υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας.

Το “Κίνημα Λογικής” θα πρέπει να απορρίψει τους πειραματισμούς της υιοθέτησης ανέφικτων και εξωπραγματικών στόχων. Αλλά ας δούμε κάποια από τα επίμαχα σημεία που προτάσσονται είτε ως ευχολόγια που δεν αντέχουν στην εξέταση της λογικής είτε ως λογικοφανείς μεν μισές δε αλήθειες:

Όλοι σήμερα, αριστεροί και δεξιοί, σοσιαλιστές και νεοφιλελευθεροι αποδέχονται την μισή αλήθεια της ανάγκης να τεθεί η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό που όμως πρέπει να πούμε είναι πως η οικονομία δεν θα αναπτυχθεί με ευχολόγια, με κρατικό παρεμβατισμό ή μεταβιβάσεις δημοσίων μονοπωλίων στο Υπερταμείο. Στην πραγματικότητα η χώρα θα αναπτυχθεί μόνο μέσω της υγιούς επιχειρηματικότητας. Δηλαδή επιχειρηματικότητας που λειτουργεί σε καθεστώς ανταγωνισμού και σέβεται το περιβάλλον και τον εργαζόμενο.

Συγχρόνως όλοι παραδέχονται πως οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές είναι αντιπαραγωγικοί. Αυτό που όμως πρέπει να κάνουμε είναι και το επόμενο λογικό βήμα. Να αποκηρύξουμε ως απαράδεκτη την ιδέα πως θα αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα με φορολογία σημαντικά υψηλότερη από αυτή γειτονικών χωρών και με χαμηλή ανταποδοτικότητα στις ασφαλιστικές εισφορές. Διότι η λογική λέει πως σε ένα τέτοιο “τοξικό” περιβάλλον οι επιχειρηματίες αναλίσκονται περισσότερο σε κινήσεις φοροαποφυγής και λιγότερο στην επιθετική επέκταση των εργασιών τους. Με απλά λόγια πρέπει να κάνουμε την νομιμότητα εύκολη και φθηνή, ώστε να πάψει η επιχειρηματικότητα να κινείται στην παραβατικότητα και «κάτω από το τραπέζι».

Τέλος σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη δημοσιονομική πειθαρχία, αυτό που πρέπει να πούμε είναι πως δεν είναι λογικό (αλλά ούτε και δίκαιο) να επωμιστούν τα παιδιά μας και οι αγέννητοι Έλληνες χρέη τα οποία δημιουργήθηκαν σε βάθος δεκαετιών. Άλλωστε αυτά τα χρέη σε πολλές περιπτώσεις είναι τα υποπροϊόντα κακοδιαχείρισης και σφαλμάτων για τα οποία οι επόμενες γενιές δεν ευθύνονται. Δεν είναι λοιπόν λογικό να καλούνται να τα εξυπηρετούν με την μορφή πλεονασμάτων στο διηνεκές. Αυτό άλλωστε είναι ένα βασικό αίτιο της φυγής των νέων.

Οι ελληνικές δυνάμεις που θα αποτελέσουν αυτό το “Κίνημα Λογικής” σήμερα περισσότερο από άλλοτε υπάρχουν και έχουν πλέον αφυπνιστεί. Αυτές ακριβώς οι δυνάμεις δεν αποδέχονται πλέον τις αδιέξοδες λογικές που προτάσσονται και θα απαιτήσουν την προσγείωση στο ρεαλισμό και την πραγματικότητα.

Ο Βασίλης Πολυμένης είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, π.Αντιπρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών κ Δανείων

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.