Είναι αδιανότητο αυτό που συμβαίνει σήμερα. Το δημόσιο χρέος της χώρας μας αυξήθηκε αλματωδώς κατά 30,2 δις μέσα σε ένα μόλις  χρόνο από το το 2017 μέχρι το 2018. Με άλλα λόγια, ύστερα από εννέα χρόνια αδυσώπητης μνημονιακής λιτότητας και υφαρπαγής των περιουσιακών στοιχείων της χώρας, το δημόσιο χρέος όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά αντιθέτως εξακολουθεί να διογκώνεται με εξωφρενικούς ρυθμούς και χωρίς κάποια προοπτική συγκράτησης του.

Η φοβερή αυτή είδηση δεν αναφέρεται πουθενά ή περνάει στα ψιλά των συστημικών ΜΜΕ, τα οποία ασχολούνται με τα καμώματα της Βουλής της “γκαζόζας” και την κυβέρνηση “κουρελού”.

Έτσι, πέρασε απαρατήρητο το πρόσφατο δελτίο μηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης, όπου αποκαλύφθηκε πως το “τέρας” του χρέους έκανε ένα τεράστιο άλμα κατά  30,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2017. Ποτέ σε καμιά περίοδο της εποχής της “επαράτου” δραχμής το χρέος δεν αυξήθηκε σε ποσά αντίστοιχα των 2-4 δις ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) που περιλαμβάνονται στο δελτίο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), δείχνουν ότι η συνολική άξια του ακαθάριστου δημόσιου χρέους εκτοξεύθηκε στα 358,949 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, από 328,707 στο τέλος του 2017.

“Φωτογραφίζεται” δηλαδή αύξηση κατά 30,2 δισ. ευρώ στην “καθαρή αξία” η οποία προκύπτει από τη διάφορα μεταξύ των νέων εκδόσεων (844,911 δισ. ευρώ)  και των εξοφλήσεων (814,861 δισ. ευρώ ) που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά (συνολικά 30,050 δισ. ευρω), μαζί με τις διάφορες ανατιμήσεις (195 εκατ. ευρώ). 

Στις εκδόσεις των 844,911 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται, τόσο τα δάνεια που εκταμιεύονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) όσο και η ανακύκλωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω repos. Αντιστοίχως, προσδιορίζονται και τα νούμερα στις εξοφλήσεις. 

Επισημαίνουμε ότι η χώρα μας οδηγήθηκε στο πρώτο Μνημόνιο τον Μάιο 2010, έχοντας στην πλάτη της χρέος ύψους 301,062 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009. Από την άνοιξη του 2010 μέχρι σήμερα εισέπραξε δανειακές δόσεις συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προκειμένου να αποπληρώσει ομόλογα που έληγαν και άλλες υποχρεώσεις καθώς και να χρηματοδοτήσει μέρος του ελλείμματος του Προϋπολογισμού της.

Παράλληλα, τμήμα των δανείων του δεύτερου και του τρίτου Μνημονίου χρησιμοποιήθηκε για να εξοφληθεί σταδιακά το δάνειο που χορήγησε το ΔΝΤ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου (20,1 δισ. ευρώ, συν τόκοι).

Μετά από τρία Μνημόνια κι ένα PSI το ελληνικό δημόσιο χρέος, στο τέλος του 2018 όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά, αντιθέτως, αυξήθηκε  στα 358,939 δισ. ευρώ με τους χρεωστικούς τίτλους να ξεπερνούν τα 66,83 δισ. ευρω και τα δάνεια (παντός τύπου) να διαμορφώνονται στα 292,118 δισ. ευρώ!

Μια σύντομη ιστορική αναδρομμή

Το 2002, όταν δηλ. μπήκαμε στο ευρώ, το χρέος ανερχόταν σε 158 δις. Αυτό αφορά τη συσώρευση του χρέους στα 170 χρόνια απο τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, από το 1832 μέχρι το 2002, όταν υπήρχε η “επάρατος” δραχμή. Και από το 2002, έτος ένταξής μας της ευρωζώνης, μέχρι το 2018, μόλις σε 16 χρόνια, το χρέος αυξήθηκε κατά 240 δις! Απίστευτο και όμως αληθινό, αλλά αυτό  αυτό προκύπτει από τα αδιαφιλονίκητα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Βέβαια στο παρελθόν, το ελληνικό χρέος έχει κουρευτεί και αναδιαρθρωθεί σε διάφορες ιστορικές περιόδους με στάσεις πληρωμών έναντι των δανειστών, όπως έχει συμβεί με εκατοντάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις άλλων χωρών που χρησιμοποιούν το εθνικό τους νόμισμα. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι, βρέθηκαν βιώσιμες λύσεις όπως η στάση πληρωμών, οι οποές δεν προσφέρονται μέσα στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς αλλά και την πολιτική που ακολουθείται με την ηγεμονεύουσα θέση της Γερμανίας, το κούρεμα του χρέους αποκλείεται μέσα στην ευρωζώνη, μέσα στην οποία διογκώθηκε και διευρύνεται με διάφορα χρηματιστηριακά κόλπα, με swaps,τοξικά ομόλογα,επιτόκια κλπ. Το υποχρεωτικό  ετήσιο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό σε επίπεδα άνω του 3,5% του ΑΕΠ απλούστατα σκοτώνει την ελληνική οικονομία.

Το ίδιο γίνεται και με υποχρέωση της χώρας να καταβάλλει ετησίως συνολικά ποσά της τάξης του 15-20% ( 27 – 36 δις ) στους ανελέητους δανειστές με υφαρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής μας περιουσίας, όπως έχει αποφασιστεί Eurogroup της 16ης Ιουνίου 2017. Όλο αυτό το σκηνικό είναι εντελώς παρανοϊκό.

Είναι καιρός να καταλάβουμε επιτέλους ότι, οι δανειστές μας εγκλώβισαν σε μια τεράστια «παγίδα χρέους» από την οποία μόνο με έξοδο από τη γερμανική οικονομική κατοχή, υπάρχει ελπίδα να σωθεί η χώρα μας που κινδυνεύουμε να τη χάσουμε. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα και αυτοκαταδίκη μας μέσα στην ευρωκαταστροφή.

Το γεγονός ότι το χρέος αυξάνεται σήμερα με εξωφρενικούς ρυθμούς της τάξης των 30 δις ετησίως, καταδεικνύει ότι, το σημερινό οικονομικό μοντέλο μέσα στην ευρωζώνη και χωρίς δυνατότητα κουρέματος του χρέους, μας οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή.

 

1 COMMENT

 1. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ακριβώς κάνετε έτσι.
  Επειδή αυξήθηκε το δημόσιο δήθεν χρέος μας, ούτε εκατό εκατομμυριάκια την ημέρα;

  Τι σγμασία έχει πόσο είναι, αφού η λύση είναι απλή.
  Δεν έχουμε δε δίνουμε, δε θέλουμε να δώσουμε και ούτε θέλουμε να διαπραγματευτούμε.
  Άρα όποιος θέλει τα λεφτά του, υπάρχουν τα διεθνή δικαστήρια, σε όποιον χρωστάμε μπορεί εκεί να προσφύγει αφού θέλει τα χρήματα που δήθεν μας έδωσε. Και όποιος φοβάται αυτό το εθνικό «χρέος», αυτό που σχεδόν το 65% του προέκυψε από τα χρήματα που δώσαμε στις ιδιωτικές μας τράπεζες, είτε άμεσα με την αγορά μετοχών (ανακεφαλαιοποιήσεις) είτε έμμεσα με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων, θα σας πω το εξής:
  Την Ισλανδία την αθώωσαν τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τα χρήματα που της έδωσαν η Αγγλία και η Ολλανδία για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των ιδιωτικών της τραπεζών. Δεν τους τα έδωσε και της ζητούσαν και άλλα, αφού οι τράπεζές της χρειάζονταν και άλλη “ανακεφαλαιοποίηση”. Παρόλο που δεν είχε καν Ευρώ, δεν ήταν καν στην ΕΕ. Και το ποσό που της ζητούσαν ήταν αναλογικά μεγαλύτερο από το «χρέος» μας. Αυτό πού το ακούσατε; Σε ποια ΜΜΕ μας;

  Αφού λοιπόν δε συμφωνούμε σε αυτό το «χρέος» (να δούμε πότε θα κάνουμε λογιστικό έλεγχο) και δε θα θέλουμε άλλο να το πληρώνουμε, ας μας διώξουν από την ΕΕ και από το Ευρώ. Αν δε συμφωνούν οι Ευρωπαίοι στο να αναλάβει η ΕΚΤ το ποσό που προέκυψε από όλες τις «χρηματοδοτήσεις» των ιδιωτικών μας τραπεζών που διαχειρίζονται Ευρώ, ας μας διώξουν από το Ευρώ. Κακώς που μπήκαμε δεν έπρεπε καν να είχαμε μπει στην ΕΕ. Θα έχουμε το δικό μας εθνικό νόμισμα (Ελλασευρώ, Δραχμή, πείτε το όπως θέλετε και Οβολό ακόμα, νέο και αδέσμευτο να είναι) και το δικό μας εθνικό τραπεζικό σύστημα.
  Και να μην φοβάται κανείς τη χρεωκοπία και τις κερδοσκοπικές πιέσεις, αυτές μπορούν να τις κάνουν μόνο εάν έχουν το νόμισμά σου, εμείς γιατί να το δώσουμε; Εννοείται το νέο Εθνικό νόμισμα. Και επίσης, με Εθνικό νόμισμα το Κράτος δεν χρεοκοπεί ποτέ, δεν μπορεί να χρεοκοπήσει.

  Εμείς δώσαμε την τελευταία δεκαετία, περίπου 200 δισεκατομμύρια Ευρώ στις ιδιωτικές μας τράπεζες. Είτε άμεσα με την αγορά μετοχών (ανακεφαλαιοποιήσεις) είτε έμμεσα με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων. Περίπου 200 δις Ευρώ και αυτά προστέθηκαν στο «χρέος» μας.
  Την οποιαδήποτε χρηματοδότηση των τραπεζών την αναλαμβάνει όμως η κεντρική τράπεζα της χώρας, ειδάλλως φαλιρίζουν οι ιδιωτικές αυτές επιχειρήσεις (τράπεζες). Αν η χώρα έχει εθνικό νόμισμα που το εκδίδει η ίδια, τότε κάνει μόνη της και την απαιτούμενη χρηματοδότηση, επειδή ακριβώς εκδίδει μόνη της το χρήμα.
  Εμείς όμως έχουμε Ευρώ άρα τη χρηματοδότηση θα έπρεπε να την αναλάβει η ΕΚΤ, που εκδίδει το Ευρώ. Άσχετα τι υπέγραψαν οι πολιτικοί μας.

  Και πώς έγινε το χρέος της Ελλάδας 360 δις; Πόσο ήταν το χρέος μας πριν την είσοδο στην ΕΕ;
  150 δις.
  Μήπως αυξήθηκε τόσο επειδή πληρώναμε …μισθούς και συντάξεις;
  Ή μήπως αυξήθηκε επειδή είχαμε πολλούς …δημοσίους υπαλλήλους;
  Θέλει πολύ …μυαλό να συνειδητοποιήσει κανείς, ότι εμείς που εισάγουμε περισσότερα από ότι εξάγουμε, θα έχουμε κάθε χρόνο έλλειμμα; Και άρα το χρέος μας (ψεύτικο ή όχι) θα αυξάνει χρόνο με το χρόνο;

  Και μας λένε ότι τους δασμούς τους πληρώνει ο λαός. Και άρα …δεν πειράζει.
  Χρειάζεται να είναι κανείς …ειδήμονας για να καταλάβει ότι όταν εισάγεις περισσότερα από ότι εξάγεις, θα έχεις συνέχεια έλλειμμα; Ότι, σφού δε δημιουργούμε μόνοι μας το χρήμα, κάθε χρόνο θα αυξάνεται το χρέος μας;
  Όταν το κράτος βάζει δασμούς στα εισαγώμενα, αυξάνει την τιμή τους όσο θέλει.
  Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η ζήτηση τους και άρα αυξάνεται η ζήτηση των εγχώριων προϊόντων. Έτσι αυξάνεται η εγχώρια παραγωγή.
  Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει γρήγορα να φύγουμε από την ΕΕ και το Ευρώ και χρειαζόμαστε επειγόντως εθνικό νόμισμα.
  Αφού η ΕΕ με το Ευρώ της, δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να μπορούν οι κατασκευάστριες χώρες να διακινούν τα εμπορεύματα τους σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ατελώς, χωρίς να επιβάλλονται δασμοί.

  Θα κλείσω λέγοντας ότι η χώρα μπήκε στην ΕΕ με το Ευρώ της και δανείστηκε για να χρωστάει.
  Δανείστηκε μόνο και μόνο για να χρωστάει και όχι για άλλο λόγο. Στη συνέχεια ξεπουλιούνται τα πάντα, ότι αποφέρει πλούτο για τη χώρα, λιμάνια, αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ κλπ. Έτσι ώστε στο τέλος η Ελλάδα να μην έχει άλλα λεφτά για να ξεχρεώνει αυτά που δήθεν χρωστάει και να τους “δώσει” τον ορυκτό της πλούτο. Τον ορυκτό πλούτο (πετρέλαια και φυσικό αέριο) που μέχρι πρότινος ούτε που γνωρίζαμε ότι υπήρχε. Και την Ελληνική ΑΟΖ δεν έχουμε ακόμα και σήμερα ανακηρύξει, αφού τάχα φοβόμαστε τους Τούρκους. Και όμως η Κύπρος επί Τάσου Παπαδόπουλου ανακήρυξε τη δική της ΑΟΖ και μας παρακαλούσε να ανακηρύξουμε ταυτόχρονα και εμείς τη δικιά μας. Και σημειώστε ότι η Ελλάδα έχει ορυκτό πλούτο αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων Ευρώ, το οποίο το γνωρίζουν οι πάντες (αυτοί που πρέπει) εδώ και δεκαετίες.
  Άρα λοιπόν, οι υδρογονάνθρακες αποτελούν την αιτία του Ελληνικού προβλήματος.

  Τέλος, θα ενημερώσω ότι ο Ιταλός Ντ Αλέμα είπε πριν κάτι χρόνια, ότι η Ελλάδα έδωσε προς γαλλικές και γερμανικές τράπεζες περισσότερα από 200 δις.
  Νόμιζε ότι ήταν …τόκοι. Ενώ εμείς νομίζουμε ότι κάναμε …ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.
  Και τα χρήματα αυτά προστέθηκαν στο χρέος μας.
  https://www.youtube.com/watch?v=YUhb1Xoo7Zg
  Εξάλλου, όλοι ξέρουν ότι με τα μνημόνια μας έδωσαν οι «σύμμαχοι» σε λίγα μόνο χρόνια, περίπου 240 δις. Πού πήγαν λοιπόν αυτά τα …240 δις, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός μας …έβγαινε δεν έβγαινε;

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.