Ο Γερμανός υποψήφιος με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, άφησε την Πέμπτη ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει εκ νέου συζήτηση για τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που είναι υποχρεωμένη να επιτυγχάνει η Ελλάδα μέχρι το 2022, λέγοντας πως «αν θα ήταν μια άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε». Ωστόσο, το Βερολίνο ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα για να ανοίξει εκ νέου αυτό το θέμα.

Την Πέμπτη τη σύνοδο του προεδρείου του ΕΛΚ στην Αθήνα, ο κ. Βέμπερ, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση η Ευρώπη, όσον αφορά την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων όπως ζητά η ΝΔ, δήλωσε ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι ανοικτό αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ. «Για το μέλλον θα πρέπει να δούμε αν έχουμε μια κυβέρνηση στην Ελλάδα που ανοίγει νέα πεδία για την ανάπτυξη. Αν θα ήταν μια άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Αλλά στην παρούσα φάση πρέπει να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον».

Ωστόσο, την Παρασκευή ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η γραμμή του Βερολίνου για τα δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022 δεν πρόκειται να αλλάξει. «Ισχύουν αυτές οι συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει η Ελλάδα με το Eurogroup για την πορεία του προϋπολογισμού και των   μεταρρυθμίσεων και για το πώς αυτή πρέπει να συνεχιστεί.

Ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορεί να αλλάξει, ακόμα και αν αλλάξει η κυβέρνηση. «Μιλώ εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και για αυτό δεν θα σχολιάσω δηλώσεις κομμάτων. Για την κυβέρνηση μπορώ να πω: συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση με εμπιστοσύνη – αυτό πιστεύω καταδείχθηκε και κατά την τελευταία επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα – και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών»

Πηγή: thepressproject

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.