Η κατάσταση που διανύει η ελληνική οικονομία μετά το 2010 και ιδίως μετά το 2015, όταν έκλεισαν οι τράπεζες και επιβλήθηκαν έλεγχοι κεφαλαίου (capital controls), την έχει θέσει ουσιαστικά με το ένα πόδι εκτός της Ευρωζώνης. Σε καμιά άλλη χώρα της ζώνης δεν ισχύουν έλεγχοι κεφαλαίου.

Το ελληνικό ζήτημα θα επανέλθει το αργότερο το 2023 όταν θα εξαντληθεί το “μαξιλαράκι” των 22-23 δισ. ευρώ που εξασφαλίζει τις μικρές μέχρι τότε δανειακές ανάγκες και θα χρειαστεί να συζητηθεί με τους δανειστές η αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.Η εκτίμηση αυτή επιβαρύνεται από τις προβλέψεις για κάμψη της διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης όπως και αυτές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η επιβάρυνση της τελευταίας με υποχρεωτικό πλεόνασμα της τάξης του 3,5%, μαζί με το γεγονός ότι, παρ’ όλες τις πολιτικές λιτότητας και εκποιήσεων ελληνικής δημόσιας περιουσίας, το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμούς άνω των 30δις ετησίως.

Η όποια λύση εκτός από οικονομική θα είναι και πολιτική και θα εξαρτηθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων που θα έχουν διαμορφωθεί. Αν το 2010 και το 2015 η χώρα πέρασε “ξυστά” από το Grexit με συσχετισμούς πολύ πιο φιλικούς για την ίδια, την επόμενη φορά μπορεί να μην είναι έτσι.Αυτό καταδεικνύει η  ενδυνάμωση των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού και η καταβύθιση των πολιτικών δυνάμεων της ευρωκρατίας.

Καθόλου τυχαίο της συγκυρίας και της ελληνικής αποτυχίας  δεν πρέπει να θεωρείται και το άρθρο του Thomas Mayer στην Κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine που θέτει μετά από πολύ καιρό το ζήτημα του Grexit. Βλέπε: Griechisches Gewurschtel ( βλέπε και διπλανή στήλη στην Ο.Δ.). 

Η έκθεση

Η τελευταία έκθεση της Fitch όμως είναι αποκαλυπτική για όποιον γνωρίζει ακόμη να διαβάζει.Ο οίκος διατηρεί την αξιολόγηση αλλά ενδιαφέρον έχει το γιατί. Αναφέρει λοιπόν το ρεπορτάζ που παρουσιάζει την έκθεση: “H Fitch επισημαίνει πως η αξιολόγηση “ΒΒ-” της Ελλάδας στηρίζεται σε υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνα των χωρών με αξιολόγηση στην κατηγορία “ΒΒ” και “ΒΒΒ”.”…

(Βλέπε: Fitch για Ελλάδα: Κίνδυνοι στα δημοσιονομικά – ο εκτροχιασμός που θα φέρει πίσω τα capital controls…)

Το κατά κεφαλήν εισόδημα όμως είναι κάτι που συναρτάται της οικονομικής δραστηριότητας και αυτής των επενδύσεων που προσελκύει η χώρα τόσο σε ποσότητα όσο και ποιότητα.Αν δεν είναι σε θέση να προσελκύσει επενδύσεις, το κατά κεφαλήν εισόδημα θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι να ισορροπήσει σε κάποιο επίπεδο που συναρτάται της ανταγωνιστικότητας, της οικονομικής ελευθερίας κλπ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας από 32.000 ευρώ το 2010 έχει πέσει το 2018 στα 18.000 ευρώ.  Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου που είναι από τους δείκτες που καταγράφουν τις επενδύσεις, από 40 δισ. τον χρόνο πριν το 2010 έχει πέσει στα 20-25 δισ. τον χρόνο όπου και παραμένει καθηλωμένος. Όταν οι αποσβέσεις υπολογίζονται πάνω από 30 δισ. τον χρόνο η χώρα συνεχίζει να αποεπενδύεται.

Τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν πως η χώρα έχει αποτύχει να παραμείνει σε μια νομισματική ζώνη ελεύθερης μετακίνησης των κεφαλαίων. Η συνέχιση των capital controls παρά το τέλος των μνημονίων  το επιβεβαιώνει αυτό. Δεν είναι μόνο η Fitch που έχει αρχίσει να προβληματίζεται με την Ελλάδα, και στον ξένο τύπο εκφέρονται παρόμοιοι προβληματισμοί.

Η DW πριν από λίγες μέρες έγραφε στην ηλεκτρονική της έκδοση: “Επί 6 μήνες η Ελλάδα αυτοχρηματοδοτείται, αλλά η κατάσταση παραμένει προβληματική για τους Έλληνες. Η οικονομική ανάπτυξη παραμένει στάσιμη, οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό. Στενεύουν τα περιθώρια για τον Αλ. Τσίπρα…

 

Με στοιχεία από το Capital.gr και τον Κώστα Στούπα

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.