Μαύρα μαντάτα εξέδωσε ο ΟΟΣΑ για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωζώνης, κουρεύοντας έτσι και τις χλωμές ελπίδες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Για το σύνολο της ευρωζώνης ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1% για το 2019 και 1,2% το 20120. Αντίθετα, η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 3,3% ο 2019 και 3,4% το 2020.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμούς 2,6% φέτος και και  2,2% το 2020. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα, προβλέπεται να δει το ΑΕΠ της να μεγεθύνεται κατά 6,2% το 2019 και 6% την επόμενη χρονιά. Για την Ελλάδα, ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν η ανάπτυξη το 2019 να είναι της τάξης του 2,5%, στον προϋπολογισμό προβλέφτηκε ανάπτυξη 2,1%, με τις ποιο πρόσφατες προβλέψεις να την προσγειώνουν στο 1,9% και βλέπουμε…..

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις εκτιμήσεις αυτές είναι ότι, η Ευρωζώνη (και ειδικότερα οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου), συνεχίζει να παραμένει στην ουρά της παγκόσμιας ανάπτυξης, χωρίς ελπίδες αναστροφής. Η επιστημονική  εξήγηση στο ίδιο φαινόμενο είναι το γεγονός ότι, το Βερολίνο έχει επιβάλει μια συνταγή ακραίας περιοριστικής νομισματικής και οικονομικής πολιτικής που σε συνδυασμό με ένα υπερτιμημένο νόμισμα όπως είναι το ευρώ, οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα. Αυτό πρόκειται να επιταθεί τώρα που οι ΗΠΑ επιβάλλουν οικονομικούς περιορισμούς στις εξαγωγές της Γερμανίας η οποία αποτελούσε  και την ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής ανάπτυξης αποκομίζοντας και τα περισσότερα κέρδη για δικό της όφελος.

Στο διάγραμμα που παραθέτουμε εδώ, που προέρχεται από δική μας επεξεργασία επίσημων στατιστικών στοιχείων, φαίνεται καθαρά η αναιμική πορεία της Ευρωζώνης σε σχέση με τη διεθνή οικονομική ανάπτυξη. Και το εύλογο συμπέρασμα δεν μπορεί να είναι άλλο από το ότι το ευρώ είναι ένα κακό νόμισμα που ευνοεί μόνο τη Γερμανία σε βάρος των περισσότερων άλλων χωρών – μελών.Με μια τέτοια αναιμική πορεία, η Ευρωζώνη δεν μπορεί παρά να οδηγηθεί στην αυτοκαταστροφή της.

 

Σύγκριση της μέσης ανάπτυξης μεταξύ των ετών 2010 -2015 1)της Ελλάδας ( Greece), 2)των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου, ( GIPSI), 3) της Eυρωζώνης ( Εurozone),  4)των χωρών μελών της ΕΕ εκτός Eυρωζώνης EU/non Eurozone) της ΕΕ ( EU) της διεθνούς οικονομίας εκτός των χωρών της Ευρωζώνης ( Internationally except Eurozone) και της διεθνούς οικονομίας μαζί με τις χώρες της Ευρωζώνης (internationally)

 

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.