Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας ενημερώνει τους πολίτες για ένα πολύ σημαντικό θέμα που λίγα ΜΜΕ έχουν θίξει. Ένα θέμα που άπτεται των δημοκρατικών μας θεσμών και της ελευθερίας του λόγου. Ένα θέμα που αν δεν αντιμετωπιστεί τώρα, θα περιορίσει τις ελευθερίες της δικής μας και των επόμενων γενεών.

Η προτεινόμενη οδηγία για την πνευματική ιδιοκτησία της Ε.Ε. σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τους παραδοσιακούς εκδότες και τα έσοδά τους από τις μεγάλες πλατφόρμες διαδικτύου. Αλλά οι συνέπειες της μεταρρύθμισης υπερβαίνουν τα επιχειρηματικά μοντέλα ή τα έσοδα από τις διαφημίσεις. Με την παράδοση του ελέγχου των πληροφοριών σε μία μη δοκιμασμένη τεχνολογία που ανήκει αποκλειστικά στους γίγαντες του διαδικτύου, οι νομοθέτες ανοίγουν την κερκόπορτα στον εταιρικό έλεγχο των επικοινωνιών στο διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 13 της οδηγίας, καθιστά τους παρόχους περιεχομένου υπεύθυνους για το περιεχόμενο που ανεβάζει κάποιος χρήστης. Μέχρι σήμερα η διαδικασία αφαίρεσης περιεχομένου που παραβιάζει πνευματική ιδιοκτησία ήταν ευθύνη του χρήστη που το ανέβασε και του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Η πλατφόρμα απλά έπρεπε να έχει μία διαδικασία ελέγχου των αιτημάτων και να αφαιρεί το περιεχόμενο όταν πράγματι είχε διαπιστωθεί παράβαση. Αν όμως περάσει το άρθρο 13 ως έχει, τότε οι εταιρίες θα πρέπει να εγκαταστήσουν φίλτρα, δηλαδή ειδικό λογισμικό, που αναγνωρίζει περιεχόμενο με πνευματικά δικαιώματα και απαγορεύει την δημοσίευσή του.
Τα φίλτρα όμως αυτά δεν έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν νόμιμη χρήση περιεχόμενου με πνευματικά δικαιώματα και είναι εύκολο να κάνουν σφάλματα. Ακόμα και με 99% ορθή λειτουργία τους, εκατοντάδες χιλιάδες ώρες περιεχομένου που ανεβαίνει καθημερινά, καθώς και εκατομμύρια φωτογραφίες θα θεωρούνται λανθασμένα ότι παραβιάζουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Όμως, τα πιο εξελιγμένα φίλτρα έχουν πολύ χαμηλότερη πιστότητα από το 99% και φυσικά κοστίζουν τεράστια ποσά. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι οι μικρές εταιρίες περιεχομένου να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες όταν αυτές θα έχουν ήδη εδραιωθεί. Θα πρέπει μόλις περάσουν ένα μέγεθος που καθορίζεται από την νομοθεσία να αγοράσουν ή να αναπτύξουν αντίστοιχη τεχνολογία αλλιώς κινδυνεύουν με μηνύσεις για οτιδήποτε ανεβάζουν οι χρήστες τους!
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της εφαρμογής φίλτρων;
Θα εξαφανιστούν οι μικρές εταιρίες καθώς δεν θα μπορούν να αγοράσουν αυτά τα φίλτρα. Θα μειωθεί δραματικά ο όγκος περιεχομένου που γίνεται διαθέσιμος από τους χρήστες, ειδικά όταν αφορά νόμιμη χρήση υλικού με πνευματικά δικαιώματα όπως παρωδίες, κριτικές, υλικό για άτομα με ειδικές ανάγκες, meme και πολλά άλλα.
Η λογοκρισία πλέον θα είναι ένα απλό θέμα για τις εταιρίες. Αφού θα μπορούν να καταχωρήσουν κάτι, ως πνευματική τους ιδιοκτησία σε αυτά φίλτρα και επειδή οι διαδικασίες φιλτραρίσματος είναι αυτόματες, ενώ οι διαδικασίες ενστάσεων χρονοβόρες, στην ουσία θα έχουν την δυνατότητα, ανά πάσα στιγμή, να αφαιρούν οποιοδήποτε περιεχόμενο δεν τους αρέσει.
Δηλαδή, αυτό που ρώτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, προς τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα, “υπάρχει τρόπος να μπλοκέρνουμε αυτόματα στο facebook και στο internet;”, πλέον θα είναι εφικτό, με τρομακτικές συνέπειες για την ελευθερία του λόγου.
Το Κόμμα Πειρατών λέει όχι στην παραβίαση των δικαιωμάτων μας και στην παράδοση, στην ουσία, της ίδιας της δημοκρατίας σε εταιρίες. Το διαδίκτυο δεν είναι μία μόδα, ούτε απλά ένα εργαλείο. Είναι μία βασική επέκταση του φυσικού κόσμου που είναι πλέον απαραίτητο για την συνέχιση της προόδου της ανθρωπότητας.

Ευρωπαϊκή ημέρα ελευθερίας τους διαδικτύου στις 23 Μαρτίου

Πορείες και διαμαρτυρίες για την σχεδιαζόμενη λογοκρισία του διαδικτύου που ετοιμάζεται με την μορφή των άρθρων 11 και 13 της νέας, υπό ψήφιση Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα στην ενιαία ψηφιακή αγορά (ACTA2), προγραμματίζονται για την 23η Μαρτίου, σε πολλές πόλεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Ελλάδα, έχουν προγραμματιστεί δύο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, στη 1μ.μ., στο Σύνταγμα (Αθήνα) και στο Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου (Θεσσαλονίκη), ταυτόχρονα.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας

12 Μαρτίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο και
όμως προωθείται ο περιορισμός του:
To άρθρο 13 της προτεινόμενης οδηγίας για την Πνευματική Ιδιοκτησία στην
Ευρωπαϊκή Ένωση κόλαφος για την ελευθερία του λόγου, τους χρήστες του
διαδικτύου και ιστοσελίδες
Η προτεινόμενη οδηγία για την Πνευματική Ιδιοκτησία στην Ευρωπαϊκή
Ένωση, το τελικό κείμενο της οποίας αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στο
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (υπενθυμίζεται πως ο ευρωβουλευτής τη Λαϊκής
Ενότητας, Νίκος Χουντής καταψήφισε την αρχική εισήγηση τον Σεπτέμβριο
του 2018), πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο του διαδικτύου όπως τον
γνωρίζουμε σήμερα.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 13 της προτεινόμενος οδηγίας καθιστά τους
παρόχους περιεχομένου υπεύθυνους για το περιεχόμενο που ανεβάζει κάποιος
χρήστης. Μέχρι σήμερα η διαδικασία αφαίρεσης περιεχομένου που παραβιάζει
πνευματική ιδιοκτησία ήταν ευθύνη του χρήστη που το ανέβασε και του
κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων. Η πλατφόρμα απλά έπρεπε να έχει μία
διαδικασία ελέγχου των αιτημάτων και να αφαιρεί το περιεχόμενο, όταν
πράγματι είχε διαπιστωθεί παράβαση.
Η οδηγία, όμως, τώρα προτείνει την αξιοποίηση ειδικών τεχνολογιών που θα
πραγματοποιούν αυτόματα έλεγχο για το εάν κάποιο περιεχόμενο θεωρείται
«προστατευμένο». Αυτό θα έχει ως συνέπεια η όλη διαδικασία, αφενός να
οδηγεί σε προληπτική λογοκρισία, αφετέρου να απαιτεί τεράστια ποσά για
εγκατάσταση ειδικών φίλτρων από τις εταιρείες, που είναι εντελώς
απαγορευτικό οικονομικά για μικρές ιστοσελίδες.
Οι μικρές εταιρίες καθώς και οι μικρότερες ιστοσελίδες, που δεν θα είναι
σε θέση να αγοράσουν αυτά τα φίλτρα, θα οδηγηθούν σε αναστολή ή παύση
λειτουργίας. Η λογοκρισία θα πλέον μία απλοποιημένη διαδικασία για τις
μεγάλες εταιρίες και τους κολοσσούς του διαδικτύου, καθώς έχοντας τη
δυνατότητα καταχώρησης κάποιου περιεχομένου ως πνευματική τους
ιδιοκτησία, θα αφαιρούν οποιοδήποτε περιεχόμενο κατά την κρίση τους.
Η Λαϊκή Ενότητα θεωρεί και κρίνει πως το Διαδίκτυο αποτελεί μία από τις
κοινωνικές κατακτήσεις του ανθρώπου και ως τέτοια, οτιδήποτε παραβιάζει
τα κοινωνικά δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου και της διάδοσης των
ιδεών και επιβάλλει καθεστώς ανελευθερίας και λογοκρισίας είναι απολύτως
καταδικαστέο και ανεπίτρεπτο.
Η Λαϊκή Ενότητα απαιτεί την απόσυρση της συγκεκριμένης οδηγίας για την
Πνευματική Ιδιοκτησία.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.