Ύστερα από από δύο περίπου μήνες μετά την εγκατάσταση του Ντόναλντ Τράμπ στον Λευκό Οίκο, ο νέος Πλανητάρχης εδέησε να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκέλας Μέρκελ για μια μεταξύ τους συνάντηση, η οποία ορίστηκε να γίνει στις 14 Μαρτίου στην Ουάσιγκτον.

Η καγκελάριος Μέρκελ θα έχει την πρώτη της συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, την οποία πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν “πολυαναμενόμενη” και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι, ο Τράμπ έχει δείξει ξεκάθαρα τα εχθρικά του αισθήματα απέναντι στην “Ευρώπη της Γερμανίας” όπως την έχει αποκαλέσει, όπως και στην Ευρωζώνη, χαρακτήρισε “θαυμάσιο το Brexit”, τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να φύηει απο το “ευρώ”ενώ κατηγόρησε τους Γερμανούς ότι, δεν καταβάλλουν το ποσό που τους αναλογεί για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με την φτωχοποιημένη Ελλάδα!

Η Αγκέλα Μέρκελ ύστερα από πάνω από οκτώ χρόνια συνεργασίας με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και στενή φιλία μεταξύ τους, έχει κρατήσει απόμακρη έως εχθρική στάση απέναντι στον Τραμπ

Στην πρώτη τηλεφωνική συνομιλία τους ύστερα από τις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, η Μέρκελ υπενθύμισε στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ την προσήλωση της Ευρώπης στις δημοκρατικές αξίες, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις δύο ηπείρους.

Με τη σειρά του, ο Τραμπ άσκησε σκληρή κριτική στη φιλελεύθερη πολιτική της Μέρκελ για τους πρόσφυγες, η οποία όπως τούίταρε “καταστρέφει τη Γερμανία” αλλά και την Ευρώπη.

Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες με τον Τράμπ να είναι πολέμιος της παγκοσμιοποίησης και υπερασπιστής των πατρίδων, απέναντι στην καγκελάριο Μέρκελ που εκφράζει το ακριβώς αντίθετο. Η σύμπλευση αυτών των δύο κορυφάιων παραγόντων της διεθνούς πολιτικής σκηνής, μοιάζει αδύνατη έως απίθανη. Ίδομεν