Από το facebook αλιεύσαμε ένα σύντομο καταπληκτικό κείμενο της Μαρίας Σουμπασή που αναδεικνύει την Ελληνική συνείδηση που έχουν οι Μουσουλμάνοι Πομάκοι της Θράκης, τους οποίους το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτινής με την ανοχή της Ελληνικής πολιτείας, επιχειρεί να τους εκτουρκίσει. Παραθέτουμε αυτούσιο το συγκινητικό κείμενο για να προκύψουν τα αυτονόητα συμπεράσματα.

ΟΔΟΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

Ιρφάν Μεχμέτ αλή

Κάποιοι εξαφανίζουν την ταυτότητα τους. Κάποιοι Θέλουν να ξεχάσουν που ανήκουν η από φόβο η από αδιαφορία . Ανοίγοντας τα παλιά μπαουλα έρχεσαι μπροστά στους προγόνους σου καμιά φορά και εκείνη την στιγμή βλέπεις αν τους προδωσες αν τους σεβαστηκες και σου έρχονται δάκρυα καρδιάς και τρέμουν τα χέρια σου. Χθες τα χέρια μου έπιασαν αυτό το δημόσιο έγγραφο του 1923 μικτή επιτροπή ανταλαγης ελληνοτουρκικου πληθυσμού.

Ρώτησαν τον παππού μου ως μουσουλμάνο είσαι Έλληνας ή Τούρκος ; Ο περήφανος πομακος παππούς μου έβαλε ένα λουλούδι στο φέσι του και έδωσε την απάντηση ΕΊΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ!!! Αυτοί είναι η αλήθεια όσοι έμειναν φώναξαν είμαστε Έλληνες μουσουλμάνοι όχι Τούρκοι! Εμείς οι γενιές μετά από το 1923 δεν έχουμε ερωτηματικά φρόντισαν οι πρόγονοι μας να είμαστε καθαροί απέναντι στην ιστορία και την εθνική μας ταυτότητα! Δεν έχω τίποτα άλλο να πω. Σ ευχαριστώ παππού! Σ ευχαριστώ!

Μαρία Σουμπασή

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.