«Θέλω να αδράξω αυτή την ευκαιρία για να επαινέσω την Ελλάδα, καθώς είναι ο ένας από τους πέντε συμμάχους του ΝΑΤΟ, που καταβάλει το 2% του ΑΕΠ του για την Άμυνα- ένας στόχος που έχουμε με συνέπεια θέσει, αλλά που δεν έχει εκπληρωθεί από όλους. Η Ελλάδα το έχει πράξει ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά εποχή. Εάν η Ελλάδα μπορεί να ανταπεξέλθει στη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ, όλοι οι σύμμαχοί μας πρέπει να είναι σε θέση να το κάνουν», ανέφερε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την Αθήνα για την υπευθυνότητα που έχει δείξει απέναντι στη συμμετοχή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η δήλωση που έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα στην τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα λίγο πριν παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Ντόναλντ Τράμπ, πέρασε στα ψιλά και ελάχιστα σχολιάστηκε απο τους λαλίστατους άνκορμαν και τηλεπερσόνες των Ελληνικών Μέσων Μαζικής παραπλάνησης. Και αυτό γιατί, είναι εξόχως εξωφρενικό η φτωχή πλην βλακωδώς έντιμος  Ελλάς, να δίνει τα ρέστα της για τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και η ζάμπλουτη Γερμανία να κάνει κοινώς την πάπια και να μην πληρώνει όσα της αναλογούν

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η ερευνήτρια του Bruegel, Justine Feliu , από τις 28 χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, εκτός από την Ελλάδα, που είναι πρώτη σε δαπάνες στην Ευρώπη, μόνο η Εσθονία, η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ διαθέτουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους. Η Γαλλία ξόδεψε το 2015 λιγότερο από το 1,8% του ΑΕΠ της για την Άμυνα, η Ιταλία και Γερμανία λιγότερο από το 1,2% και η Τουρκία 1,7%. Στην αρχή της κρίσης το 2009 η Ελλάδα ξόδευσε το 3,1% του ΑΕΠ για άμυντικές δαπάνες που αφορούν κυρίως εισαγωγές οπλικών συστημάτων απο τη Γερμανία,Γαλλία,Ιταλία και ΗΠΑ. Τον ίδιο χρόνο, η Γερμανία δαπάνησε το 1,4% του ΑΕΠ και η Γαλλία το 2%.

Υπάρχει ακόμα μια σημαντική διαφορά σε βάρος μας. Οι αμυντικές δαπανες της Ελλάδας στο μεγαλύτερο ποσοστό τους κατευθύνονται σε αγορά εξοπλισμών από τη Γερμανία και τους λοιπούς ΝΑΤΟικούς “συγγενείς”. Για την εξυπηρέτηση των δαπανών αυτών έχουμε ξοδεύσει πάνω απο 130 δις ευρώ τα τελευταία 12-15 χρόνια, το μισό δηλ. του χρέους της χώρας μας. Αντίθετα, οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, Γαλλίας, Μ. Βρετανίας, ΗΠΑ  σχεδόν στο σύνολό τους, κατευθύνονται στη δική τους εγχώρια παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού. Ενώ εμείς ματώνουμε οικονομικά για προστατεύσουμε τα ανατολικά μας σύνορα απο την Τουρκία, μια χώρα-σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, οι αμυντικοί εξοπλισμοί των μεγάλων Ευρωπαίων Εταίρων και δανειστών μας, συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική τους κερδοφορία και ανάπτυξη !

Στον πίνακα που παρατίθεται εδώ, εμφανίζονται οι δαπάνες του κάθε μέλους για την Άμυνα ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2009, το 2015, καθώς και οι προβλεπόμενες συνολικές δαπάνες για το 2016.

 

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έχει επαναφέρει τις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες στο προσκήνιο, αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός κατά την προεκλογική του εκστρατεία απέναντι στο ΝΑΤΟ και τη συνεισφορά της Ουάσιγκτον στη χρηματοδότησή του. Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει δυσανάλογο το μερίδιο που πληρώνουν οι ΗΠΑ σε σχέση με τα άλλα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η στάση του νέου Αμερικανού  προέδρου δημιουργεί ερωτήματα για τις εγγυήσεις που έχει ανά διαστήματα προσφέρει η Ουάσιγκτον στην Ευρώπη μέσω του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες, που η πλειοψηφία των συμμάχων έχει συρρικνώσει τις δαπάνες της.

Το Bruegel υποστηρίζει ότι μία πιθανή «στροφή» των ΗΠΑ κατά την τετραετία Ντόναλντ Τραμπ θα αναγκάσει, τους 21 από την Ε.Ε. των 27 να ξοδεύουν συνολικά 96 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, δηλαδή πολύ περισσότερο από τις παρούσες δαπάνες που καταβάλουν.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ υποχρεώνει τα μέλη να συνεισφέρουν στον κεντρικό προϋπολογισμό της οργάνωσης με βάση το ΑΕΠ τους και αναμένεται, σύμφωνα με τον κανονισμό να αφιερώνουν το 2% του ΑΕΠ τους για την Άμυνα. Οι Γερμανοί, Γάλλοι, Πολωνοί και λοιποί ΝΑΤΟϊκοί και Ευρωπαίοι συγγγενείς που μας κουνούν το δάχτυλο γιατί δήθεν μας παρέχουν δανεικά, είναι οι ίδιοι οι μεγαλύτεροι μπαταχτζήδες. Οι “κουτόφραγκοι” μας έχουν πιάσει κορόίδο, ποιος αμφιβάλλει για αυτό. Και πληρώνουμε πολύ ακριβά το μάρμαρο για να θεωρούμαστε Ευρωπαίοι τρομάρα μας.