Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία για την ακύρωση δημοψηφισμάτων και είναι πρόθυμος να την διαθέσει στην βρετανική κυβέρνηση, για το Brexit. Τη γνώμη του ως «ειδήμων» στις “κωλοτούμπες” μετά από δημοψηφίσματα εξέφρασε στη χθεσινή σύνοδο στις Βρυξέλλες για το Brexit ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνει  δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε χθές στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο να αποτραπεί το Brexit, αφού, «εάν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, η χώρα να αναγκασθεί να διενεργήσει ευρωεκλογές».

«Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ήττα των Brexiteers και ίσως ακόμη και η αρχή του τέλους για τον Brexit» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσίπρας, σύμφωνα με το κείμενο της παρέμβασής του που προμηθεύτηκε το πρακτορείο από διπλωματικές πηγές, ενώ στη συνέχεια προέτρεψε τους ομολόγους του να αναλογιστούν αν η ΕΕ θα έπρεπε να στηρίξει αυτό το σενάριο.

«Ο Τσίπρας ξέρει κάνα δυο πραγματάκια σχετικά με την ακύρωση των αποτελεσμάτων σε δημοψηφίσματα. Ζήτησε τη λαϊκή ψήφο για μια συμφωνία που προσέφεραν στην Ελλάδα οι ευρωπαίοι εταίροι της το 2015 και στη συνέχεια διεξήγαγε εκστρατεία εναντίον της. Όταν όμως κέρδισε το δημοψήφισμα ανέκρουσε πρύμναν και τελικά αποδέχτηκε τη συμφωνία σε μια ολονύχτια σύνοδο στις Βρυξέλλες», αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

Και συνεχίζει: «Η διαφορά είναι ότι, στην περίπτωση της Ελλάδας, η αντιπολίτευση υποστήριζε τη συμφωνία, κάτι που βοήθησε τον Τσίπρα να ξεπεράσει την ανταρσία των βουλευτών του οι οποίοι ψήφισαν εναντίον της στο Κοινοβούλιο. Η Μέι έχει αποτύχει επανειλημμένα να αποσπάσει αυτή την υποστήριξη, και όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη για τις συνομιλίες της με την αντιπολίτευση, ήταν όλο υπεκφυγές, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που έχουν γνώση της συζήτησης».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, «ένα κοινό στοιχείο ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ένας ισχυρός πυρήνας υποστηρικτών της ΕΕ». «Ο κ.Τσίπρας είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν τους 6 εκατομμύρια ψηφοφόρους που έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής το αίτημα για ακύρωση του Brexit. Κατά ειρωνικό τρόπο, στην περίπτωση της Ελλάδας, οι υποστηρικτές της ΕΕ στο δημοψήφισμα χλευάστηκαν με έναν όρο αντίστοιχο του βρετανικού “remoaners”», καταλήγει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται  ότι,  εναντίον της βούλησης του βρετανικού λαού για το Brexit είχαν ταχθεί ακόμη και στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης του 2015, τα οποία στη συνέχεια αποχώρησαν από την κυβέρνηση όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Αγγλία για να στηρίξει όσους επιθυμούσαν την παραμονή στην ΕΕ. Ο γνωστός συγγραφέας Ταρίκ Αλί μάλιστα τον είχε χαρακτηρίσει τότε σαν «ανεπιθύμητο δώρο» που έστειλαν οι Έλληνες στη Βρετανία.

Το ενδεχόμενο επανάληψης του δημοψηφίσματος, όμως, όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες όπου οι πολίτες δεν ακολουθούν τις εντολές των Βρυξελλών, έχει αποδεχθεί και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, γεγονός που σύμφωνα με ορισμένους υποστηρικτές αλλά και αντιπάλους του, θα μπορούσε να οδηγήσει στο πολιτικό του τέλος.

Προφανώς η σχολή του Αλέξη στις “κωλοτούμπες” αποκτά διεθνείς διαστάσεις και αποτελεί ένα πεδίο όπου θα μπορούσε να του απονεμηθεί ένα ειδικό βραβείο “Νόμπελ”

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.