Ανατρεπτικά συμπεράσματα για την Ευρώπη της Γερμανίας προέκυψαν από μεγάλη έρευνα του European Power Program ( EPP) υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών, που διενεργήθηκε σε 46.000 εκλογείς σε 14 κράτη μέλη, μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2019 και δημοσιεύτηκαν στην express.co.uk 

Οι συντάκτες της έρευνας δημιούργησαν τις ακόλουθες τέσσερις πιθανές ομάδες ψηφοφόρων  για τις ευρωεκλογές της  23ης και 26ης Μαΐου τρέχοντος :

1) Υποστηρικτές της ΕΕ,

2) Ευρωπαίοι αριστεροί

3) Σκεπτικιστές «Gilet Jaunes»,

4) Εθνικιστές- Ευρωσκεπτικιστές κατά των Βρυξελλών.

Οι «σκεπτικιστές» και οι «εθνικιστικές-ευρωσκεπτικιστές» αντιστοιχούν στο 54% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Αντίθετα, μόνο το 24% των δυνητικών ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές, εντάσσονται  στο φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο και «πιστεύουν ότι λειτουργούν αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά συστήματα». Οι “Ευρωπαίοι αριστεροί” που οι απόψεις τους είναι μοιρασμένες υπέρ ή κατά της ΕΕ, υπολογίζονται σε 22%.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι “σκεπτικιστές και οι «εθνικιστικές ευρωσκεπτικιστές», δηλ. το το 54% των ψηφοφόρων, δεν έχει «καμία πίστη στους πολιτικούς και τα πολιτικά συστήματα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και «θα ήθελε να δει αποκαθήλωση της εξουσίας των Βρυξελών». Η πολιτική αναλύτρια και επικεφαλής της μελέτης  Susi Dennison, προειδοποίησε ότι η πολιτική της ΕΕ βρίσκεται σε μια «εξαιρετικά αβέβαιη στιγμή αποτυχίας του όλου συστήματος της ΕΕ».

Από την ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι, η αποχή στις ευρωεκλογές θα είναι πολύ υψηλή, αφού εκτιμήθηκε ότι, το 57% των εκλογέων είναι απίθανο να ψηφίσουν.

Εφ’ όσον τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιωθούν στις εκλογές και οι ευρωσκεπτικιστές ή και αντιευρωπαϊστές αποκτήσουν την πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο, τότε θα πρέπει να αναμένονται τεκτονικές ανατροπές στις σημερινές ισορροπίες της ΕΕ και γιατί όχι την πλήρη ανατροπή της Ευρώπης της Γερμανίας.

Με στοιχεία από την express.co.uk

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.