Γράφει ο Kassandros

Θεωρητικά ο τίτλος είναι παράλογος. Ένα νόμισμα δεν μπορεί να έχει νομισματική ανισορροπία, εκτός όταν το νόμισμα λέγεται ευρώ, χρησιμοποιείται από πολλές χώρες με διαφορετική, ως προς το μέγεθος και την ευρωστία, Οικονομία η κάθε χώρα και διοικείται από ένα ασαφές συμβούλιο ισχυρών με πολιτικά κίνητρα τα οποία αλλάζουν. Θεωρητικά ένα τέτοιο νόμισμα έπρεπε να διαλυθεί. Αυτό δεν αποκλείεται στο μέλλον, όμως καλό είναι να εξετάσουμε πως διατηρείται στο παρόν. Δύσκολα.

Οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ένα σύστημα που λέγεται Τarget 2 (είναι ακρώνυμο) για να ρυθμίζουν το νομισματικό τους Δούναι και Λαβείν. Όπως εξήγησε ο Pater Tenebrarum με ένα απλό παράδειγμα: “Η Ισπανία εισάγει γερμανικά αγαθά αλλά κανένα ισπανικό αγαθό ή κεφάλαιο δεν έχει παραληφθεί από γερμανικές εταιρείες ή ιδιώτες. Το μόνο πράγμα που έχει αποκτηθεί είναι μια υποσχετική μιας Ισπανικής Εμπορικής τράπεζας προς την Ισπανική Κεντρική Τράπεζα ως αντίκρισμα για το οφειλόμενο ποσό. Η υποσχετική πλέον είναι εγγυημένη από την Ισπανική Κεντρική Τράπεζα”.

Το ίδιο συμβαίνει όταν κεφάλαια φεύγουν νόμιμα από τις Τράπεζες των χωρών του Νότου της Ευρωζώνης προς τις Τράπεζες των χωρών του Βορρά της Ευρωζώνης. Εάν μια χώρα του ευρώ εγκαταλείψει τη ευρωζώνη και δεν πληρώσει τα οφειλόμενα στο Target 2 ,τότε οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να καλύψουν το ποσό. Τώρα το θέμα έγινε τόσο σοβαρό ώστε ο τελευταίος έλεγχος τουTarget 2 που έκανε η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα δείχνουν ένα “έλλειμμα” 800 δις ευρώ, τόσο που μόνο με την Ελληνική Κρίση του 2012 μπορεί να συγκριθεί. Μόνο που αυτή την φορά το ρεκόρ δεν οφείλεται στην Ελλάδα. Σχεδόν το μισό “έλλειμμα” του Target 2, 360 δις ευρώ, οφείλονται από την Ιταλία, κυρίως στην Γερμανία, μετά στο Λουξεμβούργο και ελάχιστα σε άλλες δυο χώρες.

Η Ιταλία που οφείλει 2.3 Τρις ευρώ έχει την δυνατότητα να αποπληρώσει αυτά τα 360 δις; Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με 22% του ετήσιου ΑΕΠ της. Αν φύγει από το Ευρώ, τι και σε ποιόν θα προπληρώσει με τις Τράπεζες της ή διασωληνωμένες με την ΕΚΤ, ή κλινικά νεκρές. Εδώ συμβαίνει όμως μια άλλη λαθροχειρία που περνά κάτω από τα μάτια των Ευρωπαίων Πολιτών. Τεράστιες οφειλές μεταφέρονται εν κρυπτό από ιδιωτικές Τράπεζες και Επενδυτικά Αμοιβαία η μη Κεφάλαια στους ώμους των φορολογουμένων πολιτών της Νότιας Ευρώπης όπως έγινε με την Ελλάδα ,αλλά τώρα σε δραματικά μεγαλύτερη κλίμακα και το οποίο θα έχει πολύ σοβαρές διεθνείς συστημικές επιπτώσεις.

Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ συνδυαζόμενη με την λειτουργία του Target 2, έγιναν ο δίαυλος με τον οποίο τα Κεφάλαια του Νότου της Ευρώπης μεταφέρονται στο Βορρά της. Η αρνητική απόδοση του -0.92%,που είναι ρεκόρ, του Γερμανικού διετούς Κρατικού Ομολόγου δείχνει ακριβώς αυτό. Ένας πρώην Διοικητής της ΕΚΤ δήλωσε ότι: “Αυτό ουσιαστικά δείχνει ότι η οικονομική ένωση με το ευρώ αποσυντίθεται αργά, παρά τις προσπάθειες του κ. Ντράγκι”. Οι Γαλλικές Οικονομικές εφημερίδες είναι γεμάτες άρθρα με σενάρια διαλύσεως του ευρώ.

Ο μεγάλου κύρους καθηγητής Marcello Minenna δήλωσε ότι αυτή η μεταφορά ιδιωτικού ρίσκου στον Δημόσιο Τομέα ,που δεν αναφέρεται καθόλου στα Ιταλικά ΜΜΕ, έχει τον κρυφό κίνδυνο ότι εκθέτει την Ιταλική Κεντρική Τράπεζα σε χρεωκοπία ,σε περίπτωση διάλυσης του ευρώ.”Ειλικρινά τα ποσά έχουν γίνει τέτοια που δεν μπορεί να πληρωθούν” δήλωσε ότι. 220 δις ευρώ έφυγαν από την Ιταλία από τότε που άρχισε η ποσοτική χαλάρωση. Οι ιδιώτες αγόραζαν Ιταλικά Κρατικά Ομόλογα, τα πουλούσαν με κέρδος στην ΕΚΤ και επένδυαν τα χρήματα σε Γερμανικά ομόλογα.

Οι πράξεις αυτές είναι ορατές ευρώ προς ευρώ. Το πλέον ανησυχητικό είναι η πολύ πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Ολλανδικού Κοινοβουλίου να συζητήσει εις βάθος την μελλοντική σχέση της Ολλανδία με το ευρώ και διέταξε την σύνταξη μιας εμπεριστατωμένης Μελέτης από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το μέλλον του ευρώ. Η μελέτη θα εξετάσει την δυνατότητα εξόδου της Ολλανδίας από το ευρώ. Όταν πρόκειται για χρήματα οι Ολλανδοί είναι σοβαροί ψυχροί υπολογιστές και δεν επηρεάζονται από την ΕΕ ή άλλες πολιτικές απόψεις.

Βλέπουν το χρέος προς αυτούς άλλων Ευρωπαϊκών χωρών να αυξάνει, βλέπουν ότι τα χαμηλά επιτόκια πλήττουν την αποταμίευση τους και τα ασφαλιστικά τους ταμεία και θέλουν να ελαχιστοποιήσουν την επερχόμενη ζημιά. Όλη αυτή η συζήτηση για την πιθανή διάλυση του ευρώ σε διάφορες χώρες από διάφορα πολιτικά σχήματα των οποίων η επιρροή στον Λαό αυξάνεται, οδηγούν σε μια τεράστια οικονομική αβεβαιότητα που είναι ο μεγάλος εχθρός όλων των επενδύσεων.

Η ουσία του προβλήματος είναι ότι η Οικονομική Ένωση της Ευρώπης δεν ακολουθήθηκε από την Πολιτική Ένωση με συνέπεια το κάθε κράτος να χρησιμοποιεί το ευρώ για τους δικούς του σκοπούς. Τα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη έχουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Το γενικό ευρωπαϊκό χρέος αυξάνεται συνεχώς και έχει γίνει ένας Λεβιάθαν που είναι αδύνατο να ελεγχθεί. Το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα έχει καταρρεύσει ή είναι υπό κατάρρευση.

Οι περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν τα κεφαλαία για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και φυσικά δεν μπορούν να τυπώσουν χρήμα, λόγω ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί χάρις στις προσπάθειες του κ. Ντράγκι. Οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν πλέον την Ευρώπη. Μέχρι τον Οκτώβριο φέτος το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί πλην ατυχήματος. Μετά όταν εκλεγεί η Νέα Γερμανική Κυβέρνηση, αν εν τω μεταξύ τα πράγματα πάνε καλά στις Ολλανδικές, Γαλλικές και πολύ πιθανά Ιταλικές εκλογές, οι νέες Κυβερνήσεις πρέπει να απαντήσουν ρεαλιστικά στα τεράστια ζητήματα που θέτει η συνέχιση του ευρώ διότι δεν σκουπίζονται πλέον κάτω από το χαλί. Αλλιώς το ευρώ θα διαλυθεί.

Copyright © 2016 Kassandros, All rights reserved. Reproduction permitted provided the author www.kassandros.gr is mentioned