Βαριά ήττα, εξαιτίας των χειρισμών τους στο Brexit, υπέστησαν το Συντηρητικό και το Εργατικό Κόμμα στις τοπικές εκλογές στη Βρετανία, με τα μικρότερα κόμματα και ανεξάρτητους υποψηφίους, να κερδίζουν περισσότερες έδρες δημοτικών συμβουλίων.

Αν το νεοπαγές κόμμα Brexit του Νάϊτζελ Φάρατζ είχε προφτάσει να συμμετάσχει στις εκλογές αυτές, είναι βέβαιο ότι, θα κατήγαγε εκλογικό θρίαμβο, με δεδομένο ότι, σήμερα προηγείται σε δημοφιλία στις δημοσκοπήσεις. Για αυτό και διαφαίνεται πως, θα έχει τους περισσότερους ευρωβουλευτές στο ευρωεκλογές της 26ης Μαίου.

Οι τοπικές κάλπες στήθηκαν για 248 συμβούλια στην Αγγλία, έξι δημάρχους και 11 ακόμη συμβούλια στη Βόρεια Ιρλανδία. Καθώς τα αποτελέσματα ανακοινώνονται σιγά σιγά, είναι σαφές ότι η ολιγωρία για το Brexit του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών αλλά και αυτή των Εργατικών, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για τους ψηφοφόρους, γεγονός το οποίο άλλωστε παραδέχτηκαν τόσο οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι όσο και οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Οι ψηφοφόροι έστειλαν στο Συντηρητικό Κόμμα ένα πολύ σαφές μήνυμα «ότι έχουν κουραστεί» με το αδιέξοδο του Brexit και θέλουν επιτέλους να τελειώνουν με αυτό, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Μπράντον Λιούις σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα. H Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι δείχνει πως οι ψηφοφόροι θέλουν και τα δύο κόμματα από κοινού να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την Ένωση.

Οι Συντηρητικοί – βάσει των έως τώρα αποτελεσμάτων – έχουν χάσει 440 έδρες, ενώ ορισμένοι προβλέπουν ότι μπορεί να χάσουν έως και 800 έδρες. Μεγάλες απώλειες μετρούν και οι Εργατικοί. Μεγάλοι κερδισμένοι αναδεικνύονται μέχρι στιγμής οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με 300 έδρες και τον έλεγχο οκτώ συμβουλίων, αν και όπως σχολιάζει το BBC είναι ακόμη νωρίς για να κρίνει κανείς το αποτέλεσμα. 

Τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών όπως και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Μ. Βρετανία, δείχνουν, εκτός των άλλων, τον βομβαρδισμό ψεμμάτων από τα συστημικά ΜΜΕ που δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι, οι Βρετανοί το ξανασκέφτονται και θα ήθελαν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

Είναι προφανές ότι, η παγκόσμια Νέα Τάξη, όταν δεν την βολεύει το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος ή εκλογικής διαδικασίας, επιμένει στην επανάληψή τους μέχρι να επιβληθεί η βολική άποψη.Εναλλακτικά, υπονομεύει μη επιθυμητές κυβερνήσεις για να αντικατασταθούν με υποτακτικές. Και φυσικά, στηρίζει με πάθος δήθεν “αριστερές” κυβερνήσεις που διαπρέπουν στην “κολοτούμπα”.

Η ολιγωρία για το Brexit

Από τις 29 Μαρτίου, οπότε θεωρητικά η Βρετανία επρόκειτο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα έχει πάρει ήδη δύο αναβολές από τις Βρυξέλλες. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει επιχειρήσει – μάταια – να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η νέα παράταση για το Brexit λήγει στις 31 Οκτωβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Διατηρεί ασφαλώς το δικαίωμα να αποχωρήσει νωρίτερα, εφόσον επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης. Μεχρι στιγμής ωστόσο, οι συνομιλίες Συντηρητικών – Εργατικών για την εξεύρεση κοινής λύσης έχουν πέσει στο κενό.  

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.