Τρεις εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές, το κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» (Rassemblement national- RN, πρώην Εθνικό Μέτωπο) της Μαρίν Λεπέν προηγείται του κόμματος «Η Δημοκρατία Μπροστά» (La Republique en Marche-LREM) του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, όπως δείχνουν τουλάχιστον δύο δημοσκοπήσεις.

Η μετονομασία του κόμματος από την Μαρί Λεπέν και η διαγραφή του πατέρα της από το αρχικό κόμμα Εθνικό Μέτωπο, αναδεικνύει την επιλογή απομάκρυνσης από τις κλασσικές ακροδεξιές θέσεις που πρέσβευε το κόμμα και ο ίδιος ο πατέρας της. Υπενθυμίζεται ότι, η Μαρί Λεπέν σε παλαιότερη συνέντευξή της στην Αθήνα είχε αναφέρει ότι “δεν έχω σχέσεις με την Χρυσή Αυγή και ούτε θέλω να έχω”.

Σήμερα, για πρώτη φορά, ο Εθνικός Συναγερμός έχει προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δύο ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, με διαφορά 1-3% έναντι του LREM. Συγκεκριμένα, 22,5% για το RN και 21,5% για το LREM, βάσει της έρευνας του Ifop που δημοσιεύτηκε εχθές, 24% για το RN και 21% για το LREM βάσει της δημοσκόπησης του OpinionWay, που επίσης δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.Άλλα ινστιτούτα (BVA, Harris interactive) καταδεικνύουν ότι το κόμμα του Μακρόν βρίσκεται  μεν στην κορυφή αλλά με απειροελάχιστη διαφορά  από το RN της Λεπέν.

Μια νίκη του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, στις επερχόμενες ευρωεκλογές της 26ης Μαίου  έναντι του του κόμματος του Γάλλου  προέδρου, θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας αλλά και της ολόκληρης Ευρώπης.

«Για τους ψηφοφόρους το διακύβευμα είναι σαφές κι αυτό είναι να νικήσουμε τον Μακρόν» είχε δηλώσει η Μαρίν Λεπέν στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, στα μέσα Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, το προεδρικό En Marche στοχοθετεί ο Φρανσουά Ξαβίε Μπελαμί, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων, που πιστώνονται με ποσοστό 14-15%, επιδιώκοντας να πάρει με το μέρος του τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς και τους συνταξιούχους.

Από την άλλη, ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν απευθύνει έκκληση στους σχεδόν 20% ψηφοφόρους του 2017 να μην «επιτρέψουν την πτώση» του ψηφοδελτίου της Ανυπότακτης Γαλλίας (La France Insoumise), που έχει μείνει στάσιμο στο 8% στις δημοσκοπήσεις.

Από την πλευρά του, ο Μαρκ Φεσνό, ο υπουργός Σχέσεων με το Κοινοβούλιο, σχετικοποίησε σήμερα τις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στο RN έναντι του LREM, υποστηρίζοντας ότι «οι Γάλλοι δεν βρίσκονται ακόμη μέσα σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία».

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.