Η αλματώδης  άνοδος των ευρωσκεπτικιστών και αντι – ΕΕ κομμάτων στις ευρωεκλογές έχει προκαλέσει σεισμό στην Ευρώπη της Γερμανίας, η οποία ύστερα από τα χθεσινά αποτελέσματα δεν μπορεί να είναι όπως ήταν μέχρι σήμερα. Στις τρεις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης μετά την Γερμανία, στην Γαλλία, Μ.Βρετανία και Ιταλία νίκησαν ή και θριάμβευσαν οι αντίπαλοι της ΕΕ.

Το ίδιο έγινε και σε πολλές άλλες χώρες με κορυφαίες την Πολωνία, την Αυστρία, την Εσθονία, την Φιλανδία, την Τσεχία, την Ολλανδία και κυρίως την Ουγγαρία του Όρμπαν ο οποίος ξεπέρασε κατά πολύ το 50% των ψήφων, αναδεικνύοντας πόσο φαιδρά είναι τα επιχειρήματα των συστημικών ΜΜΕ που τον κατηγορούν ως ακροδεξιό. Γιατί αν είναι ακροδεξιά η πλειοψηφία ενός ολόκληρου λαού, τότε κάτι δεν πάει καλά με τον ορισμό της λέξης. Και όπως ανέφερε πρόσφατα ο Ματέο Σαλβίνι, ακροδεξιοί είναι αυτοί που ηγούνται της ΕΕ σήμερα.

Σε γενικές γραμμές, οι χθεσινές ευρωεκλογές σηματοδοτούν την αρχή του τέλους της Γερμανικής Ευρώπης που τόσα δεινά έχει φέρει στους λαούς της γηραιάς Ηπείρου και ειδικότερα στην Ελλάδα.  Οι δύο κυρίαρχες ομάδες που με σιδηρά πυγμή κυβερνούσαν την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (αυτοαποκαλούμενη κεντροδεξιά) και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (αυτοαποκαλούμενη κεντροαριστερά) και επέβαλλαν τις θελήσεις του Βερολίνου, δεν διαθέτουν πλέον την πλειοψηφία στο σώμα των 751 εδρών.Μαζί, οι δύο ομάδες αναμένεται να συγκεντρώσουν λιγότερες από 310 έδρες στην επόμενη ευρωβουλή, από 401 στην απερχόμενη, δηλαδή πολύ λιγότερες από τις 376 που απαιτούνται ώστε να επικυρωθεί ο διορισμός του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ άλλων.

Ύστερα από τα αποτελέσματα αυτά που σηματοδοτούν ένα γενικότερο κύμα ανατροπής της που αναμένεται να γιγαντωθεί στο μέλλον, ύστερα από την παταγώδη αποτυχία της ΕΕ και την αντιπαλότητα που επιδεικνύει η σημερινή ηγεσία του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ απέναντι στην Ευρώπη της Γερμανίας, η επιλογή των πέντε κορυφαίων αξιωματούχων που θα αναλάβουν τα υψηλά αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε σημαντικά πολύ-πολύ πιο πιο δύσκολη.

Η περίπλοκη κοινοβουλευτική αριθμητική θα είναι ανάμεσα στα προβλήματα που θα τεθούν στο τραπέζι, όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών θα συναντηθούν αύριο Τρίτη στις Βρυξέλλες, για να εξετάσουν πρωτίστως ποιοι θα οριστούν επικεφαλής της επόμενης Κομισιόν, του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και της ευρωπαϊκής διπλωματίας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.Το να διαμορφωθεί νέα κεντρώα συμμαχία συνεχίζει να είναι πιθανό όταν το νέο ΕΛΚ θα συγκροτηθεί σε σώμα τη 2α Ιουλίου, αλλά κι αυτό θα είναι δυσκολότερο καθώς θα πρέπει να βρεθούν περισσότεροι εταίροι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ίδιο.

Το ΕΛΚ επιμένει ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του, πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. Οι Σοσιαλιστές όμως απορρίπτουν το ενδεχόμενο να τον υποστηρίξουν και προτείνουν στους Ευρωπαίους ηγέτες τον δικό τους υποψήφιο, τον Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς.Εάν το κοινοβούλιο δεν ταχθεί υπέρ ενός υποψηφίου κατά πλειοψηφία, η θέση του έναντι των ηγετών θα αποδυναμωθεί.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ορίσει τον υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ήδη πολλοί από τους ηγέτες έχουν αφήσει να γίνει σαφές ότι δεν θα προκρίνουν το πρόσωπο που θα προτείνει το ΕΚ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν περιμένει πάντως να υπάρξει ομοφωνία στη σύνοδο της 28ης Μαΐου για κάποιον υποψήφιο, αλλά να του δοθεί εντολή να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις — που ευελπιστεί ότι θα έχει ολοκληρώσει μέσα στον Ιούνιο, για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει έστω προσωρινή παράλυση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.