Friday, November 22, 2019
Home απόψεις Το απόρρητο ευρωπαϊκό σχέδιο για το Grexit και …τρίχες κατσαρές

Το απόρρητο ευρωπαϊκό σχέδιο για το Grexit και …τρίχες κατσαρές

339
0

 

Σε ένα «μυστικό σχέδιο της ΕΕ» σε περίπτωση ενός καταστροφικού Grexit αναφέρεται σε του άρθρο του το Bloomberg. Το άρθρο, με αφορμή το νέο βιβλίο «The Last Bluff» («Η τελευταία μπλόφα») των Βικτώριας Δενδρινού και Ελένης Βαρβιτσιώτη, κάνει λόγο για επίσημες προετοιμασίες για το ενδεχόμενο της καταστροφικής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το υποτιθέμενο σενάριο που περιγράφεται στο βιβλίο, με το Grexit θα ακολουθούσε έκδοση της νέας δραχμής με μεγάλη υποτίμησή της έναντι του ευρώ. Αυτό θα εκτόξευε στα ύψη την αξία του χρέους σε δραχμές, καθώς η Ελλάδα θα εξακολουθούσε να χρωστάει ευρώ. Μια υποτίμηση του νομίσματος κατά 50%,  θα αύξανε το χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, από 180% σε 360%, κάτι που θα σήμαινε ότι θα χρειαζόταν νέα αναδιάρθρωση του χρέους.

Το σενάριο αναφέρεται προφανώς σε μια άναρχη και όχι συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σε περίπτωση που οι τρελές διαπραγματεύσεις Τσίπρα -Βαρουφάκη οδηγούσαν σε μια τέτοια λύση και από τη μεριά της ΕΕ υπήρχε διάθεση στυγνής τιμωρίας της Ελλάδας, προς παραδειγματισμό και των άλλων χωρών.

Το σενάριο παραβλέπει ότι, την ίδια εποχή υπήρχε το σχέδιο Σόϊμπλε ο οποίος πρότεινε στην Ελλάδα την προσωρινή έξοδό της από το ευρώ, με επιχορήγηση 50 δις, στήριξη της δραχμής ύστερα από υποτίμησή της κατά 20% που θα καθιστούσε ανταγωνιστική την Ελληνική οικονομία και διαπραγμάτευση για μερικό κούρεμα και αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Σόϊμπλε που πρότεινε το σχέδιο γιατί αυτό εξυπηρετούσε τη χώρα του, όπως έχουμε  επανειλημμένα αναλύσει,έκανε λόγο  ότι θα συζητούσε επίσης και θέμα πολεμικών αποζημιώσεων για την Ελλάδα.

Ο λόγος που δεν υιοθετήθηκε το σχέδιο είναι ότι η τότε κυβέρνηση Ομπάμα των ΗΠΑ δεν το επέτρεψε γιατί δεν επιθυμούσε την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Τα πράγματα όμως από τότε άλλαξαν. Ο σημερινός επικεφαλής του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Τράμπ προωθεί ολομέτωπη ρήξη με το Βερολίνο και την Ευρώπη της Γερμανίας με διάφορους τρόπους, με δηλώσεις του και κυρίως με πρακτικές, όπως η επιβολή φραγμών σε εισαγωγές από την Ευρώπη, μεγάλα πρόστιμα σε γερμανικές επιχειρήσεις κλπ. Η πολεμική  αυτή, προφανώς θα ενταθεί σε ακραία όρια, μετά την πολύ πιθανή επανεκλογή του στις εκλογές στις ΗΠΑ το 2020.

Ο ίδιος έχει  ταχθεί αναφανθόν υπέρ του σκληρού Brexit και έχει δηλώσει δύο φορές πριν και μετά τη νίκη του στις εκλογές, ότι “η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ και τα χρέη της να τα πληρώσει η Γερμανία”. Και συμπλήρωσε. “Αλλιώς θα τα πληρώσει η Ρωσία”, υπονοώντας ότι, στο παιχνίδι θα έμπαινε και η Ρωσία διεκδικώντας να πάρει την Ελλάδα με το μέρος της. Αυτό φυσικά είναι το τελευταίο που θα επέτρεπαν οι ΗΠΑ, με δεδομένη την απομάκρυνση της Τουρκίας του Ερντογκάν από τη σφαίρα επιρροής τους.

Παραθέτουμε από την συστημική Καθημερινή το σχετικό κείμενο από το επίμαχο βιβλίο χωρίς άλλα σχόλια για όσους έχουν την υπομονή να υποστούν άλλο ένα τρομολαγνικό ψέκασμα για τις δήθεν καταστροφικές επιπτώσεις που θα είχε ένα  Grexit. Ο Αλμπέρτο Μπαγκνάι, σπουδαίος Ιταλός οικονομολόγος, κορυφαίο στέλεχος της Λέγκας και σύμβουλος του Σαλβίνι, στο ερώτημα «τι θα συμβεί το επόμενο πρωί της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ;» απαντάει απλά :  «θα φτιάξουμε καφέ», και χαρακτηρίζει το κοινό νόμισμα «μη βιώσιμο». Είναι προφανώς ποιο κομψή απάντηση από το δικό μας σχόλιο για…”τρίχες κατσαρές”.

ΟΔΟΣ ΔΡΑΧΜΗΣ 

Σε ένα «μυστικό σχέδιο της ΕΕ» σε περίπτωση ενός καταστροφικού Grexit αναφέρεται σε σημερινό του άρθρο το Bloomberg. Το άρθρο, με αφορμή το νέο βιβλίο «The Last Bluff» («Η τελευταία μπλόφα») των Βικτώριας Δενδρινού και Ελένης Βαρβιτσιώτη κάνει λόγο για επίσημες προετοιμασίες για το ενδεχόμενο της καταστροφικής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βασισμένο σε 230 ώρες συνεντεύξεων «off the record» και σε απόρρητα και μη έγγραφα, η Ελένη Βαρβιτσιώτη, ανταποκρίτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες και η Βικτώρια Δενδρινού που εργάζεται για το πρακτορείο Bloomberg στις Βρυξέλλες αποκαλύπτουν στο βιβλίο τους ένα μυστικό σχέδιο της Κομισιόν για τις καταστροφικές επιπτώσεις ενός Grexit με την κωδική ονομασία «Η προσχώρηση της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μικρή ομάδα 10 οικονομολόγων και δικηγόρων της ΕΕ συγκεντρώθηκε στον 15ο όροφο του κτιρίου Charlemagne, το οικονομικό αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, και έσβησε το παλιό Σχέδιο Β σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις έπεφταν στο κενό και η Ελλάδα αθετούσε τη συμφωνία με τους δανειστές.

Μέσα στο σχέδιο υπήρχε και ένα κεφάλαιο με τίτλο «Managing Exit» το οποίο εξέταζε το αυστηρό κόστος ενός Grexit.Τότε, η Ελλάδα όφειλε 342 δισ. ευρώ (387 δισ. Δολάρια σε τρέχοντα δολάρια) στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και σε άλλες κυβερνήσεις και τράπεζες της ευρωζώνης.

Ένας πίνακας που υπολόγιζε λεπτομερώς την έκθεση κάθε χώρας της ζώνης του ευρώ, έδειχνε ότι στην περίπτωση της Ιταλίας το χρέος ήταν 63 δισ. ευρώ ή 4,1% του ΑΕΠ της, για τη Γερμανία, το ποσό ήταν πολύ μεγαλύτερο, ήτοι στα 92,8 δισ. ευρώ ή 3,4% του ΑΕΠ.Η Σλοβενία ​​είχε τη μεγαλύτερη έκθεση ως ποσοστό της οικονομίας της – στα 1,7 δισ. ευρώ, ή 6,7% του ΑΕΠ της.Το κλειδί για την ακολουθία από μια κυβερνητική αδυναμία πληρωμής σε ένα Grexit ήταν η πλήρης εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό Emergency Liquidity Assistance (ELA).

Η έξοδος από το ευρώ

«Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, το πρώτο πράγμα που θα συμβεί θα είναι το νέο νόμισμα να μην είναι αξιόπιστο» αναφέρει μια πηγή.«Κανείς δεν θα θέλει να κρατήσει αυτό το νόμισμα, έτσι σύντομα θα εισέλθει σε μια υποβάθμιση της υποτίμησης» συνεχίζει.

Αυτό σημαίνει ότι το νόμισμα θα έχανε την αξία του έναντι του ευρώ, μια πτώση που θα τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό και με τη σειρά του την περαιτέρω αδυναμία του νομίσματος, συμπληρώνει.
Αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες για το ελληνικό χρέος, καθώς θα ήταν ακόμη εκφρασμένο σε ευρώ. Μια πιθανή άμεση υποτίμηση κατά 50% έναντι του ευρώ θα ενισχύσει άμεσα το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος τον Ιούνιο του 2015 ανερχόταν στο 180%.

Το Σχέδιο Β υπέθετε ότι, μόλις η Ελλάδα αθετήσει μια πληρωμή σε έναν πιστωτή όπως η ΕΚΤ, θα ήταν αδύνατο για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως επαρκή εγγύηση.Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει γρήγορα μια σειρά γεγονότων με τα οποία οι τράπεζες θα γίνονταν σχεδόν αμέσως αφερέγγυες και θα κατέρρεαν.Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό θα ήταν να βρεθεί η ρευστότητα αλλού.
Όμως, εντός της ζώνης του ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν τις ίδιες επιλογές όπως σε ένα ανεξάρτητο νομισματικό σύστημα.

Θα έμειναν χωρίς ρευστότητα, διότι αυτό θα μπορούσε να προέλθει μόνο από το σύστημα του ευρώ – το οποίο από το σημείο εκείνο θα είχε κλείσει.Αυτό σήμαινε ότι η χώρα θα έμενε μόνο με μια επιλογή για να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών της.Η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να παράσχει ρευστότητα σε νέο νόμισμα – ουσιαστικά να βγει από τη ζώνη του ευρώ.Αυτό δεν θα απαιτούσε εκτύπωση νέων χρημάτων αμέσως.Το πρακτικό μέρος θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μέσα σε λίγες ώρες, απαιτώντας απλώς από την κεντρική τράπεζα να αλλάξει τα συστήματα τεχνολογίας της πληροφορίας, ώστε να μετατρέψει τα ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς στο νέο της νόμισμα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως το νόμισμα θα έχανε την αξία του έναντι του ευρώ, μια πτώση που θα τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό και με τη σειρά του την περαιτέρω αδυναμία του νομίσματος.Αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες για το ελληνικό χρέος, καθώς θα ήταν ακόμη εκφρασμένο σε ευρώ.Μια πιθανή άμεση υποτίμηση κατά 50% έναντι του ευρώ θα ενίσχυε άμεσα το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος τον Ιούνιο του 2015 ανερχόταν στο 180%.

Ο λόγος θα διπλασιαζόταν αμέσως στο 360% και πολύ σύντομα στο 500%, δεδομένων των επιπτώσεων στην οικονομία.Αυτό σήμαινε ότι θα ήταν απαραίτητη μια «πολύ σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους», ανέφερε το σχέδιο.Το παράδοξο ήταν ότι το μόνο σίγουρο πράγμα για ένα Grexit θα ήταν ότι η χώρα θα χρειαζόταν αμέσως ένα άλλο σχέδιο διάσωσης.
Ήταν σχεδόν παράλογο, περνώντας από όλα αυτά τα προβλήματα για να αποφύγει μια διάσωση, μόνο για να εισέλθει σε μια κατάσταση όπου θα χρειαζόταν ένα άλλο σχέδιο. Αυτή είναι η ειρωνεία του όλου πράγματος», ανέφερε ένας άλλος από τους εμπλεκόμενους αξιωματούχους.

«Θα υπήρχε ένα bailout.Ίσως όχι αμέσως, επειδή η κυβέρνηση θα έλεγε όχι, αλλά πολύ σύντομα η πραγματικότητα θα τους είχε αναγκάσει.Θα ήταν ο μόνος τρόπος για τη σταθεροποίηση του νομίσματος και για τον έλεγχο του πληθωρισμού».Ενώ η ηλεκτρονική μετάβαση σε νέο νόμισμα θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε λίγες ώρες, η μετατροπή σε ένα νέο φυσικό νόμισμα θα ήταν πολύ πιο περίπλοκη.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com