Η κυβέρνηση της ΠΦΑ παραδίδει την ΔΕΗ στους “Εταίρους”στις “Εταίρες” και στους δανειστές. Σερνάμενη στα τέσσερα δεσμεύτηκε να μειωθεί διοικητικά το ποσοστό της ΔΕΗ στην αγορά των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας από 89% περίπου που είναι σήμερα, στο 49% το 2019!!! Κι αυτό για να υπάρξει υποτίθεται ανταγωνισμός!

Ως μαγική μέθοδος γι΄ αυτήν την μείωση επιλέχτηκαν οι δημοπρασίες από τη ΔΕΗ της φτηνής ηλεκτρικής της παραγωγής (νερά και λιγνίτης) προς ιδιωτικές εταιρείες πώλησης ρεύματος, οι περίφημες ΝΟΜΕ. Με αυτές τις δημοπρασίες, όμως, οι οποίες ξεκίνησαν πρόσφατα, η ΔΕΗ πουλούσε τελικά το ρεύμα κάτω του κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα να εγγράφει μεγάλες ζημιές, όπως έχει καταγγείλει και η Διοίκηση της.

Αποτέλεσμα αυτές οι δημοπρασίες να καθυστερούν.Οι θεσμοί πιέζουν, τώρα, στις σχετικές συζητήσεις στο Hilton, το νέο κέντρο εξουσίας στην χώρα, οι δημοπρασίες από τη ΔΕΗ να ξαναρχίσουν και να πυκνώσουν ώστε η ΔΕΗ να μειώσει τελικά τα μερίδια της στην αγορά.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που οι νέες νόρμες δημοπρασιών δεν αποδώσουν ή ακόμα ούτως ή άλλως, η ΔΕΗ να προβεί άμεσα σε απευθείας πώληση σε ιδιώτες υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων, πράγμα που όπως φαίνεται θα είναι και η κατάληξη των ”διαπραγματεύσεων” του Hilton.

Υπουργείο (Σταθάκης) και ΔΕΗ (Παναγιωτάκης) αντιπαραθέτουν στις προτάσεις των ”θεσμών” δύο σχέδια, πάρε το ένα και χτύπα το άλλο.Το σχέδιο Σταθάκη είναι η άμεση κλιμάκωση των δημοπρασιών και η επανεξέταση των αποτελεσμάτων τους προς το τέλος του χρόνου, ώστε να κριθούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Το σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει τη σύσταση θυγατρικών της ΔΕΗ, με συμφωνημένα με τους ιδιώτες πακέτα πελατών, οι οποίες θα πωληθούν σε ιδιωτικές εταιρείες.Το Hilton έχει μετατραπεί σε μεγάλο μαγειρείο με μενού την ΔΕΗ και με θέμα την επιλογή των μεθόδων της εκτέλεσης της.

Έτσι και αλλιώς, πάντως, το 34% της ΔΕΗ έχει μεταφερθεί στο μέγα Ταμείο αξιοποίησης (ιδιωτικοποίησης) της δημόσιας περιουσίας με στόχο την άμεση πώληση του 17%, πώληση που θα παραδώσει σε ξένο ”στρατηγικό επενδυτή” ό,τι έχει απομείνει από την ήδη καταρρέουσα και υπό διάλυση ΔΕΗ.

Η τραγωδία είναι ότι αντί να έχουν ξεσηκωθεί και οι πέτρες απέναντι σε αυτόν τον ενεργειακό εξανδραποδισμό της χώρας, βασιλεύει ο “καναπές”. Λίγοι μπορούν να αντιληφθούν ότι σε λίγο το ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα θα είναι είδος εξαιρετικής πολυτέλειας.Το ερώτημα είναι: Υπάρχει ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τι κάνει; Τι κάνουν τα ιστορικά σωματεία της ΔΕΗ; Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες και οι αντιδράσεις τους;

Επισημάινεται ότι, σχεδόν παντού στην Ευρώπη η ηλεκτρική ενέργεια, άμεσα ή έμμεσα βρίσκεται στα χέρια του δημοσίου. Στην Ελλάδα του ευρωκατοχικού καθεστώτος η ενέργεια γενικώς και ειδικότερα η ηλεκτρική ενέργεια περνά μεσα από την ΠΦΑ στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων και κατά προτίμηση των πολυεθνικών της ενέργειας που έχουν την έδρα τους οι δανειστές βασανιστές της χώρας.