Οι Μενουμε-Ευρωπαιάκηδες θα πρέπει να έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους τώρα που η Τουρκία έχει εισβάλλει κανονικότητα σε Κυπριακό θαλάσσιο χώρο και η ΕΕ “ποιεί την νήσσαν” εκδίδοντας απλώς φραστικές αποδοκιμασίες και απειλές για κυρώσεις στο μέλλον. Έχουμε μάθει πλέον που τις γράφει τις φραστικές καταδίκες η Τουρκία. Στα παλαιά της υποδήματα. Η χώρα τρομοκράτης της Ανατολικής Μεσογείου καταλαβαίνει μόνο από πράξεις. Και  δεν είδαμε κανένα πλοίο ή αεροπλάνο της “οικογένειάς” μας της Ευρώπης να έρχεται κατά εδώ μεριά. Η  αλληλεγγύη  των Ευρωπαίων εξαντλείται προφανώς στο πεδίο της αφαίμαξης και της υποδούλωσης της χώρας μας και τίποτα παραπάνω.

Σε μια απλώς φραστική αποδοκιμασία της Τουρκίας για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και την προαναγγελία ανώδυνων κυρώσεων (στο μέλλον) περιορίστηκε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι αυτού του είδους οι φραστικές αποδοκιμασίες όταν η άλλη πλευρά καταπατά ωμά στην πράξη κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου μοιάζουν ως ασπιρίνες απέναντι σε βαριά ασθένεια που έχει οδηγήσει τον παθόντα σε απόσταση αναπνοής από το τέλος.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων Ε.Ε – Τουρκίας και καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση (!), σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει ότι η Ε.Ε θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή ΥπηρεσίαΕξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση.Επί της ουσίας η Ε.Ε χρησιμοποιεί μεν αυστηρή γλώσσα αλλά δεν υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή στο πώς θα υπάρξουν κυρώσεις σε μια χώρα που «εισέβαλε» στο θαλάσσιο χώρο μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ε.Ε, τονίζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεωντης Ένωσης. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν παγώσει και δεν μπορούν να ανοίξουν ή να κλείσουν άλλα κεφάλαια και δεν προβλέπεται περαιτέρω δουλειά για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε-Τουρκίας.

«Αναμένουμε από την Τουρκία να δεσμευτεί απόλυτα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική επίλυση των διαφορών», τονίζει η ανακοίνωση και υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματα, μεταξύ των οποίων της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδίκαζε ισχυρά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.«Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας», προειδοποιεί το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ακόμη, καλεί την Τουρκία «να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Δημοκρατία της Κύπρου και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των χωρών- μελών της Ε.Ε σε θαλάσσιο και εναέριο χώρο, όπως και τα κυριαρχικά δικαιώματά τους, ανάμεσά τους το δικαίωμα για έρευνες και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, σε συνάρτηση με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».
Βεβαίως, από την πλευρά της η Τουρκία δεν δείχνει να ενδιαφέρεται στην παρούσα φάση για το αν θα παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Μόνο οικονομικές κυρώσεις θα «πονούσαν» την Άγκυρα, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να επιβληθεί αφενός γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επενδύσεις τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ στην Τουρκία κι αφετέρου γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν κρατά το κλειδί της πύλης του μεταναστευτικού.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.