Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν τριών ετών υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν για την Ευρωζώνη, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τη Γερμανία και Ιταλία, πρώτη και τρίτη μεγαλύτερη δύναμη της νομισματικής ένωσης.Ο δείκτης της Κομισιόν υποχώρησε από τις 105,2 μονάδες τον Μάιο στις 103,3 μονάδες τον Ιούνιο, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2016. Αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη πτώση στις 104,6 μονάδες. Ήταν ο πέμπτος μήνας πτώσης στο τελευταίο εξάμηνο, γεγονός που εκπέμπει σήμα κινδύνου για τις προοπτικές των 19 οικονομιών του ευρώ. Ο επιμέρους δείκτης του κλίματος στη βιομηχανία συρρικνώθηκε 2,7 μονάδες, στη μεγαλύτερη πτώση εδώ και οχτώ χρόνια.

Στην τελευταία έκθεσή της για την παγκόσμια οικονομία η Citi βλέπει ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 1,1% φέτος για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Η γερμανική και η ιταλική οικονομία φαίνεται να παλεύουν με τη στασιμότητα ή ακόμη και την ύφεση. Ο γερμανικός δείκτης οικονομικού κλίματος έκανε βουτιά 2,9 μονάδων και ο ιταλικός υποχώρησε 1,5 μονάδα. Μικρότερη πτώση παρουσίασαν οι δείκτες σε  Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία.

Aξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα είχαμε ελαφρά ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος, με τον δείκτη της Κομισιόν να σκαρφαλώνει στις 101 από 100,8 μονάδες.

naftemporiki.gr 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.