Nikos Kelesis

Η πρόκληση της Ιταλίας εναντίον του γαλλο-γερμανικού άξονα είναι πλέον μια πραγματικότητα . Αυτό το δίπολο που ελέγχει (ή θέλει να ελέγξει) την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον ένας αδύναμος κρίκος καθώς και οι ηγέτες που το εκπροσωπούν. Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να κλονίσει αυτη την συμμαχία που στηρίζεται στη Συνθήκη του Άαχεν, κάνοντας επαφές με τον Donald Trump απο την μια, και από την άλλη πλευρά με την ομάδα του Visegrad.

Η κατηγορία του Giuseppe Conte στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ηταν συνολική: “Αγαπητοί συνάδελφοι, απευθύνω σε σας μια ειλικρινή έκκληση, διαπράττετε ένα σφάλμα. Αν επιμείνετε σε αυτό το πακέτο, χωρίς να λάβετε υπόψη τα αιτήματά μας, δεν σας ζήτω να σεβαστείτε εμένα προσωπικά, τον Giuseppe Conte, αλλά τα εκατομμύρια των πολιτών που εκπροσωπώ. Και πάνω απ ‘όλα, η έλλειψη σεβασμού για όλα τα αλλά εκατομμύρια των πολιτών άλλων ευρωπαϊκών χωρών που δεν αποτελούν μέρος αυτής της συμφωνίας αυτή τη στιγμή.

Με αυτά τα λόγια, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης εξέφρασε την αντίθεσή του στις υποψηφιότητες που επέλεξε ο γαλλο-γερμανικός άξονας, και συγκεκριμένα εκείνη του Frans Tiemmermans, που επιβλήθηκε χωρίς σεβασμό των δημοκρατικών αρχών αλλά στηριζόταν μόνο στη λογική των σχέσεων εξουσίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το αποδεχθεί και η Angela Merkel: «Δεν μπορούσαμε να ψηφίσουμε με την Ιταλία ενάντια» είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα. Όχι τόσο η παράδοση της Γερμανίας όσο και το γεγονός ότι αυτή τη φορά η Ιταλία έκανε έναν τοιχο εναντίον των διορισμών που επέλεξαν εκείνοι που δεν κέρδισαν αυτές τις εκλογές.

Η υπόθεση των υποψηφιοτήτων της ΕΕ είναι μια ειδική περίπτωση, αλλά σημαντική. Η Ιταλία ζήτησε να γίνει σεβαστή η λαϊκή βούληση είναι αδύνατο να εγκριθούν οι διορισμοί που αποφασίστηκαν κατω απο το τραπέζι. Ο Εμμανουήλ Μακρόν και η Μέρκελ (μαζί με τον σύμμαχό τους Pedro Sanchez και άλλους ευρωπαίους ηγέτες) θέλησαν να μοιράσουν καρέκλες που να εξυπηρετούν απόλυτα τον γαλλο-γερμανικό άξονα, και όλοι οι άλλοι να πάρουνε τα ψίχουλα. Ο Conte κατέστησε σαφές ότι αυτή τη φορά η Ρώμη δεν θα «εξαπατηθεί» από τις υποσχέσεις του Παρισιού και του Βερολίνου. Εχοντας τελευταία και την αμερικανική υποστήριξη και τη δύναμη των ευρωσκεπτικιστικών ομάδων στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η σύγκρουση ομως με τη Γαλλία και τη Γερμανία είναι βαθιά και όλο και εδραιώνεται περισσότερο. Πριν από το ζήτημα των υποψηφιοτήτων ,μια άλλη υπόθεση μεταξύ της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ήταν η περίπτωση της Sea-Watch 3, ενώ η Carola Rackete (γερμανικής ιδιοκτησιας)το πλοίο που αμφισβήτησε τις ιταλικές αρχές. Η ιταλική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα παρά να ζητήσει την τήρηση του νόμου του κράτους. Αλλά η ΜΚΟ προτίμησε να παραβιάσει τους κανόνες.

Ο Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας, Frank-Walter Steinmeier, στράφηκε προς την Ιταλία λέγοντας ότι “αυτοί που σώζουν ζωές δεν μπορούν να θεωρηθούν εγκληματίες”, και υπενθύμισε ότι “η Ιταλία είναι ιδρυτικό κράτος της «ΕΕ, οπότε θα περίμενε κανείς μια περίπτωση όπως αυτή να αντιμετωπίζεται διαφορετικά». Λόγοι που βρήκαν τη σκληρή αντίδραση των Matteo Salvini και Conte, τόσο πολύ ώστε ο δεύτερος είπε: «Αν η καγκελάριος με ρωτήσει για το Sea Watch, μπορεί να είναι μια ευκαιρία να ρωτήσω σε ποιο σημείο είναι η εκτέλεση της ποινής των δύο διευθυντών της Thyssen που καταδικάστηκαν στην Ιταλία με τακτική δίκη που ολοκληρώθηκε σε όλα τα επίπεδα κρίσης ».

Από την άλλη πλευρά, αν ο αγώνας με τη Γερμανία είναι σκληρός, ο αγώνας με τη Γαλλία δεν είναι μικρότερος . Ο Macron δήλωσε σήμερα ότι το αδιέξοδο των διορισμών έδωσε μια πολύ άσχημη εικόνα της Ευρώπης. Αλλά το Παρίσι έδωσε συχνά κακή εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διάφορους τομείς. Το έκανε αυτό, εμποδίζοντας συνομιλίες με την Ιταλία μεταξύ των γίγαντων της ιταλικής και της υπερπόντιας βιομηχανίας. Ήταν ο Macron που έπληξε τα ιταλικά συμφέροντα στη Λιβύη όπως επίσης και οι προκάτοχοί του που έπληξαν την ιδέα της Ευρώπης, ευνοώντας το Παρίσι και το Βερολίνο έναντι της υπόλοιπης ΕΕ. Τώρα είναι αδύνατο να δεχτούμε μαθήματα. Η Ιταλία αποφάσισε να κανει την αντεπίθεση της.Η ΕΛΛΑΔΑ άραγε με ποιανού μέρος ήταν σε αυτη την σύνοδο ;;;

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.