Monday, October 21, 2019
Home απόψεις Η Ελλάδα θύμα του οικονομικού πολέμου ΗΠΑ- ΕΕ. Δασμοί της τάξης του...

Η Ελλάδα θύμα του οικονομικού πολέμου ΗΠΑ- ΕΕ. Δασμοί της τάξης του 100% από τις ΗΠΑ σε εισαγωγές Ελληνικών προϊόντων

411
0

 

Ο εμπορικός και νομισματικός πόλεμος που μαίνεται ανάμεσα στις ΗΠΑ την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει σοβαρές επιπτώσεις στις Ελληνικές εξαγωγές. Οι ΗΠΑ συγκρούονται με την ΕΕ, την Ευρώπη της Γερμανίας δηλ., αφού το Βερολίνο χρησιμοποιεί πλάγιες πρακτικές ενίσχυσης της γερμανικής βιομηχανίας, ώστε τα γερμανικά προϊόντα και ειδικότερα τα αυτοκίνητα,  να καθίστανται ιδιαίτερα ανταγωνιστικά και να έχουν κατακλύσει την αγορά της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.Σε μια κίνηση αντιπερασπισμού, η Ουάσιγκτον επιβάλλει σημαντικούς δασμούς σε προϊόντα από την ΕΕ, με συνέπεια να πληγούν βαρύτατα και Ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ όπως είναι το ελαιόλαδο που επιβαρύνεται με δασμούς της τάξης του 100% και να καθίσταται ασύμφορη η εξαγωγή τους.

Ο εμπορικός και οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την επιβολή δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% σε εισαγόμενο αλουμίνιο από την ΕΕ, τον Ιούνιο 2019 στις ΗΠΑ. Η ΕΕ αντίστοιχα επέβαλε δασμούς αξίας περίπου 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στον αμερικανικό χάλυβα, γεωργικών και άλλων προϊόντων, από μηχανές Harley Davidson έως χυμούς πορτοκαλιού. Στην ίδια γραμμή πλεύσης, στη βουλή της Γαλλίας ψηφίστηκαν  μέτρα για την μεμονωμένη επιβολή «ψηφιακού φόρου» έως και 5% επί του τζίρου γεγονός που πλήττει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ. Ο φόρος αυτός καλείται ως «GAFA tax» από τα αρχικά των Google, Apple, Facebook και Amazon. Ο πρόεδρος Τραμπ ξεκίνησε ήδη έρευνα για αντίμετρα, ενώ ευρύτατα στην Ουάσινγκτον συζητείται η επιβολή δασμών στο γαλλικό κρασί και το τυρί».

Για το θέμα αυτό, παραθέτουμε σχετικό ρεπορτάζ της Γεωργίας Αναγνωστοπούλου από τη Φωνή της Μεσσηνίας
ΟΔΟΣ ΔΡΑΧΜΗΣ.
Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, χαριστική είναι η βολή που ετοιμάζεται να καταφέρει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ, σε ολόκληρη την Ευρώπη, για να πλήξει 4 χώρες και συγκεκριμένα, εκείνες που άνοιξαν… πόλεμο απέναντι στην υπερδύναμη των ΗΠΑ, μπαίνοντας σφήνα στην αμερικανική Boeing που με την ανάπτυξη των Α380 και Α350 της Airbus, έχει χάσει σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς.

Ο πόλεμος… αέρος, θα μεταφερθεί στη γη, με τη χώρα μας να αντιμετωπίζει σύντομα σοβαρό πρόβλημα, αφού στον κατάλογο των προϊόντων που οι δασμοί θα φτάσουν το 100%, θα είναι και το λάδι και οι ελιές! «Δυστυχώς, ενώ δόθηκε χρόνος τον Απρίλιο προκειμένου να κατατεθούν ενστάσεις και αιτιάσεις επί ενός καταλόγου που είχε δημοσιοποιηθεί στο υπουργείο Εμπορίου της Αμερικής αναφορικά με τα προϊόντα στα οποία είχαν πρόθεση να βάλουν δασμούς, από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε κάποια αντίδραση», σημείωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος, ο οποίος μιλώντας στη «Φ», άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία δεν αντέδρασε έγκαιρα, τη στιγμή που υπεβλήθησαν και έγιναν περισσότερες από 600 προτάσεις και παρεμβάσεις από άλλες περιοχές του κόσμου, για μία σειρά προϊόντων.

«Αυτή τη στιγμή και με δεδομένο ότι αναμένουμε μέσα στον Αύγουστο την έκδοση απόφασης αναφορικά με αυτόν τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Αμερικής και κυρίως των τεσσάρων χωρών της Ευρώπης, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας, σχετικά με τις αεροβιομηχανίες τους, δεν έχει γίνει επίσημα κάτι, πλην μιας συνάντησης του νέου υπουργού Μάκη Βορίδη, με τον Αμερικανό πρέσβη στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Πάζιος, τονίζοντας πως ο αρμόδιος Διεθνής Οργανισμός Εμπορίου στον οποίο έχουν προσφύγει οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερική, θα προσδιοριστεί η ζημιά που έχει υποστεί η χώρα τους.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βοριδης αντέδρασε, ζητώντας από τον Τζέφρι Πάιατ τη μη επιβολή δασμών στα ελληνικά προϊόντα, προβάλλοντας ως… κίνητρο αναφορικά με τη χώρα μας, που όπως είπε, μπορεί να εξαιρεθεί, τις ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών. «Ο εμπορικός αυτός πόλεμος είναι ένας πόλεμος, ο οποίος δεν αφορά την Ελλάδα. Αντιθέτως από το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε γεωργικά προϊόντα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το ελαιόλαδο, οι βρώσιμες ελιές, οι κομπόστες φρούτων και τα κατεψυγμένα κεράσια θα πληγεί το εισόδημα μεγάλου αριθμού μικρών παραγωγών», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις δυο πλευρές να συζητούν και τη συνεργασία του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Rutgers με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για το πρόγραμμα «Νέα γεωργία, Νέα γενιά» το οποίο εκτελείται με δωρεά του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος».

Στη συνάντηση αυτή, στάθηκε μιλώντας στη «Φ» και ο Γιάννης Πάζιος, ο οποίος ύψωσε κραυγή αγωνίας και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αντιδράσουν. «Αναμένουμε τις αποφάσεις και τις εξελίξεις, αφού και για τη Μεσσηνία είναι ένα μείζον ζήτημα, δεδομένου ότι είμαστε ένας κατεξοχήν ελαιοπαραγωγικός νόμος, που το προϊόν του, σε μεγάλο ποσοστό εξάγεται και φυσικά και προς την Αμερική», είπε ο κ. Πάζιος, επισημαίνοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη η Περιφέρεια, οι Δήμοι, το Επιμελητήριο και οι ομογενείς μας, που όπως είπε, έχουν καθοριστικό ρόλο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και μπορούν μέσω παρεμβάσεών τους σε στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου να τονίσουν την αξία του ελαιολάδου και της ελιάς, να διεκδικήσουν την εξαίρεση των προϊόντων μας, από την επιβολή δασμών. «Υπάρχουν άριστες και άρρηκτες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και πιστεύω πως πρέπει να γίνουν τέτοιες κινήσεις το επόμενο διάστημα, αν και είναι πολύ δύσκολο γιατί δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε και από την ενιαία γραμμή Ευρωπαϊκής Ένωσης παρόλο που σαν χώρα δεν εμπλεκόμαστε», τόνισε ο Γιάννης Πάζιος, επισημαίνοντας πως το ελαιόλαδο και οι ελιές από Ελλάδα που αυτή τη στιγμή εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αγγίζουν τα 90 και πλέον εκατ. δολάρια ετησίως! «Άρα, αν αντιληφθούμε ότι η πρόθεση του Προέδρου Τραμ είναι να επιβάλει δασμούς στο 100%, αντιλαμβανόμαστε που εκτοξεύεται το κόστος των εμπορευμάτων και πόσο εφιαλτικό, είναι το σενάριο που δημιουργείται για την πρόσβαση αυτών των προϊόντων, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ως εκ τούτου, αυτό που προέχει είναι να υπάρξει μία συντονισμένη αντίδραση πέρα από την επίσημη θεσμική της χώρας σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, παρατηρώντας πως σε αυτόν τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει, οι επιπτώσεις, δυστυχώς θα είναι μεγάλες, αν δεν αλλάξει κάτι! «Η αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είναι μια πολύ δύσκολη αγορά και αυτό, είναι κάτι που σε πολλούς εξαγωγείς θα εμποδίσει αυτήν πρόσβαση, με τον αντίκτυπο μεγάλο και στους αγρότες αφού και εκείνοι κέρδιζαν.

Είναι λοιπόν ένα μείζον ζήτημα που πρέπει να αναδειχθεί και να υπάρξουν συντονισμένες αντιδράσεις από τους Δήμους, την Περιφέρεια, τα Επιμελητήρια και τους φορείς, εκ των οποίων αντέδρασε μόνο, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (Σε.Βι.Τ.Ελ.), που είχε μια σχετική επαφή τον προηγούμενο Απρίλιο», ανέφερε ο κ. Πάζιος, καυτηριάζοντας το γεγονός πως κανένας άλλος, δεν αντέδρασε. «Όταν σκοπεύει να δασμολογήσει στο 100% της αξίας, το προϊόν που είναι το βασικότερο της Μεσσηνίας, αντιλαμβάνεστε τι θα ακολουθήσει, αφού όταν έχουμε ένα container αξίας 60 ή 70 χιλ. δολαρίων, αυτό θα εκτοξευτεί στις 140 χιλ., με αποτέλεσμα να γίνει πάρα πολύ δύσκολο για τον εξαγωγέα και τον τυποποιητή. Πρέπει να περισώσουμε αυτά τα 100 εκατ. δολάρια περίπου που έχουμε όφελος ως χώρα», δήλωσε ο Γιάννης Πάζιος, ενώ ξεχωριστή σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και η προσέγγιση του διευθύνοντος συμβούλου της  EUCAT SA Κωνσταντίνου Πεϊμανίδη, ο οποίος είναι καλός γνώστης του θέματος και έχει μεγάλη εμπειρία και μέσω της Αγροτικής Βιομηχανίας  Μεσσηνίας (ΑΓΡΟΒΙΜ)

ΠΕΪΜΑΝΙΔΗΣ:  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΔΑΣΜΟΙ

PEIMANIDHS«Οι επικείμενοι αυτοί δασμοί αναμένεται να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, ειδικότερα σε μια περίοδο υπέρ-δεκαετούς οικονομικής, βιομηχανικής και κοινωνικής κρίσης και επομένως επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν με μεγάλη σοβαρότητα και στα πλαίσια της εξωτερικής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του US International Trade Commission, η αξία των εισαγόμενων ελληνικών ελαιολάδων και ελιών στις ΗΠΑ είναι της τάξης των 90 εκατ. δολαρίων σε ετήσια βάση», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάλυσή του στο ypaithros.gr ο Κώστας Πεϊμανίδης. Ο κ. Πεϊμανίδης, αναλύει το… χρονικό του εμπορικού αυτού πολέμου, που βάζει τη χώρα μας στο μάτι του κυκλώνα για τα συμφέροντα τρίτων, τονίζοντας πως το πρόβλημα ξεκίνησε στα τέλη περίπου του 2004 όταν οι ΗΠΑ προσέφυγαν στον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου (WTO) κατά των Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Αγγλίας (τώρα μέλη της ΕΕ) για ενίσχυση της αεροναυπηγικής τους βιομηχανίας σε κατάχρηση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών, σημειώνοντας πως στην αιτία του προβλήματος, ουδεμία ανάμειξη ή όφελος, έχει η χώρα μας. Αφού αναλύει τα του 15ετούς… πολέμου, στέκεται στο καθεστώς της αστάθειας, τους κινδύνους και φυσικά, τον έντονο προβληματισμό.

Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

«Η αστάθεια που δημιουργεί η προβληματική και αβέβαιη κατάσταση οδηγεί τους Αμερικανούς εισαγωγείς και τις ελληνικές εταιρείες που εξάγουν τυποποιημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, να «βάλουν containers στη θάλασσα» με προορισμό τις ΗΠΑ, ώστε να «γλιτώσουν» το πρώτο κύμα εν δυνάμει δασμών, εφόσον η επιβολή δασμών δεν αφορά προϊόντα που είναι εν πλω. Με την επιβολή δασμών 100% επί της αξίας των εμπορευμάτων, ένα container τυποποιημένου ελαιολάδου αξίας 80.000 δολαρίων θα δασμολογηθεί με επιπλέον 80.000 δολάρια κατά την εισαγωγή του στις ΗΠΑ, αυξάνοντας το συνολικό κόστος εμπορεύματος σε 160.000 δολάρια! Για τον λόγο αυτόν, στον σύνδεσμο εισαγωγέων ελαιολάδου στις ΗΠΑ (North American Olive Oil Association – NAOOA), στον οποίο δεσπόζουσα θέση έχουν ιταλικές και ισπανικές επιχειρήσεις και με μοναδικό μέλος από Ελλάδα την ΑΓΡΟΒΙΜ ΑΕ, έχει σημάνει συναγερμός», τονίζει ο Κώστας Πεϊμανίδης, που στέκεται και στις συντονισμένες ενέργειες δημοσιότητας, με το ΝΑΟΟΑ να στοχεύει στην κινητοποίηση μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου, καταναλωτών και οργανώσεων καταναλωτών, αλλά και επιχειρήσεων HORECA (Hotel, Restaurant and Catering) όπως μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, να εναντιωθούν στην επιβολή δασμών στο ελαιόλαδο. «Για το σκοπό αυτό ο ΝΑΟΟΑ έχει προσλάβει γνωστό δικηγορικό γραφείο με δυναμικό 900 δικηγόρων και εξειδικευμένων συμβούλων, ενώ υπέβαλε τεκμηριωμένη ένσταση έναντι της επιβολής δασμών στο ελαιόλαδο προς τον USTR στις 28 Μαΐου, 2019.

Με μια τελική και μεθοδική προσπάθεια, ο ΝΑΟΟΑ συγκεντρώνει υπογραφές και παροτρύνει όλους τους εξαγωγείς ελαιολάδου προς τις ΗΠΑ να ζητήσουν από τους Αμερικανούς πελάτες τους να παρέμβουν και κινητοποιήσουν μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου στα οποία έχουν πρόσβαση. Σήμερα μαθαίνουμε πως έχει ήδη επικυρωθεί η υποστήριξη δύο γερουσιαστών υπέρ του ευρωπαϊκού ελαιολάδου, του Δημοκρατικού Bill Pascrell (NJ) και του Ρεπουμπλικανού Jodey Arrington (TX), οι οποίοι και συντάσσουν επιστολή προς το USTR υπέρ της εξαίρεσης του ελαιολάδου», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της EUCAT SA, επισημαίνοντας πως βασικό επιχείρημα του ΝΑΟΟΑ είναι πως «ακόμα και στην περίπτωση που όλο το εκτός Ευρώπης παραγόμενο ελαιόλαδο διοχετευόταν στις ΗΠΑ (δίχως να καταναλώνεται σταγόνα στη χώρα παραγωγής), πάλι θα υπήρχε κενό προσφοράς 100.000 τόνων μιας εξαιρετικά υγιεινής επιλογής διατροφής των Αμερικανών πολιτών».

Μεταφέρει, λοιπόν, το πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας και αναδεικνύει τις αρνητικές επιπτώσεις στον Αμερικανό πολίτη καταναλωτή ελαιολάδου. Δεδομένου πως στις ΗΠΑ παράγονται λιγότερο από 10.000 τόνοι ελαιόλαδο κατ’ έτος, ενώ η κατανάλωση ανέρχεται σε 300.000 τόνους, ψάχνουν για συμμάχους εντός ΗΠΑ που να υποστηρίξουν την εξαίρεση του ελαιολάδου. Ήδη, σε μια ανεξάρτητη κίνηση, ο Doug LaMalfa, μέλος του Αμερικανικού Κογκρέσου από την Καλιφόρνια (CA), ζήτησε με επιστολή του προς το USTR να εξαιρεθούν τα μη παρθένα ελαιόλαδα (HC 1509.90.40) που χρησιμοποιούνται από βιομηχανίες παραγωγής», σημειώνει ο Κώστας Πεϊμανίδης, μεταφέροντάς μας και το κλίμα που επικρατεί στον… απόηχο αυτής της απόφασης και την προσέγγιση του διεθνούς Τύπου. «Επιπλέον, μέσω στοχευμένης δημοσιογραφικής προβολής του θέματος εντός ΗΠΑ, με ενδεικτική αναφορά τη δημοσιότητα που έδωσε στο θέμα το CBS NY, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά του ελαιολάδου, αλλά και ομάδες καταναλωτών που προσέχουν την υγεία τους, προβάλλουν τον κίνδυνο τριπλασιασμού τις τιμής έξτρα παρθένου ελαιολάδου στις ΗΠΑ εφόσον επιβληθούν οι αναμενόμενοι δασμοί.

Στην ίδια γραμμή, σχετικό άρθρο των GREEK REPORTERS αναφέρει ασύμμετρα τα μέτρα εναντίον της Ελλάδος, μιας χώρας που ουδεμία ανάμειξη έχει με την εμπορική διαφωνία ΕΕ και ΗΠΑ, ενώ έχει επενδύσει υπέρογκα κονδύλια και δυναμικό για την έστω και μικρή παρουσία ελληνικών ελαιολάδων (ύψους 3% των συνολικά 300.000 τόνων ετησίως εισαγωγών στις ΗΠΑ) στην αμερικανική αγορά», τονίζει και στέκεται με τη σειρά του, στην ανάγκη η χώρας να αντιμετωπίσει το θέμα, με σοβαροτητα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

«Πιστεύω πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα προβεί στην επιβολή δασμών και δεν θα ακυρώσει έναν 15ετή επίμονο αγώνα υποστήριξης της αεροναυπηγικής βιομηχανίας των ΗΠΑ. Σημαντικό, δε, ερέθισμα που ενισχύει αυτήν τη θέση, αποτελεί και ο μεγάλος αριθμός παραγγελιών της AIRBUS (ύψους 43 δισ. δολαρίων) έναντι της BOEING (ύψους 32 δισ. δολαρίων) στην πρόσφατη έκθεση RARIS AIR SHOW τον Ιούνιο 2019. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι Ιταλοί εξαγωγείς ανησυχούν σφόδρα για πιθανή απώλεια 200 εκατ. δολαρίων σε ετήσια βάση, ενώ οι Ισπανοί ήδη βιώνουν κατακόρυφη πτώση 34% σε πωλήσεις και απώλεια 28.4 εκατ. δολαρίων από την επιβολή αμερικανικών δασμών στις μαύρες ελιές τον Αύγουστο 2018. Το μόνο σίγουρο είναι πως βιώνουμε περίοδο ανοικτού οικονομικού πολέμου που θα πρέπει η χώρα να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και αμεσότητα.

Ο εμπορικός και οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ συνεχίζεται και σε άλλους κλάδους, με επιβολή δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% σε εισαγόμενο αλουμίνιο από την ΕΕ, τον Ιούνιο 2019. Η ΕΕ άμεσα ανταποκρίθηκε με δασμούς αξίας περίπου 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στον αμερικανικό χάλυβα, γεωργικών και άλλων προϊόντων, από μηχανές Harley Davidson έως χυμούς πορτοκαλιού. Στην ίδια γραμμή πλεύσης, στη βουλή της Γαλλίας ψηφίστηκαν, την περασμένη εβδομάδα, μέτρα για την μεμονωμένη επιβολή «ψηφιακού φόρου» έως και 5% επί του τζίρου γεγονός που πλήττει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ. Ο φόρος αυτός καλείται ως «GAFA tax» από τα αρχικά των Google, Apple, Facebook και Amazon. Ο πρόεδρος Τραμπ ξεκίνησε ήδη έρευνα για αντίμετρα, ενώ ευρύτατα στην Ουάσινγκτον συζητείται η επιβολή δασμών στο γαλλικό κρασί και το τυρί», τονίζει ο κ. Πεϊμανίδης στην ανάλυσή του και καταλήγει με το τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

«Ο ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου), έγκαιρα ενεργοποιήθηκε και προκάλεσε σχετική σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ στις 19/4/2019, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΥΠΕΞ, του ΥΠΟΙΚ και επαγγελματικών Οργανώσεων που επηρεάζονται αρνητικά από την επιβολή δασμών στις ΗΠΑ. Απόρροια της συνάντησης ήταν η κάτωθι επίσημη κρατική ανακοίνωση: «Η προτροπή των υπηρεσιακών στελεχών των συναρμόδιων υπουργείων επικεντρώνεται στο να συνταχθούμε ως κράτος-μέλος με την ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, να εξοπλιστούμε με πληροφορίες, να αναμένουμε τη στρατηγική διαλόγου της ΕΕ χωρίς να ακυρώνουμε την ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, η οποία έχει ήδη προσδιοριστεί, προκειμένου τελικά να μην υποσκάψουμε την κοινή θέση της ΕΕ». Παράλληλα, ο ΣΕΒΙΤΕΛ συγκάλεσε στις 24/4/19 σύσκεψη με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις-μέλη του, συναντήθηκε (8/5/19) και έστειλε υπόμνημα (18/5/2019) προς τον Αμερικανό Εμπορικό Ακόλουθο Κιθ Σίλβερ, ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ και, τέλος, έθεσε (24/7/19) το εν λόγω θέμα υπόψη και του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκη Βορίδη. Μέχρι σήμερα, ουδείς μας γνωρίζει σε τι ενέργειες έχει προβεί ο επίσημος κρατικός μας μηχανισμός. Γνωρίζω, όμως, πως νομικοί σύμβουλοι του ΝΑΟΟΑ πιστεύουν πως η ΕΕ αναμένει απόφαση από τον ΔΟΕ (WTO) για ύψος ετησίων δασμών 7 δισ. δολαρίων, και πως η ΕΕ δεν επιδεικνύει πολιτική βούληση για επίλυση του προβλήματος.

Επομένως, πρέπει όλοι όσοι επηρεάζονται από την επιβολή δασμών στα προϊόντα των δυο καταλόγων που προανέφερα, να ενεργοποιηθούν άμεσα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ
  • Σύνδεσμοι, συνεταιρισμοί, και εν γένει οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν προϊόντα που θίγονται (κρασί, τυρί, λάδι, ελιές, κ.λπ.), και επιθυμούν να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά των ΗΠΑ, να ενημερώσουν τα μέλη τους, επιμελητήρια, περιφέρεια, υπουργείο κ.λπ. και να προβούν άμεσα σε σειρά ενεργειών όπως ο ΝΑΟΟΑ για το ελαιόλαδο.
  • Έλληνες εξαγωγείς να επικοινωνήσουν άμεσα και ενημερώσουν πελάτες τους στις ΗΠΑ, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες, όπως η ενημέρωση των καταναλωτών, η νομική αντιπροσώπευση, η παρουσία σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και, ειδικότερα, η άσκηση επιρροής σε μέλη του Κογκρέσου της περιοχής τους ώστε να υποστηρίξουν τα εν λόγω ελληνικά προϊόντα που προμηθεύονται.
  • Ειδικότερα για το ελαιόλαδο, οι προαναφερθέντες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την επιστολή Perscrell-Arrington, μέσω της ενεργοποίησης και προσυπογραφής της από επιπλέον μέλη του Κογκρέσου. Ήδη οι Josh Gottheimer (NJ), Anthony Brindisi (NY) και Dutch Ruppersberger (MD) υποστηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή.
  • Με δεδομένο πως η αντίδραση εκ των έσω (δηλαδή μέσα από τις ΗΠΑ) είναι πιο αποτελεσματική, οι εξαγωγείς μας καλό θα ήταν να προτρέψουν πελάτες τους να ασκήσουν κριτική έναντι της επιβολής δασμών μέσω της διαδικασίας ανοιχτής διαβούλευσης του USTR, που λήγει σήμερα 12 Αυγούστου 2019!

Καλή μας δύναμη στον αγώνα διατήρησης μιας πολύ σημαντικής αγοράς για τα ελληνικά προϊόντα», καταλήγει ο διευθύνων σύμβουλος της EUCAT SA με αναφορές στη Μεσσηνία, Κώστας Πεϊμανίδης.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com