Μεγάλη ήττα των δυνάμεων της Νέας Τάξης σηματοδοτεί η μεγάλη νίκη με διαφορά 14 μονάδων που πέτυχε η συμμαχία του υποψήφιου της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες έναντι του συνδυασμού του σημερινού προέδρου και εκλεκτού του ΔΝΤ Μαουρίσιο Μάκρι στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή 11/8/2019, σύμφωνα με τα ως τώρα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα.

Ο Φερνάντες —υποψήφια αντιπρόεδρος του οποίου είναι η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρχνερ— συγκέντρωνε το 47,01% των ψήφων, ενώ η συμμαχία του Μάκρι περιοριζόταν στο 32,66% των ψήφων, με το 58,6% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί. Η χθεσινή ψηφοφορία χαρακτηρίστηκε γενική πρόβα, αλλά και κρίσιμη δοκιμασία, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο Μάκρι αναγνώρισε την καθαρή ήττα του, κάνοντας λόγο για μια «άσχημη ημέρα» για τη συμμαχία του.Βάσει του συστήματος που υιοθετήθηκε το 2009 και αποτελεί ιδιαιτερότητα της Αργεντινής, διεξάγονται προκριματικές εκλογές σε όλα τα πολιτικά κόμματα, την ίδια ημέρα, σε πανεθνική ψηφοφορία. Παρότι η ψήφος είναι υποχρεωτική, η εκλογική διαδικασία συνιστά περισσότερο δημοσκόπηση ευρείας κλίμακας χωρίς πρακτικό πολιτικό αντίκρυσμα, αφού οι υποψήφιοι έχουν ήδη οριστεί από τα κόμματά τους.

Το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών προκάλεσε σοκ στη Νέα Τάξη, τα ΜΜΕ της οποίας δείχνουν αποτροπιασμό για τη συντριβή του εκλεκτού τους Μαουρίσιο Μάκρι. Ο τελευταίος που κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές στο νήμα από την Κριστίνα Κίρχνερ, ακολούθησε πιστά τις γνωστές συνταγές του ΔΝΤ,  με μεγάλες περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και τις κρατικές δαπάνες για υγεία, παιδείας κλπ, την αύξηση της φορολογίας , με συνέπεια την ποσοστό 35% των Αργεντινών να έχουν οδηγηθεί σε συνθήκες ζωής κάτω από το όριο της φτώχειας.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.