Βασίλης Βιλιάρδος

Η Ελλάδα, με εντολή της Τρόικα, έχει μεταβιβάσει στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ που υποχρεώθηκε να δημιουργήσει η κυβέρνηση της, μετά την πλέον αποτυχημένη διαπραγμάτευση όλων των εποχών ότι έχει και δεν έχει, μαζί με τα ενεργειακά της αποθέματα – όπου ξαφνικά, εντελώς τυχαία, βρέθηκαν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο χώρο της, τα οποία έως τότε ήταν δήθεν άγνωστα.

Μεταξύ αυτών μεταβίβασε στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ του κ. Σόιμπλε το ΤΑΙΠΕΔ, υπεύθυνο για τις σκανδαλώδεις αποκρατικοποιήσεις, όπως των κερδοφόρων μόνο 14 αεροδρομίων στην κρατική γερμανική εταιρεία FRAPORT – ενώ στο ΤΑΙΠΕΔ έχει μεταβιβαστεί η συμμετοχή του δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), τα οποία ελέγχουν επί πλέον το 35% της ΔΕΠΑ και το 35% του ΔΕΣΦΑ.

Περαιτέρω ο ΣΥΡΙΖΑ ιδιωτικοποίησε το 66% του ΔΕΣΦΑ (διαχειριστής του εθνικού συστήματος διανομής φυσικού αερίου, πηγή), προσφέροντας τον με εξευτελιστική τιμή σε μία κοινοπραξία ξένων που ως συνήθως χρηματοδοτήθηκαν από τις αφελληνισμένες ελληνικές τράπεζες – στον οποίο πρόσφατα εισήλθε ο όμιλος Κοπελούζου με 10% (πηγή), εξαγοράζοντας το από τους νέους μετόχους του. Εν προκειμένω, ο υπουργός ενέργειας κ. Χατζηδάκης αναρωτήθηκε δημόσια, στα πλαίσια των προσπαθειών του να  απαξιώσει και να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ, το υπόλοιπο του ΑΔΜΗΕΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ, τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΠΑ (εμπόριο φυσικού αερίου, πηγή), τη ΛΑΡΚΟ κοκ., γιατί αντιδράει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν δρομολόγησε σχετικά τα ίδια (εικόνα).

Με απλά λόγια ο αξιότιμος υπουργός-υποχείριο των Γερμανών, εκμεταλλευόμενος την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στους δανειστές, καθώς επίσης το ότι οι Έλληνες έχουν πεισθεί ανόητα πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση (ΤΙΝΑ) στα μνημόνια και στην υφαρπαγή της χώρας τους (ανάλυση), λειτουργεί ως ένας στυγνός, ψυχρός και ανελέητος εκκαθαριστής μίας χρεοκοπημένης επιχείρησης – παρά το ότι πρόκειται για μία χώρα που θα μπορούσε να επικαλεσθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εμποδίζοντας τη ληστεία της.

Συνεχίζοντας, ο συνέταιρος του δημοσίου που κατέχει το 35,47% στα ΕΛΠΕ και τα 7 από τα 13 μέλη του ΔΣ, στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ελλάδας που έχει επί πλέον άδεια εξόρυξης των ενδεχόμενων ενεργειακών αποθεμάτων της Ελλάδας (αναφορά μου στη Βουλή, πηγή), είναι η «Paneuropean Oil & Industrial Holdings», συμφερόντων του κ. Σ. Λάτση – η οποία το 2016 αύξησε το ποσοστό της στο 45,47%. Τα ΕΛΠΕ (γράφημα), δραστηριοποιούνται επίσης στην Κύπρο, στη Βουλγαρία, στα Σκόπια, στο Μαυροβούνιο και στη Σερβία (πηγή) – ενώ η σημερινή τους χρηματιστηριακή αξία ευρίσκεται στα 2,78 δις €, με τιμή μετοχής 9,11 €.

Αν και ο τζίρος της εταιρείας τώρα μειώθηκε στο παρελθόν, από τα 9,478 δις € το 2014 στα 7,303 δις € το 2015 και στα 6,613 δις € το 2016, το 2017 αυξήθηκε ξανά στα 7,994 δις € και το 2018 στα 9,769 δις € – ενώ από ζημίες το 2013 ή το 2014 (γράφημα), υπό τη διοίκηση τότε του πρώην υπουργού οικονομικών της ΝΔ κ. Παπαθανασίου που παραδόξως επανέφερε η κυβέρνηση, παρήγαγε κέρδη το 2017 και το 2018 υπό τη διοίκηση του κ. Τσοτσορού που επίσης παραδόξως αντικατέστησε η ΝΔ (γράφημα). Ειδικά το 2017 ήταν ένα έτος ρεκόρ κερδοφορίας και παραγωγής για την επιχείρηση, η οποία αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,40 € ανά μετοχή που ισοδυναμεί με απόδοση περίπου 5% – ενώ οι υποχρεώσεις της μειώθηκαν στα 4,79 δις €, από 5,05 δις το 2016, έναντι συνόλου ενεργητικού 7,16 δις € (πηγή).

Περαιτέρω, με βάση όλα όσα γνωρίζαμε, η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ προϋπέθετε τη συμφωνία του κ. Λάτση, αφού θα έπρεπε να πουληθεί το 51% – ενός ομίλου που η κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει με κάθε τρόπο όσον αφορά την επένδυση στο Ελληνικό, αφού τη θεωρεί εμβληματική για το μέλλον της. Εν τούτοις, ο τελευταίος δεν φαίνεται να είναι πλέον πρόθυμος – εύλογα, αφού πρόκειται για μία πολύ κερδοφόρα επιχείρηση με θετικές μελλοντικές προοπτικές, με σημαντικές συμμετοχές σε άλλες, καθώς επίσης, κυρίως, με άδεια εξόρυξης των ενεργειακών μας αποθεμάτων.

Η πρώτη απορία μας εν προκειμένω είναι γιατί θέλει να την ιδιωτικοποιήσει η κυβέρνηση, αφού δεν παράγει ζημίες όπως έστω οι υπόλοιπες – πόσο μάλλον όταν κανένα κράτος στον πλανήτη, ειδικά εφόσον διαθέτει ενεργειακά αποθέματα, δεν πουλάει ποτέ τις ενεργειακές του επιχειρήσεις.

Ακούγοντας βέβαια πως η ΝΔ θέλει να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού των πρωτογενών πλεονασμάτων που απαιτούν οι δανειστές, προσθέτοντας σε αυτά τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις που δεν επιτρεπόταν στο ΣΥΡΙΖΑ, κατανοήσαμε πως σχεδιάζει ξανά να παραπλανήσει τους Έλληνες – επιτυγχάνοντας βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη με την επένδυση των χρημάτων από το ξεπούλημα των πάντων, αδιαφορώντας ουσιαστικά για την πατρίδα μας και τις μελλοντικές γενιές. Σύμφωνα πάντως με τα ΜΜΕ τα εξής:

ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ

Όλα τα σενάρια και τις επιλογές που προκρίνει η κυβέρνηση για τον τρόπο που θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και ΛΑΡΚΟ συζήτησαν χθες, στη συνάντηση που είχαν, ο υπουργός Ενέργειας κ Χατζηδάκης, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και ο διευθύνων σύμβουλος του. Ειδικά για το θέμα της ΛΑΡΚΟ, στη συνάντηση προσήλθε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας – επειδή το υπουργείο Οικονομικών είναι συναρμόδιο.

Στα πλαίσια αυτά, με κύριο άξονα τη μέγιστη αποδοτικότητα και ταχύτερη ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων που είναι στην ευθύνη του υπουργείου Ενέργειας, οι δύο πλευρές εξέτασαν τις επιλογές που υπάρχουν – με στόχο οι ιδιωτικοποιήσεις να προχωρήσουν ανεμπόδιστα, να λυθούν προβλήματα του παρελθόντος και να είναι ελκυστικές στους επενδυτές.

Η επιτυχία  των ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ εξάλλου είναι προτεραιότητα για τον υπουργό, επειδή έχει δηλώσει ότι, «πέραν του ότι είναι μνημονιακές υποχρεώσεις, είναι κομβικής σημασίας για να σταλεί το μήνυμα ότι το κράτος δεν παριστάνει τον επιχειρηματία στην αγορά της ενέργειας»! Όσον αφορά στις χρονικές προτεραιότητες, η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ προηγείται χρονικά – αφού θεωρητικά τουλάχιστον παρουσιάζει τα λιγότερα προβλήματα.

ΕΛΠΕ

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Λάτση, μέσω της PANEUROPEAN, ελέγχει πάνω από το 45% των ΕΛΠΕ, το Δημόσιο έχει λίγο περισσότερο από το 35% και το υπόλοιπο διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο υπάρχουν σημαντικά διλήμματα που τίθενται, τα οποία πρέπει να απαντηθούν και αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν μέχρι το Σεπτέμβριο σε σχέση:

(α) Με τον τρόπο ιδιωτικοποίησης: Εάν δηλαδή θα γίνει και πάλι διαγωνισμός για την ανεύρεση επενδυτή ή πώληση μέσω του Χρηματιστηρίου (placement). Το θετικό στην περίπτωση που επιλεγεί το placement είναι η αμεσότερη ολοκλήρωση της διαδικασίας, χωρίς ρίσκο αποτυχίας. Το αρνητικό ωστόσο είναι ότι θα πρέπει να γίνει με έκπτωση που υπολογίζεται στο 15% από τα επίπεδα που διαπραγματεύεται η μετοχή – με αποτέλεσμα λιγότερα έσοδα για το Δημόσιο. Όμως στην περίπτωση που επιλεγεί ο δρόμος της προκήρυξης του διαγωνισμού ο χρόνος που χρειάζεται είναι περισσότερος και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα με τους όρους του διαγωνισμού που απομάκρυναν τους επενδυτές στην προηγούμενη απόπειρα.

(β) Με το ποσοστό που θα διατεθεί: Θα πωληθεί το σύνολο του ποσοστού του Δημοσίου; Θα πουλήσει ταυτόχρονα και η PANEUROPEAN συμφερόντων Λάτση; Μια επιλογή είναι να επαναληφθεί το μοντέλο του προηγούμενου διαγωνισμού. Δηλαδή οι δύο βασικοί μέτοχοι να διαθέσουν από κοινού πακέτο μετοχών – διατηρώντας ο καθένας από περίπου 15%,  για να διατεθεί  προς πώληση το 50,1%.

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον να συμμετέχει στην πώληση ποσοστού ο όμιλος Λάτση. Αν μόνο ποσοστό του Δημοσίου πρόκειται να πουληθεί, τότε αυτό που απομένει είναι η επιλογή του placement – με έκπτωση όμως 15%! Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει το σενάριο, σε δεύτερο χρόνο να ακολουθήσει πώληση ποσοστού από τον όμιλο Λάτση – όταν όμως δεν θα διαθέτει πια ποσοστό στα ΕΛΠΕ το Δημόσιο, οπότε οι τότε πωλητές θα μπορούν να πουλήσουν με άλλους όρους σε τρίτους (υποθετικά σε Τούρκους ή όπου αλλού θελήσουν) και σε καλύτερες αποτιμήσεις.

(γ) Με το αντικείμενο των δραστηριοτήτων που θα πουληθεί: Θα κρατήσει το Δημόσιο τον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων εκτός της πώλησης ή θα προχωρήσει στο ξεπούλημα όλων των δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ; Στην προηγούμενη απόπειρα ιδιωτικοποίησης, ο τομέας Έρευνας και Ανάπτυξης υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ περνούσε σε εταιρία, στην οποία το δημόσιο θα είχε το 51%. Κάτι τέτοιο δεν είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη φορά στις προτεραιότητες του υπουργείου, αφού στρατηγική του είναι να μην παριστάνει τον επιχειρηματία στο χώρο της ενέργειας!

ΔΕΠΑ

Για την ΔΕΠΑ το υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται στην πώληση πλειοψηφικού ποσοστού και στις δύο οντότητες που θα προκύψουν από τον εταιρικό μετασχηματισμό. Δηλαδή, θα αναζητηθεί μέσω διαγωνισμού  επενδυτής για να συμμετάσχει πλειοψηφικά, τόσο στη ΔΕΠΑ Υποδομών όσο και στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το δίλημμα εδώ είναι αν θα δημιουργηθεί μια εταιρεία συμμετοχών που θα εισέλθει στο Χρηματιστήριο, στην οποία θα ανήκει η ΔΕΠΑ Υποδομών και η ΔΕΠΑ Εμπορίας οι οποίες θα ιδιωτικοποιηθούν – ή εάν η διαδικασία θα γίνει άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του εταιρικού μετασχηματισμού που έχει ξεκινήσει, ενώ οι αποφάσεις  για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης  θα ληφθούν πριν τον Σεπτέμβριο και θα συνοδευτούν με νομοθετική ρύθμιση.  (πιθανότατα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ή ως εμβόλιμη τροπολογία τη νύχτα). Ταυτόχρονα, έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, αναμένεται να οριστεί  η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ (τα δικά μας παιδιά) – η οποία θα δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες για τον μετασχηματισμό και την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

ΛΑΡΚΟ

Το πρόβλημα της εταιρείας (55% μέτοχος το ΤΑΙΠΕΔ, 33% η Τράπεζα της Ελλάδος και 11% η ΔΕΗ)  με τα υψηλά μισθολόγια, με την κακή εταιρική διακυβέρνηση, με τα μεγάλα λειτουργικά κόστη, με τα υπέρογκα χρέη και με το πρόστιμο των 130 εκ. €, πρέπει να αντιμετωπιστεί – διαμηνύεται από τον κ. Χατζηδάκη. Σύμφωνα δε με πληροφορίες εξετάζονται οι εξής δύο επιλογές:

(α) Το μοντέλο ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Δηλαδή διαπραγμάτευση με την ΕΕ για διαγραφή του προστίμου και ιδιωτικοποίηση – εφόσον βέβαια υπάρχουν ενδείξεις για ενδιαφερόμενους επενδυτές.

(β) Το μοντέλο Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Η εκκαθάριση της επιχείρησης δηλαδή εν λειτουργία, όπως άλλωστε συμβαίνει με ολόκληρη την Ελλάδα, εάν εκτιμηθεί ότι έτσι θα βρεθούν ευκολότερα επενδυτές. Και στις δύο περιπτώσεις όμως προηγείται μία διαπραγμάτευση με την Κομισιόν – με στόχο τη διαγραφή του προστίμου και ένα μεγάλο κούρεμα των χρεών. Στη ΛΑΡΚΟ πάντως, όπως σε όλες τις άλλες κρατικές επιχειρήσεις, αναμένεται σύντομα να τοποθετηθεί νέα διοίκηση – ενώ οι αιτίες της χρεοκοπίας της δεν είναι τόσο απλές (ανάλυση).

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, είναι προφανές πως όταν ένα εργοστάσιο ξεπουλήσει όλα του τα μηχανήματα σε άλλους, χωρίς να σταματήσει να λειτουργεί (=εκκαθάριση εν λειτουργία). οι πρώην ιδιοκτήτες του (οι Έλληνες εν προκειμένω), θα εργάζονται ως υπάλληλοι των νέων μετόχων του – ενώ, επειδή αυτό θα συμβεί χωρίς να μειωθούν καν τα χρέη τους, όπως τεκμηριώνεται από τη συνεχή άνοδο τόσο του δημοσίου, όσο και του κόκκινου ιδιωτικού χρέους παρά τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ξεπούλημα, θα εργάζονται ως φθηνοί σκλάβοι χρέους.

Η διαδικασία δε αυτή είναι ανόητο να χαρακτηρίζεται ως «ιδιωτικοποίηση», αφού δρομολογείται καταναγκαστικά και σε εξευτελιστικές τιμές από τους δανειστές – σε καμία περίπτωση εκούσια, εθελοντικά δηλαδή, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες, με κυβερνήσεις-οπαδούς του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.

Ως εκ τούτου, η ΝΔ και οι υπουργοί της δεν λειτουργούν εφαρμόζοντας τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις τους στην πράξη, αλλά ως σύνδικοι πτώχευσης και εκκαθαριστές των Γερμανών εντολέων τους – με αντάλλαγμα την παραμονή τους στην εξουσία, ως έπαρχοι μίας γερμανικής αποικίας χρέους. Δυστυχώς δε για όλους εμάς, η ΝΔ έχει νομιμοποιηθεί από το σκύψιμο του κεφαλιού του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2015 – όπου έκτοτε κυβέρνησε τη χώρα, έχοντας υποταχθεί πλήρως στις εντολές της γερμανικής καγκελαρίας.

Πηγή : Analyst.gr

4 COMMENTS

 1. Κύριε Βιλιάρδο. Το γράφω τόσες φορές. Γιατί …έχουμε υποταχθεί στους Γερμανούς;
  Ο Jörg Michael Kutschenreuter (αυτός που κρατούσε αυτά τα μαύρα ταμεία της Siemens) κατέθεσε το 2005 στην εισαγγελέα του Μονάχου, ότι η Siemens Ελλάς δίνεο μίζες στα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα.
  Το 25% του ετήσιου τζίρου της, με την αναλογία 3/2/1. Τα 3/6 το μισό δηλαδή του 25%, το παίρνει η κυβέρνηση, τα 2/6 το ένα τρίτο του 25%, το παίρνει η αξιωματική αντιπολίτευση και το 1/6 του 25%, ένα τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα.
  Η Siemens Ελλάς δεν έχει εισαγωγέα (…αποκλειστικό αντιπρόσωπο) στην Ελλάδα, αλλά μόνο ελληνικό υποκατάστημα και δίνει αυτό το 25% μόνο στα πολιτικά κόμματα. Σε αντίθεση με όλες τις άλλες γερμανικές εταιρίες, που δίνουν και στα πολιτικά κόμματα και στους εισαγωγείς.
  Και μη νομίζει κανείς ότι η Siemens χαρίζει το 25% του τζίρου της, απλώς πωλεί στην Ελλάδα πολύ πιο ακριβά…

  Όπως κάνουν όλες οι γερμανικές εταιρίες, πουλάνε στην Ελλάδα κατά 25% πιο ακριβά από ότι πουλάνε σε άλλες …πολιτισμένες χώρες. Και αυτό το 25% υπάρχει η φήμη ότι το καταθέτουν σε διεθνείς τραπεζικούς λογαριασμούς των ελληνικών πολιτικών κομμάτων αλλά και των εισαγωγέων (για να μη …μιλήσουν).
  Άρα αυτές τις μίζες (αν υπάρχουν) τις πληρώνουμε εμείς. Αφού ο εισαγωγέας το αγοράζει πιο ακριβά, το δίνει στα σούπερ μάρκετ πιο ακριβά και το αγοράζουμε εμείς πιο ακριβά…

  Τις κατηγορίες μου μπορεί να τις ελέγξει εύκολα όποιος δεν έχει στη διάθεσή του τα τιμολόγια αγοράς, εάν συγκρίνει τις τιμές πώλησης στα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας με τις τιμές πώλησης στην Ελλάδα.
  Όταν ένα Gel ξυρίσματος NIVEA πωλείται στη Γερμανία 1,80Ευρώ, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία 2,00Ευρώ, στη Γαλλία 2,20Ευρώ, στην Ισπανία και στην Ιταλία 2,50 Ευρώ, δεν μπορεί στην Ελλάδα να πωλείται 3,50Ευρώ. Δεν γίνεται, δεν είναι δυνατόν.
  Ας ελέγξουν αυτοί που μπορούν, τουλάχιστον τις τιμές στις οποίες αγοράζει ο Έλληνας εισαγωγέας το προϊόν αυτό. Γιατί αυτές που αναγράφουν στα τιμολόγια είναι τόσο διαφορετικές από τις τιμές που αγοράζουν όλοι οι άλλοι λαοί;
  Αυτό που περιγράφω (η πολύ πιο ακριβή …αγορά) είχε μια …λογική κάποτε. Όταν υπήρχε ο νόμος πως ο Έλληνας εισαγωγέας πρέπει να βγάζει μόνο μέχρι 12% κέρδος από τις εισαγωγές που κάνει.
  Είχε μια λογική για τους Έλληνες εισαγωγείς, για να δείχνουν μεγαλύτερο ζήλο στην προώθηση γερμανικών προϊόντων και για τους Γερμανούς κατασκευαστές, για να πουλάνε περισσότερο.
  Όχι όμως τώρα. Τώρα παρέμεινε ως μια πρακτική της Γερμανίας για να έχει στο χέρι το πολιτικό μας σύστημα.
  Και γίνεται με όλα τα γερμανικά εμπορεύματα. Κάθε χρόνο, εδώ και χρόνια, εισάγουμε από Γερμανία προϊόντα μερικών δις το χρόνο.
  Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε σε τι ποσό αναφέρομαι, όταν μιλάω για το 25%.
  Άρα, ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα είναι διεφθαρμένο. Με αυτό τον τρόπο οι Γερμανοί ίσως κρατάνε όλους τους πολιτικούς μας. Και αυτοί ακολουθούν τις εντολές της Μέρκελ και δήθεν φοβούνται ότι οι Γερμανοί θα …μας βγάλουν από το Ευρώ…

  Θα αναφέρω και κάτι που δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά από μόνο του αποτελεί απόδειξη:
  Εργαζόμουν για σχεδόν 17 χρόνια σε εισαγωγική εταιρία (προϊόντα εκ Γερμανίας).
  Το 2012 ο διευθυντής πωλήσεων μιας γερμανικής εταιρίας, μας έστειλε τιμοκατάλογο με όλα τα εμπορεύματα κατά 25% πιο φτηνά. Σε ερώτηση τι ακριβώς γίνεται, πρόκειται περί λάθους ή μήπως φτήνηναν όλα τα προϊόντα, αντί να μας πει ότι πραγματικά έγινε λάθος, ότι είναι κατάλογος Netto και δεν συμπεριέλαβε το κέρδος τους ή οτιδήποτε άλλο, μας είπε (ο έξυπνος) ότι έστειλε τον τιμοκατάλογο που προορίζεται για τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες και όχι για την Ελλάδα…
  Στην επόμενη ερώτηση γιατί σε εμάς πουλάνε τόσο ακριβά, είπε ότι αυτές τις εντολές έχουν από την …κυβέρνησή τους!
  Επίσης το αφεντικό της εταιρείας, ο Έλληνας επιχειρηματίας, πηγαίνει για πολλά χρόνια κάθε Ιανουάριο ταξιδάκι στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Για να κάνει τα …ψώνια του.
  Θα ήταν …κακία μου να αναφέρω ότι ίσως πηγαίνει στις ελβετικές τράπεζες για να ελέγξει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, για το μέρος από αυτό το …25%.
  Ή και για να μεταφέρει τα χρήματα αυτά.

  Τέλος, ξέρω πως όταν κάποιος θέλει να εισάγει ένα εμπόρευμα από Γερμανία, ο Γερμανός δεν το δίνει αν δεν ξέρει για ποια χώρα προορίζεται, σε ποιον θα κόψει το τιμολόγιο.
  Στη συνέχεια, όταν μαθαίνει για Ελλάδα, αρνείται την πώληση λέγοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει …αποκλειστικός αντιπρόσωπος για το συγκεκριμένο.
  Και βέβαια, όλοι πλέον γνωρίζουν πως ο θεσμός του “αποκλειστικού αντιπροσώπου” έχει πλέον εκλείψει από όλες τις υπόλοιπες χώρες…

  • Κύριε Βιλιάρδο, θα γράψω και κάτι άλλο.
   Ο πρόεδρος του κόμματος ως έμπορος αλλά και με επαφές με Γερμανία, σίγουρα γνωρίζει περισσότερα και μπορεί να ελέγξει τις τιμές που πωλούνται στο εξωτερικό τα γερμανικά εμπορεύματα, να τα συγκρίνει με τις τιμές που πωλούνται στην Ελλάδα για να διαπιστώσει εάν αληθεύουν αυτά που γράφω.
   Τώρα μάλιστα που είναι ευρωβουλευτής. θα πρέπει να θέσει άμεσα το θέμα αυτό στο ευρωκοινοβούλιο.
   Και δεν τα γράφω για εμένα, για …προσωπικό όφελος. Δεν μπορεί όμως στην εποχή μας, στην εποχή της λιτότητας και της μιζέριας, το καλάθι της ελληνίδας νοικοκυράς να είναι τόσο ακριβό.
   Εις βάρος των κυβερνώντων μας.

   Επίσης, όλα αυτά που αναγράφω κάνουν απολύτως κατανοητό για ποιον ακριβώς λόγο οι κυβερνώντες μας αποδέχονται ότι πούνε οι Γερμανοί…
   Και, για να γράψω για το άρθρο σας, πιστεύω ότι πλέον γνωρίζετε γιατί γίνεται το ξεπούλημα των πάντων…

   Για ποιον λόγο πήραμε …δάνεια ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός μας …έβγαινε δεν έβγαινε.
   Μάθετε λοιπόν κύριε Βιλιάρδο, ότι η χώρα μας δανείστηκε μόνο και μόνο για να χρωστάει και όχι για άλλο λόγο. Εδώ και λίγα χρόνια ξεπουλιούνται, όπως σωστά είπατε, τα πάντα. Ότι αποφέρει πλούτο για τη χώρα ξεπουλιέται χωρίς καμιά αιτία. Και τα χρήματα δεν τα παίρνουμε, αλλά πάνε προς …αποπληρωμή δανείων.
   Ο ΟΠΑΠ πχ δόθηκε με χρήματα όσο κέρδος είχε σε ένα χρόνο, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ πήραμε 45 εκατομμυριάκια (και μάλιστα μιλάμε για εκατοντάδες συρμούς, εκατοντάδες χιλιόμετρα ράγες, δεκάδες σταθμούς κλπ κλπ, καινούριος προαστιακός σιδηρόδρομος, χιλιάδες επιβάτες καθημερινά).
   Λιμάνια, αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, νοσοκομεία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΛΒΟ, ΟΛΘ κλπ. Ξεπουλάμε ότι αποφέρει κέρδος για τη χώρα, έτσι ώστε στο τέλος η Ελλάδα να μη βγάζει άλλα χρήματα για να μπορεί να ξεχρεώνει αυτά που δήθεν χρωστάει…
   Δε θα βγάζουμε άλλο κέρδος από την εθνική μας περιουσία και θα …αναγκαστούμε να δώσουμε τον ορυκτό μας πλούτο.
   Για να …ξεχρεώνουμε.
   Τον ορυκτό πλούτο (πετρέλαια και φυσικό αέριο) που μέχρι πρότινος …ούτε που γνωρίζαμε ότι υπήρχε. Και την Ελληνική ΑΟΖ δεν έχουμε ακόμα και σήμερα ανακηρύξει, αφού …φοβόμαστε τους Τούρκους.
   Και όμως η Κύπρος επί Τάσου Παπαδόπουλου ανακήρυξε τη δική της ΑΟΖ και μας παρακαλούσε να ανακηρύξουμε ταυτόχρονα και εμείς τη δική μας.
   Και σημειώστε ότι η Ελλάδα έχει ορυκτό πλούτο αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων Ευρώ, το οποίο το γνωρίζουν οι πάντες (αυτοί που πρέπει) εδώ και δεκαετίες.
   Αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται η φτωχοποίηση της Ελλάδος.
   Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην Αφρική, η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου είναι η …Νιγηρία.
   Και ο λαός της Νιγηρίας πεθαίνει της πείνας

   Και επειδή τώρα μας κυβερνάει η ΝΔ, θα γράψω και κάτι ακόμα, που εσείς ως βουλευτής μπορείτε να το επαληθεύσετε:
   -Υπάρχει μήπως ένας νόμος που να κατάργησε η ΝΔ όταν έγινε κυβέρνηση, με τον οποίο να διαφωνούσε ρητά και κατηγορηματικά ως αξιωματική αντιπολίτευση, όταν αυτός ψηφίζονταν; Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της μεταπολίτευσης, 45 χρόνια, πόσους νόμους κατάργησε;
   -Μήπως ξέρεις για ποιο λόγο δεν ανακηρύξαμε τόσα χρόνια την Ελληνική ΑΟΖ; Παρόλο που όλοι ξέρουν τι έχουμε. Ο Τάσος Παπαδόπουλος όταν ανακήρυξε την Κυπριακή ΑΟΖ, μας παρακαλούσε να ανακηρύξουμε ταυτόχρονα και εμείς τη δικιά μας.
   -Για ποιο λόγο αγόραζαν οι δεξιοί πατριώτες από υποβρύχια μέχρι αεροπλάνα και βαπόρια σε μεγαλύτερη τιμή από ότι άλλες χώρες;
   -Για ποιο λόγο επιτρέψαμε την είσοδο των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα; Αλβανών επί Μητσοτάκη. Μήπως επειδή είμαστε …ανθρωπιστές; Όπως και τώρα…
   -Γιατί όλοι οι γαλάζιοι ξεχνάνε τις μίζες Siemens; Την οποία Siemens όλα τα αποκόμματα μαζί ξέπλυναν σβήνοντας τα πρόστιμα από τη ζημιά που υπέστη η χώρα. Τα πρόστιμα που επέβαλε η Ελληνική Δικαιοσύνη.
   Και βέβαια, κανείς δεν ξέρει ότι ο Jörg Michael Kutschenreuter, αυτός που κρατούσε τα μαύρα ταμεία της Siemens, κατέθεσε το 2005 στην εισαγγελία του Μονάχου, ότι η Siemens Ελλάς έδινε μίζες στα τρία μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα.
   -Τελευταίο και σημαντικότερο, για ποιο λόγο έδωσε η Ελλάδα δεκάδες δισεκατομμύρια στις ιδιωτικές μας τράπεζες με τη μορφή “κρατικών εγγυήσεων” ή “ανακεφαλαιοποιήσεων”; Ξεκινώντας από τον Καραμανλή και καταλήγοντας στο Σαμαρά. Περισσότερα από 200 δις δώσαμε και αυτά προστέθηκαν στο δημόσιο χρέος της χώρας…

   Και ως …κερασάκι στην τούρτα, θα κάνω μια απλή …προσθαφαίρεση αφού δεν κάνουμε έναν επίσημο λογιστικό έλεγχο του δημοσίου χρέους:
   Αρχές του 2009 χρωστούσαμε 290 δις. Υπερβολικό βέβαια και δε θα εξηγήσω τώρα με ποιο τρόπο και για ποιο λόγο χρωστούσαμε τόσα πολλά, αλλά το χρέος μας τόσο ήταν. Ήταν υπερβολικό το χρέος μας επειδή ίσως ήμαστε …άτυχοι αφού αγοράζουμε τον στρατιωτικό εξοπλισμό μας πιο ακριβά από ότι οι άλλες χώρες. Την ασφάλεια των συνόρων της ΕΕ θα έπρεπε βέβαια να την αναλάβει η ίδια η ΕΕ και όχι μόνοι μας, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
   Πριν δέκα χρόνια το χρέος μας ήταν λοιπόν 290 δις και επειδή ο Καραμανλής είχε δώσει το Δεκέμβιο 2008 (με δανεικά-εγγυήσεις της ΕΕ) στις ιδιωτικές μας τράπεζες που διαχειρίζονται Ευρώ, ως κρατικές εγγυήσεις, 23 δισεκατομμύρια Ευρώ (ΦΕΚ 250, 9 Δεκεμβρίου 2008).
   Επειδή όμως αυτός παραιτήθηκε, οι τράπεζες το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αργότερα το επέστρεψαν.
   Δεν τα “χρειάστηκαν” επειδή δεν ήξεραν τι, πως και γιατί αυτός παραιτήθηκε, ενώ οι ίδιες αυτές τράπεζες δεν επέστρεψαν ποτέ τίποτε άλλο, παρά τα πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια Ευρώ που “χρειάστηκαν” στη συνέχεια.
   Το 2010 με τον Παπανδρέου δίναμε έως το PSI, περίπου 20 δις το χρόνο με μηδενικό επιτόκιο, για τη μείωση του τεράστιου χρέους μας (μια …ευγενική χορηγία της ΕΕ).
   Το 2012 κάναμε με τον Παπαδήμο το εγκληματικό PSI όπου όλα μας τα δημόσια ταμεία έδωσαν 58 δις για αυτό το χρέος (χώρια από αυτά που “έδωσαν” οι ιδιώτες).

   Σύνολο 290 δις – 23 δις – 40 δις – 58 δις = 170 δις

   Άρα το Δημόσιο χρέος της χώρας θα έπρεπε το 2013 να είναι ούτε 170 δις και όχι …320 δις. Όπως μας ανακοίνωσαν.
   Και τα περίπου 20 δις το χρόνο που συνεχίζουμε να δίνουμε και μετά τη λήξη των μηδενικών επιτοκίων, για την εξόφληση των τόκων του χρέους των 320 δις (…380 τώρα), θα έπρεπε να μειώνουν κανονικά το πραγματικό χρέος των ούτε 170 δις. Και άρα αυτό το πραγματικό χρέος μας των 170 δις το 2013, θα έπρεπε με τα 20 δις το χρόνο που δίνουμε, να τείνει προς το μηδέν…

   .
   Και αφού αναφέρθηκα στην Ισλανδία, μάθετε ότι και στην Ισλανδία ξεκίνησαν να κάνουν ακριβώς το ίδιο κόλπο, παρόλο που η Ισλανδία δεν είναι καν στην ΕΕ και φυσικά δεν έχει Ευρώ.
   Χρωστούσε η χώρα πολλά δισεκατομμύρια για τις “ανακεφαλαιοποιήσεις” των τραπεζών της. Αναλογικά με τον πληθυσμό της χρωστούσε περισσότερα ακόμα και από ότι το δικό μας “χρέος”.
   Και οι ιδιωτικές της τράπεζες …ήθελαν και άλλα. “Χρειάζονταν” να κάνουν και άλλη …ανακεφαλαιοποίηση.
   Παρόλο λοιπόν που το δέχτηκαν όλοι οι πολιτικοί της και το ψήφισαν όλα της τα κόμματα στη βουλή, αρνήθηκε ο πρόεδρος της Ισλανδίας να δώσουν και άλλα χρήματα, αρνήθηκε να δανειστεί η Ισλανδία και άλλα χρήματα για τις τράπεζές της.
   Ο πρόεδρος της Ισλανδίας (κύριος Γκρίμσον) έκανε το μόνο που μπορούσε να κάνει (βάσει Ισλανδικού συντάγματος). Αρνήθηκε να υπογράψει για να πάρουν επιπλέον δάνεια και να ανακεφαλαιοποιήσουν ξανά τις τράπεζές τους και κάλεσε το λαό σε δημοψήφισμα.
   Το ίδιο που θα μπορούσε να κάνει και ο δικός μας πρόεδρος της δημοκρατίας.
   Στο δημοψήφισμα αυτό, το 93% του λαού της Ισλανδίας αρνήθηκε να ξεχρεώσει τις τράπεζες εις βάρος του, αρνήθηκαν να πληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες τα χρέη των τραπεζών. Το 93% των Ισλανδών. Αυτό σε ποιο ΜΜΕ μας το άκουσε κανείς;
   Οι τράπεζες χρεοκόπησαν και οι τραπεζίτες κλείστηκαν στη φυλακή για τα χρέη αυτά. Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια που έγιναν πρόσφατα και την πήγαν Αγγλία και Ολλανδία για τα χρέη της, δικαιώθηκε οριστικά η Ισλανδία και τώρα δε χρωστάει σε κανέναν.
   Που σημαίνει ότι ακόμα και αν εμείς ως Ελλάδα χρειαζόμασταν πράγματι τόσο χρήμα για τις τράπεζές μας (αποκλείεται αλλά …λέμε) και εάν ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε από μόνοι μας τις “χρηματοδοτήσεις” των ιδιωτικών μας τραπεζών (και όχι η ΕΚΤ όπως σίγουρα ισχύει αλλά λέμε …εάν) θα μπορούσαμε να διαγράψουμε το χρέος αυτό, με παράδειγμα την Ισλανδία. Τα δικαστήρια θα μας δικαίωναν και όσοι μας έδωσαν χρήματα μπορούν να ξεχάσουν τα χρήματα αυτά εφόσον πήγαν για τις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών. Ή θα πρέπει να τους τα δώσει η ΕΚΤ, καθώς και αποζημίωση σε εμάς για αυτά που μας προξένησε.

   Η ΕΚΤ, που εκδίδει το Ευρώ κατά το δοκούν, χωρίς αντίκρισμα σε χρυσό όπως είχε το χρήμα κάποτε.
   Αφού φημολογείται ότι η ΕΚΤ πληρώνει τα πρόστιμα στην Αμερική για τις Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες…
   Φημολογείται επίσης, ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει και η Ισλανδία τεράστιο ορυκτό πλούτο στην τεράστια ΑΟΖ της. Όπως έχει και η Ελλάδα.
   Άρα λοιπόν, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αιτία του Ελληνικού προβλήματος αποτελούν οι …υδρογονάνθρακες. Εμάς όμως μας έπεισαν ότι το δήθεν χρέος μας δημιουργήθηκε επειδή πληρώναμε μισθούς και συντάξεις ή επειδή είχαμε πάρα πολλούς δημοσίους υπαλλήλους.

   • Και ένα τελευταίο κύριε Βιλιάρδο, εσείς που είστε οικονομολόγος σίγουρα θα έχετε ιδία άποψη.
    Πιστεύει κανεις ότι οι ιδιωτικές μας τράπεζες που διαχειρίζονται Ευρώ, “χρειάστηκαν” για τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους περίπου διακόσια δισεκατομμύρια Ευρώ μέσα σε τρία χρόνια; Περισσότερο χρήμα από ότι οι καταθέσεις μας; Χρειάστηκαν περισσότερο χρήμα σε τρία χρόνια από ότι είναι το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας;
    Ξεκινήσαμε το 2010 με τον Παπανδρέου και ολοκληρώσαμε το 2012 με τον Παπαδήμο και με τον Σαμαρά.
    200 δις…

    Δεν κατάλαβε δήθεν κανείς τους, ότι όλο αυτό ήταν ένα κόλπο για να μας χρεώσουν και να μας υφαρπάξουν τη δημόσια περιουσία μας;
    Και σημει[ωστε ότι το 2012 με πρωθυπουργό τον Παπαδήμο κάναμε το PSI και έδωσαν τα δημόσια ταμεία μας 58 δις. Χωριστά από αυτά που “έχασαν” οι ιδιώτες.
    Δηλαδή το επίσημο Ελληνικό κράτος, όλα του τα δημόσια ταμεία, έδωσαν για το “χρέος” μας 58 δις.

    Πρόσφατα είπε ο Βαρουφάκης κάτι που δεν έλεγε ως υπουργός. Ότι δώσαμε προς γαλλικές και γερμανικές τράπεζες πολλά δις. Μόνο που δεν είπε πόσα, ούτε το έλεγε ως υπουργός…

    Θα αναφέρω όμως, ότι ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Νταλέμα είπε πριν τέσσερα χρόνια, ότι η Ελλάδα έδωσε προς γαλλικές και γερμανικές τράπεζες περισσότερα από 200 δις.
    Ο Νταλέμα νόμιζε ότι ήταν …τόκοι ξένων τραπεζών, ενώ εμείς νομίζουμε ότι κάναμε …ανακεφαλαιοποιήσεις των δικών μας τραπεζών.
    Εάν όμως ήταν τόκοι θα έπρεπε να χρωστούσαμε …μερικά τρις.
    Επίσης, τις τράπεζες τις χρηματοδοτεί ανέκαθεν μόνο όποιος εκδίδει το χρήμα, επειδή ακριβώς εκδίδει το χρήμα.
    Η Ελλάδα όμως έχει Ευρώ που δεν το εκδίδει μόνη της, αλλά η ΕΚΤ.
    Και αυτά τα περισσότερα από 200 δις προστέθηκαν στο χρέος μας.
    https://www.youtube.com/watch?v=bKrbdxI83g8

    Εξάλλου, όλοι ξέρουν ότι με τα μνημόνια μας έδωσαν οι «σύμμαχοι» σε λίγα μόλις χρόνια …240 δις. Πού πήγαν λοιπόν αυτά τα χρήματα, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός μας …έβγαινε δεν έβγαινε;

    .
    Επίσης, εσείς ως οικονομολόγος, μήπως διαφωνείτε ότι τις τράπεζες τις χρηματοδοτεί ανέκαθεν όποιος εκδίδει το χρήμα;
    Θα το εξηγήσω και αυτό λοιπόν:
    Καταρχάς είμαι σίγουρος ότι οι ελληνικές τράπεζες δε χρειάζονταν περισσότερο χρήμα ακόμα και από το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας, ακόμα και από τις συνολικές καταθέσεις μας, τόσο σύντομα για …χρηματοδότηση. Άρα όλο αυτό με το «χρέος» μας είναι κόλπο των διεθνών τοκογλύφων, με συνεργάτες το διεφθαρμένο πολιτικό μας σύστημα, για να μας αρπάξουν ολόκληρη τη δημόσια περιουσία μας.
    Στη συνέχεια θα αναφέρω πως όταν παλαιότερα επί δραχμής χρειάζονταν χρηματοδότηση η …Τράπεζα Κρήτης, έκανε τον έλεγχο η Τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια η Ελλάδα χρηματοδοτούσε. Ολόκληρη η Ελλάδα και όχι η …Κρήτη.
    Που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να ελέγξει εάν πραγματικά κάποια τράπεζα χρειάζονταν τόσο χρήμα για …ανακεφαλαιοποίηση και μετά ολόκληρη η ΕΕ να χρηματοδοτούσε.
    Και αναφέρομαι σε όλες τις τράπεζες της ΕΕ που διαχειρίζονται Ευρώ. Η ΕΕ θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει όλες τις τράπεζες της Ευρώπης και άρα όλες οι χώρες να συμμετείχαν, ανάλογα όμως με την οικονομική δυνατότητα της κάθε χώρας.
    Η πρώην ΟΝΕ κατάντησε τώρα μόνο …ΝΕ;

    Επίσης, μήπως γνωρίζετε ότι τελευταία, τις ισπανικές τράπεζες τις ανακεφαλαιοποιεί η ΕΚΤ;

   • Και ένα τελευταίο κύριε Βιλιάρδο, εσείς που είστε οικονομολόγος σίγουρα θα έχετε ιδία άποψη.
    Πιστεύει κανείς ότι οι ιδιωτικές μας τράπεζες που διαχειρίζονται Ευρώ, “χρειάστηκαν” για τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους περίπου διακόσια δισεκατομμύρια Ευρώ μέσα σε τρία χρόνια; Περισσότερο χρήμα από ότι οι καταθέσεις μας; Χρειάστηκαν περισσότερο χρήμα σε τρία χρόνια από ότι είναι το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας;
    Ξεκινήσαμε το 2010 με τον Παπανδρέου και ολοκληρώσαμε το 2012 με τον Παπαδήμο και με τον Σαμαρά.
    200 δις…

    Δεν κατάλαβε δήθεν κανείς τους, ότι όλο αυτό ήταν ένα κόλπο για να μας χρεώσουν και να μας υφαρπάξουν τη δημόσια περιουσία μας;
    Και σημειώστε ότι το 2012 με πρωθυπουργό τον Παπαδήμο κάναμε το PSI και έδωσαν τα δημόσια ταμεία μας 58 δις. Χωριστά από αυτά που “έχασαν” οι ιδιώτες.
    Δηλαδή το επίσημο Ελληνικό κράτος, όλα του τα δημόσια ταμεία, έδωσαν για το “χρέος” μας 58 δις.

    Πρόσφατα είπε ο Βαρουφάκης κάτι που δεν έλεγε ως υπουργός. Ότι δώσαμε προς γαλλικές και γερμανικές τράπεζες πολλά δις. Μόνο που δεν είπε πόσα…

    Θα αναφέρω όμως, ότι ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Νταλέμα είπε πριν τέσσερα χρόνια, ότι η Ελλάδα έδωσε προς γαλλικές και γερμανικές τράπεζες περισσότερα από 200 δις.
    Ο Νταλέμα νόμιζε ότι ήταν …τόκοι ξένων τραπεζών, ενώ εμείς νομίζουμε ότι κάναμε …ανακεφαλαιοποιήσεις των δικών μας τραπεζών.
    Εάν όμως ήταν τόκοι θα έπρεπε να χρωστούσαμε …μερικά τρις.
    Επίσης, τις τράπεζες τις χρηματοδοτεί ανέκαθεν μόνο όποιος εκδίδει το χρήμα, επειδή ακριβώς εκδίδει το χρήμα.
    Η Ελλάδα όμως έχει Ευρώ που δεν το εκδίδει μόνη της, αλλά η ΕΚΤ.
    Και αυτά τα περισσότερα από 200 δις προστέθηκαν στο χρέος μας.
    https://www.youtube.com/watch?v=bKrbdxI83g8

    Εξάλλου, όλοι ξέρουν ότι με τα μνημόνια μας έδωσαν οι «σύμμαχοι» σε λίγα μόλις χρόνια …240 δις. Πού πήγαν λοιπόν αυτά τα χρήματα, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός μας …έβγαινε δεν έβγαινε;

    .
    Επίσης, εσείς ως οικονομολόγος, μήπως διαφωνείτε ότι τις τράπεζες τις χρηματοδοτεί ανέκαθεν όποιος εκδίδει το χρήμα;
    Θα το εξηγήσω και αυτό λοιπόν:
    Καταρχάς είμαι σίγουρος ότι οι ελληνικές τράπεζες δε χρειάζονταν περισσότερο χρήμα ακόμα και από το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας, ακόμα και από τις συνολικές καταθέσεις μας, τόσο σύντομα για …χρηματοδότηση. Άρα όλο αυτό με το «χρέος» μας είναι κόλπο των διεθνών τοκογλύφων, με συνεργάτες το διεφθαρμένο πολιτικό μας σύστημα, για να μας αρπάξουν ολόκληρη τη δημόσια περιουσία μας.
    Στη συνέχεια θα αναφέρω πως όταν παλαιότερα επί δραχμής χρειάζονταν χρηματοδότηση η …Τράπεζα Κρήτης, έκανε τον έλεγχο η Τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια η Ελλάδα χρηματοδοτούσε. Ολόκληρη η Ελλάδα και όχι η …Κρήτη.
    Που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να ελέγξει εάν πραγματικά κάποια τράπεζα χρειάζονταν τόσο χρήμα για …ανακεφαλαιοποίηση και μετά ολόκληρη η ΕΕ να χρηματοδοτούσε.
    Και αναφέρομαι σε όλες τις τράπεζες της ΕΕ που διαχειρίζονται Ευρώ. Η ΕΕ θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει όλες τις τράπεζες της Ευρώπης και άρα όλες οι χώρες να συμμετείχαν, ανάλογα όμως με την οικονομική δυνατότητα της κάθε χώρας.
    Η πρώην ΟΝΕ κατάντησε τώρα μόνο …ΝΕ;

    Τέλος, μήπως γνωρίζετε ότι τελευταία, τις ισπανικές τράπεζες τις ανακεφαλαιοποιεί η ΕΚΤ;

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.